Amerikan mısırına gelince kütür kütür

Kırşehir
Kemal Kılıçdaroğlu’nu bekleyen Kırşehirliler 15 dakika kadar süren yağmura rağmen yerlerinden kıpırdamadı. Kılıçdaroğlu gelince de söze “9 yıldır başımızda bereketsiz bir iktidar var. Recep Bey, ’ülkemi pazarlamakla mükellefim’diyordu. İşte pazarladılar. İşte Kırşehir’in de milletvekili sayısı, üçten ikiye düştü. Hani Türkiye büyüyordu. Bu nasıl büyüme?” diye girdi.
Kılıçdaroğlu, “Dünyanın en önemli kültür merkezlerimden birindeyiz. Kendisi siftah yaptıktan sonra gelen müşteriyi, o da siftah yapsın diye komşu esnafa gönderme ahlakını kazandıran Ahi kültürü, hepimizin kültürü olmak zorundadır” dedi ama, tabii bu kültürün tarihte kaldığını belirtmek durumundayım.. Kırşehirliler alınmasın ama “Ahi” kavramı, “Ahi Tur” olmuş. Âşık Paşa ise restoran ismi.. Gerçi yemekleri çok lezzetli ve garsonları çok kibar... Caca Bey’i sorarsanız o da Caca Bey Camii’nin yanında otopark ismi olmuş..
Kırşehir mimarisine uygun, mükemmel bir üslupla inşa edilen Ahmet Yesevi Camii’nin altında “Beğendik Mağazası” var. Oysa Selçuklu’da ve Osmanlı’da cami ile ticarethaneyi birleştiren bir anlayış yoktu. Bunun yerine külliye anlayışı vardı..

***

Kılıçdaroğlu Kırşehir’in yetiştirdiği dünya çapında sanatçılar ve sporcular bulunduğunu da hatırlattı. Neşat Ertaş’a selâmlarını gönderdi. Real Madrid’e transfer olan Nuri Şahin’i de isim vermeden takdir ettiğini belirtmiş oldu.
Real Madrid Teknik Direktörü Mourinho, Nuri Şahin’den, genç yaşına rağmen Borussia Dortmunt’a liderlik yapabilecek kapasitede olduğu için etkilendiğini söylüyor. Demek ki Türk çocuğu, kendisine imkân verildiğinde dünyanın en iyisi olabiliyor. Kırşehir, tarihte ortaya koyduğu kültürel liderliği çağın gereklerine göre yeniden ele alabilir ve yeniden Türk Milleti’ne örnek olabilir.. Kırşehir, böylece İslam dinini kapitalizme alet etmenin yerine, yeniden dayanışmayı öne çıkaran bir kültürün öncüsü olabilir.

***


Kılıçdaroğlu, pancar ve mısırla ilgili pankartları görünce “Şeker ne oldu?” diye sordu. “Bursa’daki fabrikayı biliyorsunuz. Şeker pancarının ipini bu fabrika çekti. ’Ben tatlandırıcı yapıyorum. Sen pancar üretme, şeker üretme’diyenlere boyun eğdiler” dedi. Gerçekten de Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı’na söz vermesi sonucu Bursa’daki Cargill firması için yasa üzerine yasa çıkarıldı ve pancar üreticisi, işsizliğe hatta açlığa mahkûm edildi.
Kırşehirli vatandaşın pankartında ise “Amerikan mısırına gelince kütür kütür, Pancar şekerine gelince Yarabbi şükür” diye yazıyordu.
Bir başka pankartta ise; “İrecep! Biz 2023’ü değil bugünü istiyoruz” diyordu.
Üniversite giriş sınavları hakkında ise “Yobaz Giriş Sınavı” pankartı vardı. Kılıçdaroğlu, konuşmasının gençlerle ilgili bölümünde, “İki yıl içinde Türkiye’nin öğrenci yurdu meselesini ortadan kaldıracağız. Böylece annelerimiz çocuklarını bazı karanlık odaklara teslim etmekten kurtulacak” dedi.

***


Kılıçdaroğlu, Kırşehir’den önce de Kayseri’nin ilçelerinde halkı selamlamak için gezerken Yahyalı ilçesinde, kendisini bekleyenlerin büyük bir kalabalık oluşturduğunu görünce burada da bir miting yaptı. Yahyalı, Nakşibendi tarikatının Anadolu’daki en önemli kolları arsında. Yahyalı Cemaati, adını Yahyalı Hacı Hasan Efendi’den alıyor. Cemaatin, Kayseri’deki sanayi gelişimine paralel olarak hızla büyüdüğü belirtiliyor. Kılıçdaroğlu’nun böyle bir ilçede coşku ile karşılanmasının altını çizmek gerekiyor.

Yazarın Diğer Yazıları