Askeri darbelerde Amerikan etkisi ve Özdağ'ın açıklaması
Son yazım ile ilgili olarak Prof. Dr. Ümit Özdağ bir açıklama gönderdi. Konu, güncelliğini ve önemini koruyor. Bu bakımdan sizlerle hemen paylaşmak istedim:
Sayın Arslan Bulut,
20 Temmuz 2009 tarihli köşe yazınızda Sayın Cezmi Bayram’la yaptığınız mülakatta Sayın Bayram, 27 Mayıs’ı yapan albaylar cuntasının Türkiye’de aynı birliklerde hiç çalışmadıklarını ve ortak yönlerinin kurmay olduktan sonra ABD’de birlikte görev yapmak olduğunu ileri sürmektedir. Sayın Bayram buradan hareket ederek 27 Mayıs üzerindeki Amerikan etkisini açıklamaktadır. İkinci iddiayı kanıtlayan hiç bir belge olmamakla beraber, bunu burada tartışmayacağım. Değineceğim esas konu MBK üyesi albayların ABD’de birlikte görev yaptıkları iddiasıdır.
Önce MBK üyesi kurmay albaylara ve görev yaptıkları yabancı ülkelere değinelim. Bunlar, 1-Ekrem Acuner, 2-Hava Kur. Alb. Mucip Ataklı, (Fransa) 3-Orhan Kabibay (27 Mayıs günü yarbay sonra albay) (Kore Savaşı, Fransa, Almanya), 4-Osman Köksal, (Kore Savaşı) 5-Fikret Kuytak, (Almanya-ABD) 6-Sami Küçük, (İngiltere-İspanya) 7-Sezai Okan, 8-Hava Kur. Alb. Haydar Tunçkanat, (İngiltere-Kanada) 9-Alparslan Türkeş, (ABD-Almanya) 10- Muzaffer Yurdakuler’dir.
Bu on albaydan ABD’de görev yapan iki kişi vardır. Alparslan Türkeş ve Fikret Kuytak. Türkeş ve Kuytak farklı yerlerde ve zamanlarda ABD’de bulunmuşlardır. Çok küçük bir ihtimal, Washington’da görüşmüş olmalarıdır. Ancak bendeki hiç bir kaynak böyle bir bilgi vermemektedir.
ABD’de değişik tarihlerde ve değişik yerlerde değişik kursları TSK tarafından yollanarak görev yapan MBK üyeleri ise şunlardır: Tümg. Cemal Madanoğlu, Kur. Yarbay Ahmet Yıldız, Kur. Binbaşı Mehmet Şükran Özkaya, Deniz Kr. Binbaşı Selahattin Özgür, Kur. Binbaşı Mehmet Özgüneş, Deniz Kur. Binbaşı Münir Köseoğlu, Kd. Binbaşı Muzaffer Karan, Kur. Binb. Suphi Gürsoytrak.
Bu subaylar da değişik rütbe ve hatta değişik kuvvetlere mensup ABD’de değişik yerlerde gerçekleşen kurslara katılmışlardır. ABD’de 27 Mayıs 1960 müdahalesi ile ilgili herhangi bir gruplaşma söz konusu değildir.
27 Mayıs öncesinde müdahaleyi gerçekleştiren grupların nasıl oluştuğu ile ilgili en kapsamlı bilgi, tarafımdan bir doçentlik tezi olarak yazılan ve ilk iki baskısı 1999 ve 2004’de yapılan 3 baskısı ise 2009 Aralık ayında gerçekleşecek olan “Menderes Döneminde Ordu-Siyaset İlişkileri ve 27 Mayıs İhtilali” adlı çalışmada verilmiştir. Türk milliyetçiliğinin siyasi liderliğini yapmış olan Kurmay Albay Alparslan Türkeş’in 27 Mayıs müdahalesinin önde gelen “planlayıcısı, icracısı, sözcüsü ve ihtilalin güçlü adamı” olduğu göz önünde tutulur ise özellikle Türk milliyetçilerinin 27 Mayıs ile ilgili değerlendirmelerinin daha bilimsel verilere dayalı olması gerektiği ortaya çıkar.
Saygılarımla.
Prof. Dr. Ümit Özdağ
* * *
Prof. Özdağ’ın Milli Birlik Komitesi üyelerinin durumu ile ilgili tespitlerine bir diyeceğim yok. Yalnız hem öz babasından hem de benimsediği ideolojinin fikir babasından dolayı, 27 Mayıs’ın içinde olan bir kişinin konuyla ilgili bilimsellik iddiasında bulunması biraz zordur. Bir araştırmayı hangi hipoteze dayandırıyorsanız, ona göre veri toplarsınız. Bu bir araştırma yöntemidir ama sosyal bilimlerde sıfır önyargı ile işe başlamak gerekir. Çünkü pozitif bilimlerde, hipoteziniz yanlışsa, bu hemen ortaya çıkar. Sosyal bilimlerde ise gömleğin ilk düğmesini yanlış düğümlemişseniz, bütün düğmeler yanlış gider.
Türkiye’nin 1960’tan itibaren askeri darbeler sürecine girmesinde, yani işin başında bir yanlışlık var, bunu tespit etmemiz, varsa Amerikan etkisini, hatta Lemnitzer’in Gladio programını ortaya çıkarmamız gerekir.