Bankacıların lisanslama kabusu
Mayıs ve Aralık ayı bankacılar için dert ayıdır. Bu dert, işlerin yoğunluğu ile alakalı değil. İşleri zaten yoğun. Köle kavramına iyice alıştıkları için artık yoğun işi, çok çalışmayı konuşmuyorlar bile.
Sorun SPK Lisanslama Sınavı.
Aralık ayı sınav başvuruları başladı. Bankada çalışanlar için SPK zorunlu tutuyor bu sınavı. Temel Düzey Lisanslama, İleri Düzey Lisanslama, Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Lisanslama, Türev Araçları Lisanslama, Kredi Derecelendirme Uzmanlığı Lisanslama alanından en az birini vermeleri gerekiyor.
Bir süre sonra lisansı olmayan bankacılık yapamayacak.
Bunu fırsat bilen bankalar çalışanlarını daha da sömürüyor. En az Temel Düzey Lisanslama belgesi olmayanlara artık terfi vermiyor.
Bankaların havada aradıkları fırsat böylece önlerine çıkmış oldu.
10-15 yıl önce okulu bitirmiş insanlara gir sınava belge al getir diyorsun.
15 yıl aradan sonra temel finans matematiği, değerleme yöntemleri, muhasebe ve mali analiz derslerine çalış!
Böyle bir mantık olur mu?
Zaten bu insanlar her gün geç saate kadar yasal olmayan yollarla mesaiye kalıyor, hafta sonu mahalle mahalle, sokak sokak kredi kartı pazarlamasına çıkıyor. Bu kadar ağır sınav konularına ne zaman ve nasıl hazırlanacak ki, yılda iki kez tekrarlanan sınava girip başarılı olsun.
Başarı için adeta üniversite sınavı gibi hazırlanmak lazım. Yani zaman ve paraya ihtiyaç var. Onlar da banka çalışanlarında zaten yok.
Bu da çalışan bankacıların sınavda dökülmelerine neden oluyor.
Bankalar personelin bu zayıf noktasını kullanarak terfi vermiyor. Hele yönetmenlik bekleyen binlerce banka çalışanına gerekçe olarak “önce SPK lisanslama al” deniliyor.
Bu insan bu belgeyi ne zaman ve nasıl alır?
En erken akşam 10’da evinde olan bir insan onlarca derse hem de 10-15 yıl önce gördüğü konulara nasıl hazırlanır?
Bu belgeyi alamadığı için terfi edemeyen çok sayıda bankacı var. Bu da bankanın çalışanına daha az maaş ödemesi, daha az özlük hakkı vermesi anlamına geliyor.
Burada SPK ve BDDK yöneticilerine çok iş düşüyor.
Özellikle bu lisanstan en az 10 yıldır bankacılık yapanları muaf tutmaları gerekiyor. Çünkü bu insanlar okulu bitireli yıllar olmuş. Yeniden sınav bu insanlar için işkenceden ve mağduriyetten başka bir şey değil. Elbette mesleğe yeni girecek bankacılar için bu şart koşulmalı. En az temel düzeyde lisanslaması olmayan bankacı olmamalı ama sizin bu işi, yıllardır bu mesleği yapandan da istemeniz haksızlıktan başka bir şey değil.
En az 9 derslik bu sınavı 2 yıl içerisinde verme için 4 kez sınava giriyorsunuz. 8 dersi verdiniz, birini veremediniz herşey sil baştan yapılıyor. Zaten sektörde kriz bahanesiyle maaşlar düşük bu ayrı bir masraf ve küflet getiriyor.
Şimdi onbinlerce çalışan bankacı SPK ve BDDK yetkililerinin dertlerine derman olmasını bekliyorlar.