5G denemelerinin Sörloth ile ne ilgisi var?
Dünyada koronavirüs salgını ile ilgili şüpheler var ama "evde kalın" çağrıları çok yerinde. Çünkü evde kalmak, sadece virüsün bulaşmasından değil, radyasyondan da şimdilik biraz koruyor!
Tartışmalı konuları bir kenara bırakarak, sadece 5G konusunda bilgi vereyim… Türkiye'de 5G testleri, küresel şirketlerin kontrolünde 2019 ortasından itibaren başladı ve devam ediyor.
5G dalgaları, baz istasyonları yakın değilse beton duvarlardan ve camlardan içeri girmekte zorlanıyor. Tabii, mevcut bağlantı hızından ve baz istasyonu alt yapısından dolayı da ciddi sorunlar var.
***
Türkcell, ilk testi, 6 Ağustos 2019'da açıkladı. "Turkcell 5G testi ile 2 Gbps üzeri hıza ulaştı" başlıklı haberde "İstanbul Tepebaşı Plaza'da yapılan test ile 5G destekli cep telefonu 3.5GHz bandında 2,283 Gbps hıza ulaştı. Turkcell, 5G alanında Türkiye'de yine bir ilke imza atarak 5G'li cep telefonlarına pilot şebekesi üzerinden 5G sinyali verdi." denildi
5G'nin bir denemesi de nedense Trabzon Şenol Güneş Stadyumu'nda kurulan alt yapı ile ve son Trabzonspor-Galatasaray maçı sırasında yapıldı. Tanıtımlarda, engelli bir çocuk, Trabzonsporlu golcü Sörloth ve kaleci Erce'ye nasıl bağlantı kurulduğunu gösterdi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, 12 Şubat'ta borsadirekt.com'da yayınlanan açıklamasında, "Geçtiğimiz Pazartesi günü Vodafone, Rize bölgesini tamamen ulak ile kapsıyor hale geldi. Turkcell de 45 ilde ulak ile çalışıyor. Operatörlerimiz ulak geçişi öncesinde Rize, Trabzon gibi yerlerde test ettiler. fiili canlıya geçişlerini yine bu illerden başlayarak yaygınlaştırıyorlar." demişti.
Denemeler, İstanbul ve Ankara'da da yapıldı. İstanbul'da deneme merkezlerinin Maltepe-Ümraniye ile İstanbul Havaalanı olduğu açıklandı.
***
Peki bu konuların Türkiye'de uzmanları yok mu? Elbette var. Hem de dünya çapında bilim adamlarımız var. Bunlardan biri Üsküdar Üniversitesi Elektrik- Elektronik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Şeker.
Şeker'in elektromanyetik radyasyonun canlılar üzerinde oluşturduğu etkilerle ilgili araştırmalarını topladığı bir kitabı var. Şeker, kitabında ve İnternet sayfasında yayınladığı haberde şu bilgileri veriyor:
"Elektromanyetik radyasyon ve insan ruhu birer enerjidir İnsanın bir günde harcadığı güç 40 watt civarındadır. İki enerjinin birbiri ile etkileşimi sonucu elektromanyetik radyasyon, beyne etki ederek beynin savunma mekanizmasına zarar vermekte ve Alzheimer, Parkinson gibi hastalıklara sebep olmaktadır. Standardın bin kat altındaki radyasyonlar ise nöronların ölmesine sebep oluyor ve bu da insan hayatını tehlikeye sokuyor.
Elektrikli cihazların en tehlikelisi cep telefonudur. Herkes sigara içmiyor ama herkes telefon kullanıyor, bu sebeple cep telefonlar sigaradan bile daha zararlıdır. Cep telefonlarının yaptığı hasar, hücreler üzerindedir ve kalıcıdır.
Cep telefonu, aradığınız kişiye ulaşabilmek için yüksek dozda güç yayıyor. Bundan korunmak için karşı taraf, cevap verdikten sonra kulağa götürmek veya kulaklık kullanmak koruyucudur. Kısa mesaj göndermek radyasyon etkisini azaltır. Uyuduğumuz yerde cep telefonu, bulunmamalıdır.
5G teknolojisinin kullanımı ile doğada elektrosis artacak, radyasyondan dolayı doğal ekosistem ve hatta atmosfer olumsuz etkilenecektir. İnsan vücudu, daha önce hiç tanımadığı, hiç karşılaşmadığı türden bir radyasyona maruz kalacaktır.
5G teknolojisi, hücre büyümesi ve organlara etki ederek kanserlerin artmasına sebep olacak; bağışıklık sisteminde, kalp ve dolaşım sisteminde, biyolojik işlevlerde etki yapacaktır."
Prof. Dr. Selim Şeker, dünyanın pek çok yerinde, evlerin yakınında baz istasyonu yapmak yerine fiber optik kabloların döşenmesi gerektiğini de belirtti.