“9 yılda 15 milyon yoksul yarattılar”

İzmir
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, önceki gün Aydın’dan Bilecik’e hareket ederken ben Aydın’dan İzmir’e geçtim. Kılıçdaroğlu dün Ankara, Gebze, Kocaeli ve Dilovası civarında idi, bugün İzmir’in Buca ve Kemalpaşa ilçeleri ile Manisa mitinginde
konuşacak.
Bu yazıyı yazdığım saatlerde MHP İzmir mitingi de başlamak üzereydi. MHP İzmir adaylarından Tuncelili Hasan Zerek ile telefonla konuştum, “Takip ediyorum, hemşerimle geziyorsun” dedi.
Gebze’de ikinci defa miting yapan Kılıçdaroğlu “Geçmişte Alevi, Sünni, Türk, Kürt, başı örtülü diye ayırdılar. Niye ayırıyorsunuz? İnsan insandır. Ayırdılar, kendileri palazlandılar. Bakın hepsinin altında ne araçlar var. Hepsi köşeyi döndü. Ne oldu? Biz birbirimize düştük. Dedelerimizin mezarı Çanakkale’de yan yana yatıyor. Onlar kavga mı etti aralarında? Ortak düşmana karşı mücadele ettiler. Tuzağa düşmeyelim, bizi tuzağa düşürüyorlar. Allah ile kul arasına kimsenin girmeye yetkisi var mı? Kim kimin daha fazla Müslüman olduğuna karar verebilir? Kimin elinde böyle bir terazi var?” mesajı veriyor..

***

Kılıçdaroğlu Aydın’da “Karadeniz’de Fiskobirlik’i, Çaykur’u, Ege’de de TARİŞ’i güçlü kılacağız” sözü verdi. Bu arada Aydın’ın sevilen Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun elinden tutarak “Herkesin mutlu olduğu bir Türkiye yaratmak istiyoruz. Halkın iktidarında bunu Aydın’da gerçekleştirdiniz. O sizin çocuğunuz, evladınız. Onun adı Özlem Çerçioğlu. O size hizmet ediyor. Etmeye devam edecek. Yetki vereceksiniz, Kemal kardeşiniz de size hizmet edecek” dedi.

***


Kılıçdaroğlu, bugün İzmir’de bir basın toplantısı ile iklim ve çevre politikalarını açıklayacak. Ana mesajlar seçim bildirgesinde var:
- “Nükleer enerji konusuna evrensel sorumlulukla ve sadece günümüzü değil, gelecek kuşakları da düşünen bir duyarlılıkla yaklaşacağız.
- Akkuyu’da bir nükleer santral kurulması konusundaki kararı halkımıza bırakacak, bu konuda referanduma gideceğiz.
- Kirliliği kaynağında önleyecek tedbirler geliştirecek ve atıkların geri kazanılmasını sağlayacağız. Çevre kirlenmesinin bedelini, kullanana ve kirletene ödettireceğiz. Fakat bedel ödemenin sürekli bir kirletme hakkına dönüşmesine izin vermeyeceğiz.
- Hava kirliliğini azaltacak önlemlere öncelik vereceğiz. Kamu imkânlarıyla dağıtılan kalitesiz kömür yerine, ihtiyaç sahibi yurttaşlarımıza ücretsiz doğalgaz temin ederek havamızı temizleyeceğiz.
- Stratejik önemi giderek artan su kaynaklarımızın korunması ve geliştirilmesi için uzun vadeli planlar uygulayacağız.
- Küresel ısınmayla mücadele için ulaştırmada deniz ve demiryollarıyla toplu taşımacılığın kullanımına ağırlık vereceğiz. Az karbon, yüksek verim içeren teknolojilerin uygulanmasını sağlayacağız. Rüzgar, güneş ve jeotermal gibi temiz enerji kaynaklarının kullanımını yaygınlaştıracağız..”

***


CHP’nin İzmir adaylarından gazeteci Mustafa Balbay, seçmene “İzmir yemini” başlıklı bir mektup gönderdi..
Balbay’ın mektubunu gazetecilere okuyan CHP İzmir İl Başkanı Tacettin Bayır, “Temenni ediyoruz ki Haziran’ın ikinci haftası inşallah aramızda olacak. İzmirlilere teşekkür edecek. Daha sonra kendisini Ankara’ya uğurlayacağız” dedi.

***


Kemal Kılıçdaroğlu, 75 ili geçen seçim gezileri ile ilgili olarak TRT konuşmasında da önemli bir tezatı sergiledi ve 10’uncu yıl marşındaki “10 yılda 15 milyon genç yarattık her yaştan” ifadesine gönderme yaparak “Halka hizmetkârlığı unutup, bezirgânlık yapanlar. Halkın oylarıyla yükselip, yükseldiği yerden herkesi küçümseyenler, halkı düşünmeyip kendilerini ve yandaşlarını düşünenler, ülkemizin zenginliklerini kendileri için kullananlar 9 yılda 15 milyon yoksul yarattılar” dedi.

***


Cumhuriyet Güçbirliği adayları da İzmir’de var güçleriyle çalışıyor. Bornova Cumhuriyet Meydanı’nda adaylardan Yaşar Müjdeci’nin de katılımıyla “Cumhuriyet” buluşması gerçekleştirildi. Mitingde Silivri’de tutuklu bulunan Doğu Perinçek’in yazdığı mektup okundu. Perinçek, “Meclis’te Atatürk’ün direnme cephesini oluşturmak için İzmir’in ışığını istiyoruz” dedi.

Yazarın Diğer Yazıları