Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'nin gönderdiği açıklama

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, gazetemizin sorumlu yazıişleri müdürü Muhsin Küçük’e hitaben, bu sütunda yayımlanan bir yazımla ilgili olarak bir “düzeltme metni” gönderdi.
Konuyla ilgili cevabımı yarın vereceğim. Açıklama aynen şöyledir:

T.C.
CUMHURBAŞKANLIĞI
Genel Sekreterliği
SAYI : B.01.0.BHİ.01.02/83-38/7085 15. 07 2009
KONU : Düzeltme Metni
Sayın Muhsin Küçük
Yeniçağ Gazetesi Sorumlu Yazıişleri Müdürü
Sayın Cumhurbaşkanımızın dış faaliyetlerinde ve yabancı devlet erkanıyla gerçekleştirdikleri temaslarında belirleyici unsur dış politikamızın öncelikleri ile milli menfaatlerimizdir. Sayın Cumhurbaşkanımız, göreve seçilmelerinden bu yana gerçekleştirdikleri çok sayıda dış temasta hiçbir zaman bu çizgiden ayrılmamışlardır.
Ancak, gazetenizin 10 Temmuz 2009 tarihli nüshasının 11. sayfasında Arslan Bulut imzasıyla yayımlanan makalede gerçeklerle bağdaşmayan iddialara yer verildiği üzülerek görülmüştür.
Makalede iddia edildiği üzere, Sayın Cumhurbaşkanımızın ABD Başkanı Obama’nın talebi üzerine Kırgızistan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakıyev’i Amerikan üssünün Bişkek’te kalması için ikna etmesi, ayrıca bu yönde Rusya ve Türkiye basınında çıkan haberlere sessiz kalınması söz konusu değildir.
Konu hakkında Dışişleri Bakanlığınca 24 Haziran 2009 tarihinde yapılar 105 sayılı Basın Açıklamasında da en sarih ifadelerle vurgulandığı üzere, Sayın Cumhurbaşkanımızın dost ve kardeş Kırgızistan’ı resmi ziyaretleri sırasında, bu ülkenin egemen kararı olan Manas üssünün kullanımı konusunda, Kırgız makamlarına herhangi bir telkinde bulunulması söz konusu olmamıştır.
Türkiye’nin ABD gibi dost ve müttefikleriyle yürüttüğü stratejik ortaklıktan, komşumuz ve dostumuz Rusya Federasyonu ile karşılıklı saygı, güven ve ortak çıkarlar temelinde geliştirdiğimiz ilişkilerden veyahut Orta Asya’daki Türk Cumhuriyetleri ile sahip olduğumuz ayrıcalıklı dostluk, kardeşlik ve işbirliği bağlarımızdan hareketle, bazı tesadüfi bağlantılar kurularak hayali çıkarımlar yapılması, aksi yönde yapılan resmi açıklamaya rağmen, birer vakaymış gibi nakledilmesi en hafif tabiriyle gayrıciddidir.
Maalesef aynı gayrıciddi yaklaşım, söz konusu makalede, Sayın Cumhurbaşkanımızın, ABD Başkanı Obama ile 5 Temmuz tarihinde gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde, Başkan Obama’nın Sayın Cumhurbaşkanımızın ‘Ermenistan sınırının açılması ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesi konusunda Azerbaycan’ı ikna itmeye çağırdığı’ biçimindeki iddiada da görülmektedir.
Anılan görüşmede muhtelif konular arasında Yukarı Karabağ sorunu ile Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesine yönelik çabalar hakkında görüş alışverişinde bulunduğu doğrudur, fakat Başkan Obama’nın Türkiye’yi Azerbaycan tarafını herhangi bir konuda ikna etmeye çağırması mevzubahis değildir.
Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için bu açıklamanın aynı sayfa ve sütunlarda aynen yayımlanmasını 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 14, Maddesi gereğince rica ederim.
Mehmet Emin KUZ
Genel Sekreter Yardımcısı

Yazarın Diğer Yazıları