Cepten çıkan paralar
Türkiye’de devlet malesef vergi toplayamıyor.
Bu da hükümetleri çaresiz olarak dolaylı vergiye yönlendiriyor. Dolaylı vergilerle çarkı döndürmeye çalışan hükümetler mecburen 1.60 lira olan benzini 4.60’a satıyor. Bu sadece benzinde değil. Sigara ve içkide de öyle.
Her gün gazetelerde kaçak sigara ve yakıt haberi var.
Yakalanan buzdağının görünen yüzü. Görünmeyen yüzünü kimse tahmin edemiyor.
Türkiye kaçakçılıkla tüm mücadeleye rağmen kaçak sigara ve içki cenneti haline geldi. Sigara ve yakıtta kaçakçılığın PKK’nın kontrölü ile yapıldığını artık sağır sultan bile biliyor.
Fiyatların üzerinde bu kadar yüksek vergi olduğu sürece kaçakçılık hep var olacaktır.
Şu günlerde gündem cep telefonlarında.
Maliye her yıl 1 milyar doların üzerinde ithalatı gerçekleşen cep telefonlarda kaçağı önlemek için saçma sapan bir karar aldı. Yurtdışında gurbetçilerin 2 yılda bir getirme hakkına sahip oldukları cep telefonlarından kayıt için 100 lira para almaya başladı. 20 lira da kayıt merkezleri alıyor alın size 120 liralık kazık.
Buna gerekçe kaçağı önlemek.
Rakamlara bakınca cep telefonlarındaki kaçak yarı yarıya önlenmiş.
Maliye Bakanlığı’nın yurtdışından getirilen telefonların Türkiye’de kullanımı için getirdiği 100 TL’lik harç zorunluluğu 15 Haziran’dan itibaren uygulanmaya başladı. Hazirandan bu yana yurtdışından bireysel yolla Türkiye’ye gelen cep telefonu sayısı neredeyse yarı yarıya azaldı. Aylık 120 bin seviyelerinde olan kayıt sayısı 60 bine düştü.
İlk bakışta ne güzel kaçak azalmış diyorsunuz.
Ancak dedim ya görünmeyen yüz çok daha büyük.
O da hükümetin kaş yapayım derken göz çıkartması oldu. Eskiden yurtdışından 2 yılda bir telefon getiren vatandaş kayıdını yaptırıyordu. Şimdi ise 100 lira gibi fahiş bir rakamı vermemek için korsana koşuyor.
Bu yazılım korsanı. Teknolojiden anlamayanların aldıkları karar bu yazılımcıların işine yaradı. Özellikle milyarlık cep telefonlarında yazılım ile IMEI kopyalama olayı yaygınlaştı. Yazılım işinden anlamayan 10 lira verip bu işi yaptırıyor. Anlayan ise basit bir program ile kendisi yapıyor. Parayı bir kenara bırakın insanları vergi yatırma zahmetinden kurtarıyor korsanlar.
Elbette kayıt dışı ve korsanı hoş görmek mümkün değil. Ancak hükümet akaryakıt ve sigaradaki yanlışı cep telefonlarında da yapıyor. 100 liralık vergi yurtdışından Türkiye’ye cep telefonu getirilmesini sınırlamadı sadece kayıt dışına itti. Tabii ki rakamlara bakınca birileri “oh ne güzel düşüş var” diye kendini avutuyordur. Bu kişiler gerçeği görmeyen ve anlamak istemeyenlerden oluşan cahiller ordusudur.
Devlet bu işten bir gelir elde etmek istiyor ise kayıt parasını 20 liraya düşürür. İşte o zaman kimse 10 lira verip korsanın kapısını çalmaz. Türkiye’ye giren cep telefonu sayısında azalma olduğunu düşünenler büyük bir yanılgı içindeler. Tıpkı üç beş paket yakalayarak sigara kaçakçılığını bitireceğini sanmak kadar!
Türkiye’yi yönetenler artık teknolojinin hangi noktada olduğunu bilmek zorundalar. Çıkartılan yasalar birilerinin çıkarına hizmet etmemeli. Bir kaç cep telefon ithalatçısını zengin etmek amacıyla icat edilen İMEİ kayıt sistemi gibi.
Olan yine dürüst vatandaşa oluyor. 2 yılda bir yurtdışından getirdiği cep telefonuna kayıt için yarım gününü harcayıp 100 lira verirken, birileri bu işi 10 liraya hallediyor.
Bu uygulamayı Türkiye’de devreye sokanlar ya dünyadan bir haber ya da gerçekten birilerini zengin etmek içi çaba sarf ediyorlar. Devreye soktukları sistemin kaçağı ne kadar teşvik ettiğini ünlü arama motoru google’a “İMEİ değiştirme” yazsalar gerçeği görecekler.
Belki de görüyorlar ama hesaplarına gelmiyor.