“Dereler özgür akacak”

İzmir, Manisa
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir’in Balçova ilçesinde güne, apartmanlardan seçim otobüsünün üzerine, kilometreler boyunca gül ve karanfil döken halkı selamlayarak başladı, ardından İklim Değişikliği Raporu’nu geniş bir basın toplantısı ile açıkladı.
“AKP’nin çevre ile tek ilişkisi rant, su havzalarına zarar veriyorlar, orman alanlarını talan ediyorlar” diyen Kılıçdaroğlu, CHP olarak “yeşil ekonomi” modelini hedeflediklerini bildirdi.
Türkiye’de enerji ihtiyacının yüzde 88’inin fosil yakıtlarla karşılandığını, CHP’nin projeleri uygulanarak 2023’te enerji ihtiyacının en az yüzde 30’unun rüzgâr ve güneş enerjisi ile karşılanacağını söyledi.
Kılıçdaroğlu, eksik bina yalıtımları nedeniyle oluşan enerji kayıplarını önlemek için 4 yıl içinde bir milyon yoksul aileye hane başına 1500 lira bina yalıtım masrafı sağlayacaklarını da söyledi. Kılıçdaroğlu, “CHP iktidarında dereler özgür akacak” dedi ve HES’leri tek tek inceleyeceklerini, çevreyi tahrip edenlere ve halkın karşı çıktıklarına izin vermeyeceklerini bildirdi.
Bir gazetecinin Başbakan Tayyip Erdoğan’ın İzmir mitinginde söylediği “İzmir leş gibi kokuyor” sözlerini nasıl değerlendiğini sorması üzerine, eskiden var olan kokunun sadece CHP’li belediyeler değil, Burhan Özfatura, Ahmet Priştina gibi belediye başkanlarının çalışmaları sonucunda giderildiğini anlatan Kılıçdaroğlu, “Başbakan’ın ‘bu kent leş gibi kokuyor’ demesi akıl alacak bir sözcük değil. İnsana, İzmirlilere saygı duyacaksınız, İzmirliye hakaret ediyor. Bunu söyleyen Başbakan acaba niçin İzmir anakent belediyesinin yatırımlarını engelliyor. Biz, Yerel Yönetimler Özerklik Şartı derken belediyelerin mali açıdan özerk olmasını hedefliyoruz” diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, “9 yıl geçti, İzmir’e ne yaptınız siz engelleme dışında. O nedenle kullandığı sözcükleri bırakın Başbakan’a, insana bile yakıştıramıyorum” diye konuştu.

***


Kılıçdaroğlu, daha sonra Narlıdere halkını selamladı. Buca’da yaptığı kısa konuşmada, “Sadece ve sadece sizin için, Türkiye’nin onuru için çalışacağım” dedi. Kılıçdaroğlu, Cumhuriyetin sağladığı imkânlarla okuduğunu, daha sonra devlette üst görevlere geldiğini, milletvekili olduğunu, CHP Genel Başkanlığı’na seçildiğini anlattı ve “Başta Mustafa Kemal ve arkadaşları olmak üzere cumhuriyeti kuranların hepsine şükran borçluyuz. Bugüne gelişimizde, Türkiye’nin çağdaşlaşmasında onların büyük katkıları var. Biz, cumhuriyeti koruyacağız” dedi.
Kılıçdaroğlu, Manisa mitingine geç kalındığı için Kemalpaşa’da ve Manisa’nın Turgutlu ilçesinde toplanan vatandaşlara da çok kısa birer konuşma yaptı. Kemalpaşa’da halk, “Kahrolsun Amerikan emperyalizmi” diye slogan attı.. Kılıçdaroğlu, “Biz, 1923’te cumhuriyeti kurduk. Cumhuriyeti kuran kadrolar, ‘köylü milletin efendisidir’ dedi. Geldik 2011’e, Tayyip Erdoğan köylü için ne dedi, ‘al ananı da git’ dedi. O zaman bütün köylülerden isteğim var. Belki doğruyu söylüyor, anamızı alacağız, babamızı alacağız, sandığa gideceğiz ve AKP’ye ders vereceğiz” dedi.
Kılıçdaroğlu Kemalpaşa’da, “SSK’lıydı Başkan oldu, hapisteydi Başbakan oldu, dünyanın en zengin 8. Başbakanı oldu, hayaldi gerçek oldu” pankartını da okudu.
Manisa’da iki saat 40 dakika güneş altında bekleyen vatandaşlar, Kılıçdaroğlu’nu büyük bir coşku içinde karşıladı. Otobüse alınan 80 yaşlarında bir kadın, “Ömrüm geçti, CHP, artık iktidar olsun” dedi. Neredeyse herkesin elinde bir pankart vardı:
“Özümüz Atatürk, sözümüz Kılıçdaroğlu”, “AKP yıkılsın, yerine halı saha yapılsın”, “İstikrar sürsün, Bilâl büyüsün”, “Arınç’ı Manisa’dan gönderdik, Çünkü zaten bir ’Ağlayan kaya’mız var.”
Manisa bir çiftçi şehri ve bu sebeple Kılıçdaroğlu, “Çiftçiler hayatından memnun mu?” diye sorarak başladı ve “hayır” cevabını alınca mazotu 1.5 liraya düşüreceğini anlattı.
Manisa’da Sümer Oral’ın MHP’den aday olması, Bülent Arınç’ın Bursa’dan aday olması, AKP’nin durumunu sarsmış durumda. Kılıçdaroğlu rüzgârı CHP’yi de daha iddialı konuma getirdi.

Yazarın Diğer Yazıları