AKP'ye iki önemli uyarı

AKP hakkında iki önemli değerlendirme yapıldı. Yargıtay Onursal Başsavcısı Vural Savaş, AKP’nin Anayasa Mahkemesi kararıyla meşruiyetini kaybettiğini söyledi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de AKP’nin yönetme kabiliyetini kaybettiği üzerinde durduktan sonra yeni bir kapatma davası gelebileceğini hatırlattı.

* * *

AKP, köşeye sıkıştığı an yeni bir formül üreterek, önünü açmaya çalışıyor. Isıtıp ısıtıp gündeme getirdikleri Anayasa değişiklikleri gibi!
Daha önce bir Anayasa değişikliği paketi hazırlamışlar ve taslağı bir dinî cemaatin sponsorluğunda Columbia Üniversitesi’nin Demokrasi, Hoşgörü ve Din Çalışmaları Merkezi ile Din, Kültür ve Kamu Hayatı Enstitütüsü’nün 3 Mart’ta New York’ta düzenlediği konferansta görücüye sunmuşlardı.
AKP’nin TESEV-Soros bağlantılı uzmanların da yer aldığı bir ekibe hazırlattığı Anayasa taslağında, “Devletin dili” ibaresi, “resmi dil”e dönüştürülmek isteniyor, Devletin temel amaç ve görevleri arasından “Türk Milleti’nin bağımsızlığını ve bütünlüğünü, ülkenin bölünmezliğini, cumhuriyeti ve demokrasiyi korumak” maddesi çıkarılıyordu? Düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetinin cumhuriyetin temel nitelikleri ve devletin ülkesiyle ve milletiyle bölünmez bütünlüğünün korunması amacıyla sınırlandırılabileceği ilkesi de kaldırılıyordu?
Prof. Ergun Özbudun ve ekibi tarafından hazırlanan Anayasa taslağı, değiştirilemeyecek maddeleri değiştirme girişimiydi. O zaman Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, sadece ilk üç maddenin değil Anayasanın başlangıç kısmının da değiştirilemeyeceği ve metin dışında bırakılamayacağı uyarısında bulunmuştu.
Yalçınkaya, Anayasa’nın diğer maddelerinde yapılacak değişikliklerin de başlangıç kısmı ve ilk üç maddede belirtilen temel ilkelere aykırı olamayacağını belirtmişti.
Yargıtay Başkanlar Kurulu da yayınladığı bildiride, cumhuriyetin temel niteliklerinin tartışmalara ve yeni tanımlamalara konu edilmesinden rahatsız olduğunu açıklamıştı. Tayyip Erdoğan, yeni bir parti kapatma davası açılabileceğini görerek paketi rafa kaldırmıştı.

* * *

Son girişim üzerine Yargıtay Onursal başsavcısı Vural Savaş, CHP ve MHP’nin destek vermeyeceği bir anayasa değişikliği sürecinde AKP ve BDP’nin anayasa değişikliği için adım atmasının mümkün olamayacağını belirtti. Savaş, hem AKP’nin hem de BDP’nin Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararlarla meşruiyetini yitirmiş partiler olduğunu söyledi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Anayasa değişikliği konusunda, “Başbakan’ın, utandığı Türk kimliğinden uzaklaşması ve kendisine yeni kimlik bulması için anlaşıldığı kadarıyla Anayasa değişikliği gerekmektedir” ifadesini kullandı ve şöyle dedi:
“Böylesi bir yola tevessül edenler bilmelidir ki laikliğe karşı eylemlerin odağı olma suçunun yanında, milletin bölünmez bütünlüğüne yönelik eylemlerin de odağı haline geleceklerini buradan hatırlatmak istiyorum.”

* * *

Görüldüğü gibi AKP’nin odağı olduğu pek çok konu vardır. Sorun şu ki devlet, yerel yönetimlere özerklik vermeyi dayatan CFR’nin gizli memorandumunu parti programı haline getiren AKP’yi meşru kabul etmiştir. Halbuki AKP, kuruluşunda bile meşru değildi.

Yazarın Diğer Yazıları