Azerbaycan kasedi:2 bin dolara vatan satan genç siviller!

Ramiz Mehdiyev’in “Geçmişin Işığında Demokrasiye Giden Yol” kitabından faydalanarak; dünyada neler olup bittiğini gözden geçiriyorduk:
- Ukrayna’da turuncu devrimin başında Yuşenko’ya ciddi bir toplum desteği yoktu. Pora Gençler Teşkilatı’nın faaliyetleri, özellikle muhalif seçmenleri ve gençleri turuncular tarafına çekmeye yönelikti. Bu tür gençlik teşkilatları, gençlerin olgunlaşmamış bilincine etki yapmak için özellikle üniversite ve orta öğretim öğrencilerine yönelikti. Bu şekilde onları muhalefet mitinglerine dahil ederek eylemleri daha kalabalık hale getirmek istiyorlardı. Benzer gençlik teşkilatlarını Azerbaycan’da kurarak benzer siyasi sonuçlar almayı ümit ediyorlardı.
***
- Azerbaycan’da Çağrı Gençler Teşkilatı, Müsavat Partisi’nin kontrolü altındaydı. Müsavat Partisi’nin Başkanı İ. Kamber’in oğlu, bu teşkilatın başındaydı ve onu partinin bir kanadı haline getirmişti.
- Yeni Fikir Gençlik Teşkilatı’nın başında Azerbaycan Halk Cephesi’nin Başkanı Ali Kerimli’nin eşinin yakın bir akrabası vardı. Bu teşkilat da Çağrı Grubu gibi, gençlerin mitinglere aktif katılması için çalışmaktaydı. Fakat bu teşkilata bir skandalla ün kazandıran olay, başkanları Ruslan Beşirli’nin gözaltına alınmasıdır. O, 29 Temmuz 2005 tarihinde Tiflis’te bir evde Ermenilerin istihbarat teşkilatı mensubu Georgiy İsparyan ile görüşürken temsil ettiği güçlerin, ABD’nin Milli Demokrasi Enstitüsü için çalıştığını ve bu kurumdan Azerbaycan’da devrim gerçekleştirmek için özel görev aldığını söylemiştir. Bu konuşma Ermeni istihbaratı tarafından kaydedilmiş ve görüşenlerin birine saklama amaçlı verilmiştir. Reddettiği halde bu kasedi televizyonda yayınlamakla tehdit ediyorlardı.
- Gazeteciler, milli muhalefetin Yeni Fikir Gençlik Teşkilatı kılığındaki yalancı vatanseverliğine şöyle tepki verdi:
“Bu cahil insanın ülkede istikrarsızlık oluşturmak için aldığı parayı görünce, herkes muhalefet hareketleri konusunda ciddi hayal kırıklığı yaşadı. Aynı hayal kırıklığını, bu delikanlının planlarını gerçekleştirmek için sadece 2 bin dolar aldığını öğrenince de yaşadılar. Ruslan Beşirli’nin Azerbaycan Halk Cephesi’nin başkan yardımcısı Fuad Mustafayev ve kendi yardımcısı Said Nuriyev’i ihbar ettiğinde de bu duyguyu yaşadık. Yani bu muhalefetten mi biz demokratik değişiklikler uğruna mücadele bekliyoruz? Yorumsuz.”
ADP üyesi Gurban Memmedov, basın toplantısında, Beşirli’nin iki bin dolar aldığına dair şöyle bir açıklamayı gülerek yapmıştır: “Madem yerli iş adamları devletin demokratikleşmesi için para ayırmıyor, politik mücadeleyi sürdürmek için alternatif kaynak bulmak gerekir. Beşirli parayı iade ederek hata yapmıştır. Madem aldı, gençlerin problemlerine harcamalıydı.” S. 384-387)
- ABD Dışişleri Bakanlığı’nın eski basın sorumlusu James Rubin’in bir hatırası şöyledir:
İngiliz temsilcileri, kendi hukukçularının Belgrat’a güç tatbik edilmesine karşı olduklarını bildirdiklerinde Madam Allbright, “Başka hukukçular bulun” diye cevap vermiştir. (S. 196)
***
Demek ki ABD açısından maksada ulaşmak adına, gençleri parayla ele geçirmek dahil her yol mübahtır; dolayısıyla Ukrayna, Gürcistan, Azerbaycan ve Kırgızistan gibi ülkelerde demokratikleşme ve insan hakları dosyaları arasında ve genç sivilleri örgütleyerek kendi projesini uygulamaktadırlar. Ya Türkiye’de?

Yazarın Diğer Yazıları