AKP dönemi = Fetret dönemi!
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "20. yüzyıl aslında bir ara dönem gibi, bir devre arası gibi. Lozan üzerinden bunu söyleyecek olursak Erbakan Hocamız da Lozan'a 'devre arası' derdi. İsmet İnönü de Lozan'dan döndükten sonra vermiş olduğu bir röportajda diyor ki 'Türkiye'ye 100 yıl kazandırdık.' Yani, 'Her şeyi müzakere ettik, bitirdik, sonuca bağladık.' demiyor. '100 yıl kazandırdık.' diyor. Niye? Çünkü Lozan tabiri caizse bir siyasi mütareke… Aralarında anlaşamadığı için devletler, böyle olduğu gibi kalsın demişler. Şimdi bütün karşı karşıya olduğumuz siyasi tartışmalar, askeri çatışmalar ne varsa hepsi 100 yıl öncesinin meseleleri. Ama biz bugün, Türkiye olarak birçok bakımdan 100 yıl öncesine göre bu meseleleri daha iyi göğüsleyebilecek bir durumdayız." dedi.
***
İnönü'nün Lozan'dan döndükten sonra "Türkiye'ye 100 yıl kazandırdık" demesi ile Mustafa Şentop'un veya Erbakan'ın Lozan için "devre arası" demesi aynı mıdır?
AKP İstanbul Milletvekili Metin Külünk de 28 Şubat 2018'de, "Afrin operasyonu bittiğinde biz, önümüzdeki 100 yıllık tehdidi ortadan kaldırmış olacağız. Elhamdülillah fetret dönemi bitti, şimdi yükselişteyiz" demişti.
Şentop veya Külünk ile konuşmadan kesin bir değerlendirme yapmak doğru olmayabilir ama AKP'li bazı milletvekillerinin daha önceki sözlerini hatırlayacak olursak en azından cumhuriyet döneminden rahatsız olduklarını söyleyebiliriz.
Meselâ AKP Balıkesir milletvekili Tülay Babuşçu, "600 yıllık imparatorluğun 90 yıllık reklam arası bitti" demiş hatta "Bizans dostu kahpe İnönü" diye bir mesaj paylaşmıştı.. Babuşçu, daha sonra Meclis kürsüsünden özür dilemiş, 29 Ekim'de de Cumhuriyet Bayramı'nı kutlamış, 10 Kasım'da Atatürk paylaşımı yapmıştı.
***
"Devre arası" laflarını bir kanara bırakacak olursak aslında AKP dönemi cumhuriyetin fetret dönemidir. Fetret dönemi, bilindiği gibi Yıldırım Bayezit'in Ankara Savaşı'nda Timur'a yenilmesinden sonra oğulları arasında başlayan taht kavgası sürecidir. Öyle ki üç kardeşin orduları birçok defa savaşmış ve millet birbirini kırmıştır.
Kardeşlerden Süleyman, Bizans ile işbirliği yapmış, buna karşılık Çelebi Mehmet ile Musa Çelebi önce ittifak yapmıştır. Çelebi Mehmet, Anadolu'nun, Musa ise Balkanlar'ın sultanı olmuştur. Sert bir kişiliğe sahip olan Musa, Süleyman'ı mağlup etmişi ve onun Bizans'a verdiği toprakları geri almıştır. Sonra da Çelebi Mehmet, Bizans ile işbirliği yaparak ve ordusunu Boğaz'dan geçirerek Musa Çelebi'nin ordusu ile çarpışmış ve yenilmiştir. Çelebi Mehmet, yeniden hazırlık yaparak ve yine Bizans ile işbirliği içinde Musa'nın ordusunu ikinci savaşta mağlup etmiş ve devletin tek başına hâkimi olmuştur. Fetret döneminde yaşananalar kısaca böyledir.
***
AKP döneminde ise ABD ile işbirliği içindeki Fetullah Gülen, darbe girişimiyle devlet ele geçirmek istemiş, Tayyip Erdoğan ise bu girişimi "Allah'ın lütfu" olarak değerlendirmiş ve erken davranmaya mecbur ettiği FETÖ'yü tasfiye etmiştir. Kendi partisi içinde kalan FETÖ'cüleri ise sistemi değiştirmek için kullanmıştır. Kalanları da yavaş yavaş istifaya zorlamak suretiyle dışarı atmaktadır.
Ancak AKP'nin kendisi de ABD ile işbirliği içinde ve oradan gönderilen gizli bir belgenin program haline getirilmesiyle kurulmuştur.
Kısacası 18 yıllık AKP dönemi, AKP'nin tarımı yok etmesi, özelleştirme adı altında cumhuriyet tarihinde yapılan sanayi kuruluşlarını satması, milli kimliği yok etmeye çalışması, Büyük Orta Doğu Projesi çerçevesinde Arap Baharı'nı organize etmesi, Libya ve Suriye'nin parçalanması için ABD planlarını uygulaması ve nihayet FETÖ ile iktidar kavgasına girmesiyle tam bir fetret dönemidir.