''ABD müsaade eder mi?'' ne demek?

''ABD müsaade eder mi?'' ne demek?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, NTV canlı yayınında sığınmacıların ülkelerine dönmelerine ilişkin, "Biz insaniliğimizden, komşuluğumuzdan, o insanların karşı karşıya kaldığı zulümden, o insanların karşı karşıya kaldığı süreçlerden ayrı bir düşünce içerisinde olamayız. Ama bu insanlar kendi memleketlerine dönmeyecekler mi? Elbette dönecekler. Fakat şu anda nereye dönebilirler? PYD''nin etkin olduğu bölgelere mi dönebilirler? Şu anda rejimin sürekli bombaladığı bölgelere mi dönebilirler?" diye sorular sordu.

***

İyi ama Suriye''de sorun, rejimin insanlara zulmetmesinden çıkmadı ki! Ben gazeteci olarak sonuncusu 2011''de olmak üzere Suriye''ye üç defa gittim. Bütün şehirlerde huzur vardı ama 2011''de Hama ve Humus''ta polis karakollarına saldırılar başlatılmıştı...

ABD, Suriye''nin kuzeyinde, Akdeniz''e kadar uzanan bir terör koridoru oluşturmak istedi... Bu sebeple Suriye''de iç savaş çıkardı. Bunun için de "Türkiye" demeye dilim varmıyor; AKP iktidarını kullandı. Muhalifler silahlandırıldı, Türkiye ve Ürdün''de eğitildi, donatıldı. Yetmedi, Türkiye''den de çok sayıda insan devşirildi, Batılı ülkelerde baş belası olarak görülen selefi İslamcılar, istihbarat organizasyonu ile Türkiye ve Ürdün üzerinden Suriye''ye gönderildi... IŞİD bayrağı altında hem kendilerini harcattılar hem de ABD müdahalesine gerekçe oluşturdular. ABD, kendi kurduğu IŞİD ile mücadele gerekçesiyle Suriye Demokratik Güçleri adı altında PKK''yı besledi, büyüttü... Kendisi de bölgede üsler kurdu. PYD/YPG''nin terörle Suriye''nin kuzeyindeki insanları Türkiye''ye sürmesini sağladı. Öyle ki Angelina Jolie''yi bile Türkiye''deki sığınmacı kamplarına göndererek, bütün dünyaya sahte insancıl görüntüler verdi. Böylece Türkiye''yi de nüfus yapısını değiştirerek istikrarsızlığa sürüklemiş oldu.

***

Soylu, ABD''nin son 3 yılda PKK/PYD''ye 2 milyar dolar yardım ettiğini belirtti ama "Bunu orada rahat bırakır mı? Kendi kafasına koyduğu projeyi, kendi kafasına koyduğu oyunu kurmadan, bu insanların rahat bir şekilde kendi ülkelerinde yaşamasını temin etmeye yönelik adımları atmamıza müsaade eder mi?" diye sordu!

Türkiye ne yapacak o halde?

MİT''in terör örgütüne yönelik başarılı nokta operasyonlarıyla bu iş biter mi?

Veya Soylu''nun "PKK''nın en güçlü destek aldığı zaman dilimi içerisindeyiz şu anda ama en çok onu dumura uğrattığımız ve mağlup ettiğimiz zaman dilimi içerisindeyiz. Ben inanıyorum ki, 29 Ekim 2023''te içeride hiçbir terörist kırsalda kalmayacak." dediği gibi olursa, bu iş biter mi? PKK, Suriye''de 100 bin kişilik ordu haline getirildi... Asıl sorun orada...

***

Peki ne yapmak gerekir?

ABD''nin Suriye''nin kuzeyinde kafasına koyduğu projeyi uygulamasına mutlaka engel olmak gerekir!

Soylu, aslında çok önemli bir itirafta bulundu! Türkiye''nin sığınmacıları Suriye''ye göndermek istediğini ama ABD''nin müsaade etmediğini söyledi!

Siz de Türkiye''yi yönetenler olarak, kendi oyununuzu kurarsınız, ABD''yi bölgeyi terk etmeye zorlarsınız... "ABD müsaade eder mi?" ne demek?

***

Kaldı ki Soylu da yaptıkları araştırmalara göre, Suriyeli sığınmacıların yüzde 70''inin ülkelerine dönmek istediklerini bildirdi. Öyleyse, ilk iş olarak Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönmesine ABD''nin engel olduğunu, dünya kamuoyuna duyurmak gerekmez mi? Tabii arkasını da getirmek gerekir...

Soylu, ayrıca "Türkiye içerisinde geçmişe yönelik, geçmiş izlerden kalan birtakım denemelere girebilirler ama hemen gereğini yerine getirebilme kabiliyetine sahibiz. Suriyelilerin içerisinden bir provokasyon oluşturabilirler mi? Böyle bir şey kesinlikle olamaz." dedi ama ABD, Suriye''deki oyunu tamamlamak için Türkiye''yi de karıştırabilir... Bunun için Türkiye artık kendi projesini uygulamalıdır.

Yazarın Diğer Yazıları