ABD kontrollü PKK terörü neden hortladı?

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Ramiz Mehdiyev’in “Demokrasiye Giden Yol” kitabından bir yazımda bahsetmiştim. Mehdiyev, kitabını bir süre önce İstanbul’da gazetecilere verdiği bir yemekte tanıtmıştı. Kitap, sadece Azerbaycan ve Türkiye çevresinde değil, dünyada neler olup bittiğini, hem düşünce tarihi, hem de güncel gelişmeler açısından inceleyen, çok önemli bir eser. Özellikle Siyasal Bilgiler Fakülteleri’nin uluslararası ilişkiler bölümlerinde okuyan gençlere tavsiye ederim. (Piyasada satılmıyor; Azerbaycan Büyükelçiliği veya konsolosluklarından istenebilir..)
Kitabı bitirdim, notlarımı aldım, bunları yeri geldikçe veya bir inceleme olarak bilginize sunacağım. Bugün, sadece bir notu paylaşıyorum..

* * *

Mehdiyev, kitabın 216’ncı sayfasında aynen şu bilgiyi veriyor:
“Neo-liberal siyasete ters olan diğer modellerin ihracı, herhangi bir hegemoninin yok olduğu Amerika’nın küresel hâkimiyetine karşı durma olarak algılanmaya başlanmıştır. Bu sebepten olacak ki Irak rehberlerinden Başbakan İbrahim El Caferi, 2006 yılı Mart ayında, ABD’nin Irak’taki misyonunun başarısızlıkla sonuçlandığını ve Amerikalıların ülkede barışı sağlayamayacağını söylemiştir. Bundan dolayı, Irak’ta esas barış gücünü Türkiye’nin üstlenmesini teklif etmiştir. Bu teklif, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a Ankara’daki görüşmeler sırasında sunulmuştur. El Caferi ’ABD başarısız olmuştur. ABD, Irak’ta başarı sağlayamamaktadır, bunu ancak Türkiye başarabilir’ diyor.”

* * *

Caferi, Tayyip Erdoğan’a böyle bir teklifte bulunmadan önce Talabani bu geziye tepki göstermişti. Anadolu Ajansı’nın haberine göre Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Başbakan İbrahim Caferi’nin Türkiye ziyaretini eleştirdi ve Irak hükümetinin yapacağı anlaşmaların “hiçbir değerinin olmayacağını” söyledi:
Yazılı açıklamasında “Caferi‘nin Türkiye ziyaretini yönetime haber vermeden yapacak olmasının şaşkınlık yarattığı, bunun da yürürlükteki anayasayla çeliştiğini” kaydeden Talabani, Irak‘ta icra kuvvetinin; devlet başkanı, başbakan, meclis başkanı ve yüksek mahkeme başkanından oluştuğunu, Caferi’nin ise Türkiye ziyaretini bu kurumlara haber vermediğini belirtti. Talabani, hükümetin sadece günlük işleri çekip çevirmekle yükümlü olduğunu, ortak açıklama yapmak ya da anlaşma imzalamak amacıyla başka ülkelerle müzakerelerde bulunma hakkına sahip olmadığını kaydetti ve Caferi’nin Ankara ziyaretinden üzüntü duyduklarını vurguladı. Talabani, “Caferi, henüz yeni meclisin güvenine mazhar olmadığı halde tek başına kararlar alıyor, bu ise seçimleri kazanan ve müstakbel hükümetin uzlaşı hükümeti olmasını arzu eden siyasi grupların arzusuna ters düşüyor” ifadesini kullandı. Talabani, Caferi’nin Ankara‘da yapacağı anlaşmaların Irak hükümetini bu sebeple bağlamayacağını belirtti.

* * *


Talabani’nin bu tepkisinden sonra Güneydoğu’da aniden ABD kontrolündeki Kuzey Irak kaynaklı terör hortladı. Sebebi, Türkiye’nin Irak’ta ABD yerine Barış Gücü oluşturması teklifiydi herhalde..
Ve bugün Türkiye’de Irak kaynaklı terörün ivme kazanması sadece mevsimi geldiğinden midir yoksa ABD, Türkiye’yi Irak’ta yine bir projesine razı etmeye mi çalışıyor? Tayyip Bey, Türk halkını bu konuda bilgilendirmelidir. Çünkü artık Türkiye’ye yönelik terör eylemleri, ABD saldırısı olarak kabul edilmektedir.

Yazarın Diğer Yazıları