Davos'taki sörfün perde arkası!

Davos’taki olay hakkında görüşü sorulan eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, “Ben bütün hadiseyi beğenmiyorum. Davos’ta bir Gazze toplantısı yapmak ve buna Türkiye ve İsrail’i oturtmak yanlıştır. Çünkü tarafların tavırları bellidir. Bu toplantı adeta hadise çıkarmak için yapılmıştır” dedi.

Toplantı hadise çıkarmak için yapıldı ise Tayyip Erdoğan’ın nasıl bir tepki vereceğini muhatapları bilmiyor muydu? Tayyip Erdoğan’ı bizden iyi tanımıyorlar mı? Şimon Peres’in elinde, Tayyip Erdoğan hakkında istihbarat raporu yok mudur? MOSSAD, Tayyip Erdoğan’ın psikolojik durumunu analiz etmemiş midir? Peki neden Tayyip Erdoğan’a, seçim öncesinde iç politikada işine yarayacak bir koz versinler? Bence meselenin asıl bu yönü üzerinde durulmalıdır.

***

Genç okurlarımızdan İlhan Nigur, “Türk toplumunda Gazze saldırılarından sonra İsrail’e karşı büyük bir öfke oluşmuştu. Anketlerde oy kaybettiği görülen AKP, bunu fırsata dönüştürdü. Milletin tepkisine bakılırsa Başbakan amacına ulaşmış görünüyor. Bu tutum, İsrail devletinin de işine geliyordur. AKP’nin iktidardaki yerinin sallanmasını istemezler neticede. Seçim sürecinde AKP’den başka oyunlar da bekliyorum. Tıpkı 22 Temmuz’dan önceki ’dindar cumhurbaşkanı’oyunu gibi” diyor.

***

Şu bir gerçek ki, Tayyip Erdoğan, sosyolojik süreçleri, matematik değerlerle takip ediyor. Toplumun hangi konuda nasıl değiştiğini, eğilimlerinin neler olduğunu, düzenli yapılan bilimsel anketlerin sonucuna göre değerlendiriyor. Ve fırsat çıktığı an gerekeni yapıyor.
Daha iyi anlaşılması için sörf örneği vereyim.
Sörf sporu yapanlar, uygun rüzgâr ve uygun yükseklikte dalgaların gelmesini beklerler. Zira dalga boyu yeteri kadar yüksek olmazsa, suyun üzerinde duramazsınız. Tabii dalga boyu çok yükselirse de yine sörf yapamazsınız. Dalga boyunu ve rüzgârı hesap edeceksiniz, en uygun zamanı bekleyeceksiniz.
Davos’taki toplantının perde arkasını, Türk Dışişleri Bakanlığı değil, Cüneyd Zapsu iyi biliyor. Toplantıdan sonra televizyonlara yaptığı açıklamalardan bu durum net bir şekilde anlaşılıyor.
Öyle ki Zapsu’nun Davos Başkanı Klaus Schwab’ın basın toplantısı metni üzerinde bile söz sahibi olduğu, CNN Türk görüntüleriyle ortaya çıktı.
Görüntülerde Klaus Shwab’ın bir yanında Coca Cola CEO’su Muhtar Kent, diğer yanında Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen işadamı Cüneyd Zapsu var. Schwab’ın konuşma notları dikkatle inceleniyor, bazı maddelerin üzeri çiziliyor, eklemeler yapılıyor. Bunun anlamı nedir?
Bu görüşmeler, olaylı panelden önce de yapılmadı mı?
Demek ki Tayyip Erdoğan, sörf yapacağı yeri ve zamanı kendisi belirledi. Dalga boyunun, kendi boyunu aşmaması için de adamlarını görevlendirdi. Ve, yükselen Gazze hassasiyeti üzerinde ustaca bir sörf yaptı!
“Helal olsun” ama işte bu plânlı, programlı sörf yapma kabiliyetine helal olsun!

***

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin geç konuşmasının sebebi, olayın perde arkasını anlamak olsa gerek. Nitekim Erdoğan’ın önündeki gerçek haysiyet sınavının bundan sonraki süreçte belli olacağını anlatan Bahçeli, “Başbakan ve hükümeti bu aşamada, ya Türkiye’nin milli tezlerini, baskı, dayatma, taviz ve hakaretlere maruz bırakmadan ısrarla savunarak yeni bir sayfa açacaktır ya da Davos’ta gösterilen duruş, şuurlu bir tepkinin ve samimi bir sorumluluğun eseri olmaktan çıkacak, anlık bir öfkenin gelip geçici esintisi olarak teslimiyet devam edecektir. Bundan sonraki gelişmeler bu gerçekler ışığında takip edilmeli ve Başbakan’ın samimiyeti sorgulanmalıdır” dedi.
Tabii burada mesele, Deniz Baykal ve Devlet Bahçeli’nin yükselen dalgaları hep Tayyip Erdoğan’a kaptırmalarıdır.

Yazarın Diğer Yazıları