ABD, Erdoğan'ın tehdidini neden ciddiye almadı?
Tayyip Erdoğan'ın ABD Kongresi'nin Ermeni soykırımı karar tasarısını kabul etmesine cevaben "Gerekirse İncirlik ve Kürecik'i kapatırız" tepkisi, Amerika Savunma Bakanı Mark Esper, tarafından ihtiyatla karşılandı.
Esper, "Bahsedilen konuyu ben de ilk gazetelerde okudum. Dolayısıyla ne kast ettiklerini ve ne kadar ciddi olduklarını savunma bakanı mevkidaşımla konuşmam gerek" dedi.
Amerika Savunma Bakanı, Türkiye'nin Kürecik radar üssünü kapatmak istemesi halinde bunu NATO'yla müzakere etmesi gerektiğini de söyledi.
Esper, "Türkiye egemen bir devlet olmasıyla birlikte, kendi ülkesinde NATO üs ve askerlerini barındırıp barındırmama konusunda doğal olarak hakları var. Ancak tekrar ediyorum eğer söylediklerinde ciddilerse, bu bir ittifak ve ittifaka yönelik taahhütlerinizle ilgili bir konudur" diye konuştu.
***
Mark Esper, Erdoğan'ın sözlerini neden ciddiye almadı? Bunun sebebini de Almanya'nın Sesi'ne konuşan Alman uzman Ulrich Kühn söyledi ve "Erdoğan'ın İncirlik tehdidi iç politik manevra" dedi.
Hamburg Üniversitesi Barış Araştırmaları ve Güvenlik Politikası Enstitüsü'nden Ulrich Kühn, "Bu tehdidin ciddiye alınması gerekir mi, pek emin değilim. Bu bana daha çok Washington ile Ankara arasında bir 'korkak tavuk oyunu'nu hatırlatıyor. Önce geri çekilen, korkusunu göstermiş olur ve oyunu kaybeder. Erdoğan'ın bunu hayata geçireceğini tahayyül edemiyorum. Ankara NATO üyeliğini tehlikeye atmış olur. Böyle bir gerilim aynı zamanda NATO'ya da zarar verir. Son derece büyük karşılıklı bağımlılık söz konusu... Bu nedenle gerilimin tamamen tırmanmasının bir anlamı olmaz. Bu tehdit bana daha ziyade iç politik bir manevra gibi geliyor. Çünkü Erdoğan ülkesinde şu an baskı altında. Seçmenler gözünde puan kazanmak için Amerikalılara karşı güç göstermek istiyor." dedi.
Görüldüğü gibi, Mark Esper gibi Ulrich Kühn de Erdoğan'ın tehdidini ciddiye almıyor! Neden acaba?
***
Diğer taraftan, odatv'nin Amerika'nın Sesi'nden naklettiği habere göre, CIA içinde Soğuk Savaş politikalarını şekillendiren Harvardlı tarihçi Richard Pipes'ın oğlu, İsrail destekçisi Ortadoğu Forumu Başkanı Daniel Pipes, katıldığı bir panelde, Türkiye'nin artık kaybedildiği düşüncesinde olduğunu belirtti.
Pipes, "Sanırım bugün kimse Erdoğan'ın Türkiyesi'nin Amerika'nın müttefiki olduğunu iddia etmeyecektir. Şimdi yeni bir tartışma var. Şu anda gördüklerimiz bir politika sapması mı ya da kalıcı bir değişim mi? Muhammed Mursi'nin Mısır'da iktidara gelmesi gibi mi yoksa daha çok İran devrimi gibi mi? Bu uzun dönemli bir değişim. Daha da ileri gideceğim, İran'da 40 yıl önce olanların daha yavaş halini Türkiye'de görüyoruz. Daha az şiddetli, daha az dramatik ama aynı yol" dedi.
Pipes, "Amerikan politikasının Türkiye'yi geri getirebileceği varsayımı temelinde hareket etmesi gerektirecek bir durum yok. Türkiye, İran'ın kaybedildiği gibi kaybedildi ancak sonsuza kadar değil ama bir süreliğine. Ankara için uzun dönemli bir politika hazırlamalıyız" ifadelerini kullandı.
Pipes, Türkiye'de birçok imam hatip okulu ve cami açılmasına karşın bunlarla iktidarın istediğinin olmadığını ancak milliyetçi bir merkez oluşturulduğunu da vurguladı.
Daniel Pipes, böyle diyor ama Savunma Bakanı, nedense hiç oralı değil! Bir bildiği vardır herhalde!
***
Türkiye'nin Tayyip Erdoğan'ın şahsında, ABD ve Almanya'da nasıl değerlendirildiği bu açıklamalardan anlaşılıyor.Erdoğan da "İngiltere, Almanya, Fransa ve şahsım dörtlü zirve yaptık" demiyor muydu?
Eh, ABD ve adı geçen ülkeler de konuya "şahsım" üzerinden bakıyor artık!