“Ecevit’in veliahtı..”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 22 Nisan’dan bu yana 66 il, 200’ün üzerinde ilçe ve beldede miting yaptı. MHP lideri Devlet Bahçeli de bu seçimlerde çok gayretli. Tayyip Erdoğan’ın ise eski performansı yok..


Hakkâri tartışması
Hakkâri mitingine Kılıçdaroğlu ile birlikte katılmış olmam nedense Taraf gazetesinde bir köşe yazarını rahatsız etmiş. Özellikle Hakkâri mitingine Kılıçdaroğlu ile birlikte katılmayı ben talep ettim. Hakkâri’de yerel basın ve bölge muhabirleri dışında İstanbul ve Ankara’dan hiçbir gazeteci yoktu. İstanbul’da veya Ankara’da oturup yazı yazmak daha kolay elbette. Ancak arazide olmak daha keyifli..
Yıldıray Oğur, “Yeniçağ gazetesinde bir fotoğraf karesi.. Kemal Kılıçdaroğlu helikopterden iniyor. Az sonra tarihî özerklik açılımını yapacağı Hakkâri mitinginde konuşacak. Ama yalnız değil. Yanında bir gazeteciyle gelmişti Hakkâri’ye. Yeniçağ’ın askerî çevrelere çok yakın, özerkliğin ‘ö’sünün bile tüylerini diken diken edeceği düşünülen milliyetçi yazarı Arslan Bulut’la” ifadesini kullanmış.
Özerklik konusunu daha Van’a ulaşmadan, uçakta Kılıçdaroğlu’na sormuştum “Siyasi özerkliği kastetmiyorum” dedi. Gazetecilik her şeyden önce haberciliktir. Fotoğrafı olduğu gibi yansıtmak benim için bir fikir namusu meselesidir. Bu konudaki fikirlerimi ise okuyan herkes biliyor.

***

Söze “çalışkanlık”tan girmiştim. Devam edelim. Kılıçdaroğlu, helikopterle Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Saltukova beldesindeki Zonguldak Havaalanına geldikten sonra konvoy halinde Bartın’a geçti.
Kılıçdaroğlu, Bartın’ın Amasra ilçesinde konaklayacağı otele giderken Amasra Belediyesi’nin önünde bekleyen vatandaşları görerek araçtan indi. Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya’nın, “Arkadaşlar genel başkanımız yorgun. Sizlere kısa bir konuşma yapacak. Akşam yemeğinin ardından istirahata çekilecek. Yarın mitingde görüşürüz” deyince, Kılıçdaroğlu, Atatürk’ün “Dinlenmemek üzere yola çıkanlar asla ve asla yorulmazlar” sözünü hatırlatarak “Hayır yorgun değilim. Çünkü yorulmamak üzere yola çıkanlar asla yorulmazlar” dedi.
Kılıçdaroğlu, Amasra Taş Kömürü İşletmeleri’ni de ziyaret etti, işçilerle sohbet etti. Genel Maden İş Sendikası Amasra Şube Sekreteri Dursun Koç’tan bilgi aldı. Koç, eski başbakanlardan Bülent Ecevit’in işçilerin temsilcisi olduğunu yıllarca gösterdiğini belirterek, “Biz de sizi onun veliahtı olarak görüyoruz” dedi.
Bartın’da CHP birinci parti.. AKP ikinci, MHP üçüncü durumda..


Tokat sigarası ne oldu?
- Önceki gün Yozgat’tan Tokat’a geçen Kılıçdaroğlu burada Tokat sigarasını hatırlattı ve “Tokat’ın bir sigarası vardı; Tokat sigarası.. 10 yıl önce 200 bin ton tütün ekilirdi. Tütün ekmek, işlemek, ipliğe dizmek zor iştir. Alın teri dökmek zor iştir. Aldılar birilerine sattılar, köşeyi döndüler. Şimdi gelip bize oy verin diyorlar. Tokatlı hakkına, oyuna sahip çıkacak, Tokatlı Tokat’a sahip çıkacak. Tokatlı 12 Haziran’da bir tokat atacak” dedi. Yozgat’ta AKP ve MHP, yarışı yüzde 40 oranlarında başa baş götürüyor. Tokat’ta da AKP ve MHP başa baş gidiyor.
- Karabük’te de AKP hâlâ önde görünüyor ama CHP de yarışı önde bitirmek için zorluyor.
- Kastamonu’daki konuşmasında Kılıçdaroğlu “Kastamonu niye küçülüyor? Milletvekili sayısı neden düştü?” sorusu üzerinde durdu. Kastamonu’da MHP’nin ezici bir üstünlüğü var.
- Düzce’de AKP önde görünüyor ama CHP ve MHP adayları da kıyasıya bir yarış içinde.. CHP Düzce Merkez İlçe Başkanı Evren Kuşçuoğlu, “Bugüne kadar 14 bin eve girildi. Miting alanına demokrasi çadırları kurduk. Vatandaşlarımız miting öncesinde demokrasi çadırlarında buluşuyor. Nasıl bir Türkiye hayal ettiklerini, nasıl bir gelecek istediklerini, nasıl bir Başbakan istediklerini, özgür bir alanda korkmadan dile getiriyorlar” dedi.
- Kemal Kılıçdaroğlu da hiçbir mitingde taşıma yaptırmadı. Bunu tabloyu olduğu gibi görmek için özellikle istediklerini belirtti..


CHP ve Türkiye vatandaşlığı meselesi!
CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum’un açıkladığı Anayasa çalışmasında, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesi olan millet anlayışından “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı” kavramına geçileceğinin bildirilmesi, bence CHP’nin yükselişini durdurur. Tayyip Erdoğan da zaten yıllardır Türk kavramını etnik gruplardan biri olarak gösteriyor. Bu durumda CHP’nin AKP’den bir farkı kalmıyor. Vatandaşlık söylemi, Avrupa’nın stratejisidir. CHP tabanı da bu anlayışı kabul etmez.
Zaten Türkiye rayından çıkarılırsa ne CHP kalır ne de MHP! Benden uyarması.

Yazarın Diğer Yazıları