"Altı devlet bir millet" ve terörle meşguliyet!
Dikkat çeken bazı açıklamalar ve tutumlar var. Meselâ Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda konuşmasını İngilizce yaptı!
Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra yapılan Türk kurultaylarında, Azerbaycan temsilcileri dışında, diğer Türk Cumhuriyetleri ve özerk bölgelerden gelenler, genelde ana konuşmalarını Rusça yapar bu da bazıları tarafından eleştirilirdi. Oysa onlarınki 70 yıllık işgalin bir sonucuydu. Şimdi "Türk keneşi" denilen bir toplantıda, Türkiye'yi temsil eden bir kişinin Türkçe yerine İngilizce konuşma yapması yakışmadı! Neyse ki Tayyip Erdoğan, liderler zirvesi öncesinde "Altı devlet, tek milletiz" diyerek, Türk Dünyası'nda çıtayı yükseltti. Zaten, Türkiye, diğer Türk devletleriyle böyle bir birlik kurmasın diye terörle meşgul ediliyor!
***
Çavuşoğlu, konuşmasında Barış Pınarı Harekâtı hakkında bilgi verirken, "Operasyonumuzun hedefleri son derece nettir; ulusal güvenliğimize yönelik terör eğilimini ortadan kaldırmak, Suriye'nin toprak bütünlüğünü korumak ve sağlamak. Bu operasyon sınırlı, ölçülü ve hesaplı olacak." dedi.
Buna karşılık, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'i ziyaret ederek harekât hakkında bilgi veren Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Bu operasyonun hedefi, bölgede bir terör devleti kurulmasını önlemektir" dedi.
Burada akla gelen soru şudur: Harekât "sınırlı" olacaksa, "terör devleti" kurulması nasıl önlenecektir?
***
Lüksemburg'da düzenlenen Avrupa Birliği Dış İlişkiler Konseyi çerçevesinde basına açıklamalar yapan Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, "Avrupalılar olarak bu operasyonu sonlandıracak durumda değiliz. İnsanlara karşı dürüst olmalıyız." dedi. Asselborn, "Suriye ya da Suriye'nin müttefikleri Türkiye'ye saldırırsa tüm NATO üyelerinin destek sağlaması gerekir." diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da Almanya Başbakanı Angela Merkel ile telefonla görüştüğünü belirterek, " 'Terör örgütünü NATO'ya aldırdınız da bizim mi haberimiz yok?' dedim. 'Bizden yana mısınız, terör örgütünden yana mısınız?' diye sordum." dedi.
Üstelik NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de "Türkiye'nin meşru güvenlik endişeleri var. Başka hiçbir müttefik daha fazla terörist saldırıya uğramadı. Türkiye NATO için önemli. Sadece IŞİD ile mücadelede değil, birçok bakımdan da önemli olduğunu gösterdi." dedi.
NATO'da bir sorun yoksa Merkel ve onunla birlikte operasyonun durdurulmasını isteyen Fransa Cumhurbaşkanı Macron niçin yaygara yapıyor?
***
Sputnik'in haberine göre Rusya'nın Rossiskaya Gazeta yazarı Yevgeni Şestakov, Güvenlik Konseyi'nde, Türkiye'nin Suriye'deki harekâtının kınanması konusunda Fransa, Almanya, Belçika, İngiltere ve Polonya tarafından verilen karar tasarısının ABD ve Rusya tarafından veto edildiğini hatırlattı.
Şestakov,"Bundan sadece bir kaç yıl önce Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi'nde Rusya'nın bir NATO üyesini NATO üyelerinin tehditlerine karşı savunması imkânsız bir şeydi. Görünen o ki Ankara 'gerçek dostlar savaşta belli olur' fikrine doğru yaklaşıyor." diye yazdı.
ABD'nin New York Times gazetesi ise "Trump'ın Orta Doğu'daki tutarsız politika değişiklikleri ABD müttefiklerinin güvenini sarsıyor" başlıklı bir analiz yayımladı.
Analizde "ABD'nin müttefiği" diye SDG adını verdikleri PKK/PYD yapılanması kabul ediliyor. New York Times'a göre ABD'nin müttefiki Türkiye değil PKK! Neyse ki Trump, "NATO üyesi Türkiye'ye savaş açmamızı kimse beklemesin" dedi!
İngiltere'nin eski Türkiye Büyükelçisi Peter Westmacott da "Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik saldırısı, içeride PKK şiddetini sona erdirmeyecektir" dedi.
Nereden biliyor acaba? PKK'nın dizginleri İngiltere'nin elinde mi?
Bir terör örgütü, "Altı devlet, bir millet"e ne yapabilir?