Adalet Bakanlığı'nın ikinci açıklaması

Adalet Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Murat Aydın, uzun bir açıklama gönderdi. Açıklama bu sütunun boyutlarını dört kat aştığından, özetleyerek vermek durumundayım. Cevaplarımı daha sonra yazacağım.
Sayın Arslan BULUT
Yeniçağ Gazetesi Yazarı,
1- 26 Haziran 2010 tarihli köşenizde “2006 yılında Amerika ile kamuoyuna yansımayan bir antlaşma yapıldığı ve Amerikalı bir savcının Türk Adalet Bakanlığı’nda danışman olarak çalıştığı” şeklinde gerçeği yansıtmayan iddialara yer verilmiştir.

Köşenizde düzeltme yazımıza yer verilmesine karşılık daha sonra yazılarınızda Bakanlığımızca doğru bilgi verilmediği yönünde iddia ve yorumlarınız devam etmiştir.
Öncelikle Bakanlığımızca yapılan açıklama doğrudur. ABD ile böyle bir antlaşma yapılmadığı gibi Bakanlığımızda ABD’li bir danışmanın çalıştığı iddiası da gerçeği yansıtmamaktadır.
Türkiye’nin yabancı ülkelerdeki büyükelçiliklerinde olduğu gibi diğer ülkelerin de Türkiye’deki büyükelçiliklerinde hukuk müşavirleri bulunmaktadır.
Bakanlığımız, sadece ABD ile değil Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası kuruluşlarla ve dünyanın birçok ülkesi ile çeşitli hukukî konularda ikili işbirliği çerçevesinde projeler yürütmekte, seminer ve sempozyumlar yapmakta, çalışma ziyaretleri düzenlemektedir.
2- 13 Temmuz 2010 tarihli yazınızda öne sürülen “Yargı reformu stratejisini UNDP hazırladı!” iddiası da hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır.
Yargı Reformu Stratejisinin hazırlanması, 3 Ekim 2005 tarihinde Avrupa Birliği’ne fiilen katılım müzakerelerinin başlamasının ardından gündeme gelmiştir.

Bu süreçte Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Temsilciliği ile Bakanlığımız arasında yürütülen “Kurumsal Yönetim Perspektifinde Yargı Reformunun Desteklenmesi Projesi” kapsamında özellikle yabancı ülkelerde yargı organlarının yapısı ve işleyişi konusuna ilişkin olarak toplantı ve ziyaretler yapılmıştır. Polonya ve İtalya’ya yapılan ziyarete HSYK’yı temsilen üyeler Sayın Çetin Zöngür ve Sayın Musa Tekin de katılmıştır. Yargı Reformu Stratejisi’ni UNDP’nin hazırladığı iddiasının hiçbir dayanağı yoktur. Yargı Reformu Stratejisi’nin hazırlanmasında UNDP ile yürütülen projenin payı da diğer çok sayıdaki toplantı ve çalışmalardan biri olarak bu sürece katkı vermekten ibarettir.
Ayrıca Bakanlığımız, BM’nin çeşitli birimleriyle şimdiye kadar çok sayıda proje yürütmüş ve yürütmeye devam etmektedir. UNDP ile yürütülen bu proje de Türk hukuk sisteminin daha iyi işlemesi amacıyla gerçekleştirilen çok sayıda projeden biridir.
3- BM, Avrupa Birliği ya da diğer ülkelerle ikili işbirliği çerçevesinde yürütülen projelerin koordinasyonunda görev almak üzere proje konusuyla ilgili eğitim ve tecrübesi bulunan uzmanlar görevlendirilmektedir.
14 Temmuz tarihli yazınızda adı geçen Larry Taman da “Kurumsal Yönetim Perspektifinde Yargı Reformunun Desteklenmesi Projesi” kapsamında uzman olarak görevlendirilmiştir.
Sonuç olarak Bakanlığımızın faaliyetleri kapsamında diğer ülkelerle olduğu gibi gerek ABD ile yapılan çalışmalar ve gerekse UNDP ile yürütülen projenin skandal olarak nitelendirilebilecek hiçbir yönü bulunmamaktadır.
Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için köşe yazınızda yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda bir düzeltme yapmanızı rica eder, iyi çalışmalar dilerim.
Murat AYDIN
Basın Müşaviri

Yazarın Diğer Yazıları