Amerikan dergisinde Yeniçağ ve eyalet modeli tartışması!

10 Aralık 2010 tarihinde, “AKP’ye suçüstü; ABD’de eyalet modeli gezisi” başlığı ile çıkan yazımda, “Adalet Bakanlığı Müsteşarı ve beraberindeki sekiz hâkim ve savcı, ABD Adalet Bakanlığı’nın davetlisi olarak eyaletleri dolaşıyor, eyalet sistemini inceliyor” bilgisini vermiştim.
Daha sonra 5 Ocak 2011 tarihli yazımda “İşte saklanan o fotoğraf!” başlığı altında geziye katılanların fotoğrafını yayınlamıştım.
Ayrıca Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in ABD ziyareti sırasında eski Ankara Büyükelçisi Eric Edelman’ın da yönetim kurulu üyesi olduğu Atlantic Council adlı kuruluşta bir toplantıya katıldığını bildirmiştim.
Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman ile 8 daire başkanı hâkim, Türk Hukuk sistemindeki eksiklikleri gidermek için Arizona Hukuk sistemini ideal bulduklarını bildirmişti.
Heyet, Arizona Temyiz Mahkemesi Başkanı Hâkim Daniel Barker ile görüşmüş, Yüksek Mahkeme ve Federal Mahkeme’de temaslarda bulunmuştu.
Hâkim Daniel Barker, heyetin kendilerine, “Türkiye’de hukuk sistemimizde halkın güvenini garanti etme konusunda bazı eksikliklerimiz olduğuna inanırız. Bu sebeple büyük ilerleme kaydettiğini bildiğimiz Arizona sistemini inceliyoruz” dediğini söylemişti. .
Arizona Baro Başkanı John Phelps ve Baro Genel Sekreteri John Furlog da heyete brifing vermişti. Amerikalılar, heyeti rodeoya da götürmüşlerdi.

***


Ankara’da birileri bu yazılardan fena halde rahatsız oldu ki Arizona Adalet Bakanlığı Dergisi’nin İnternet sitesinde, konuyla ilgili Yeniçağ manşetinin kupürü ve benim yazımın tam metin İngilizce çevirisi yayınlandı.
(İnternet’te azatty.wordpress.com yazarak siz de bu sayfayı görebilirsiniz.)
Kaleme alanın imzası bulunmamakla birlikte, yazıda Yeniçağ’dan “Hükümet karşıtı bir gazete” olarak söz edildi! Ankara’dan birileri arayıp Yeniçağ’daki haber hakkında bilgi vererek “Bu haberleri yalanlayın” demiş veya sitem etmiş olmalı! Bunun üzerine Yeniçağ’daki birinci sayfa haberini ve benim yazımı bulup tercüme ettirdikleri anlaşılıyor! Fakat, ben haberi ve fotoğrafı, Yılmaz Polat’ın verdiği bilgilerden yola çıkarak zaten bu siteden almıştım. Dolayısıyla kendi haberlerini yalanlama yoluna gitmeleri mümkün değil.
Yine de yazıyı yazan kişi, Washington’daki Atlantic Council adlı kuruluşta yapılan toplantının gizliliğine vurgu yapmamı, Arizona’daki toplantı için söylenmiş gibi kabul ederek “Hiçbir iyilik cezasız kalmaz. Ben katıldığım toplantıda kimseye gizli bir bilgi vermedim, casus değilim” diye dalgasını geçiyor! Türk heyetinin fotoğrafını çekenin de kendisi olduğunu bildiren, hatta bunun için “kredi” yani takdir beklediğini parantez içinde belirten yazar, “Ben, heyetle birlikte rodeoya gitmedim. Dolayısıyla orada ne konuştuklarını bilmiyorum” diyor ve yazımın çevirisini kime yaptırmışsa “çevirinin doğruluğunu garanti etmiyorum” diye de ekliyor. Bu yazımı da çevirtirse diye belirtmeliyim ki çeviride bir hata yok.

***

Tayyip Erdoğan da Büyük Orta Doğu Projesi eş başkanı olduğunu hatırlattıktan birkaç saat sonra “Valileri halk seçsin” diye Başkanlık sistemi plânlarının içinde eyalet modeli olduğunu da itiraf etmiş oldu. Biz de gezinin “eyalet modelini inceleme gezisi” olduğunu söylüyorduk zaten.
Abdullah Öcalan’a göre “demokratik özerklik”, Tayyip Erdoğan’a göre “ileri demokrasi” bu işte!
Küçük bir hatırlatma daha! Yazar belirtmiyor ama gezinin masraflarını ABD tarafı üstlenmişti.! Yani Türk Adalet Bakanlığı’na “eyalet modelini size öğretelim” diyen ABD Adalet Bakanlığı’dır!
Proje, AKP ve PKK’dan önce ABD’nindir!

Yazarın Diğer Yazıları