Zencefil, mide ağrısına ve mide bulantısına karşı etkili olmasının yanı sıra düzenli zencefil kullanımı ile inme ve kalp krizi oranını azaltıcı etkisi görülmektedir. Ayrıca günlük tüketim miktarı 1000 miligram veya 1-2 damla kullanılan zencefil yağı kolon kanseri üzerinde hücrelerin büyümesini geciktiriyor.
ZENCEFİL NEDİR?
Zencefil, zencefilgiller familyasından bir metreye kadar boylanabilen, ince-uzun yapraklı, sarı-kırmızı renklerde çiçekler açan, kök yumruları baharat ve ilaç olarak kullanılan, çok yıllık bir bitkidir.
ZENCEFİLİN SİNDİRİM SİSTEMİ VE MİDEYE FAYDALARI
Zencefilin %40 oranında hazımsızlığa ve mide şişkinliklerine yardımcı olduğunu kanıtlamışlardır.
Zencefil, mide ağrısına ve mide bulantısına karşı etkili olmasının yanı sıra, mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür. Diareyi (ishal) önler ve bağırsak bozukluklarını giderir.
Hamilelik, hareket (taşıt tutması, deniz tutması vb.) hastalığı ve kemoterapiden kaynaklanan mide bulantısı ve kusmaya iyi geldiğini gözlemlenmiştir.
Bağırsaklardaki düz kasları rahatlatıp, yiyeceklerin bağırsaklar boyunca hareket etmesini sağlayarak kabızlığı önlemektedir.
1980’den beri zencefilin ülser ve reflüyü rahatlatıcı etkisi olduğu savunulmaktadır.
Vücut ısısını arttırarak vücutta bulunan toksinlerin atılmasına yardımcı olmaktadır.
ZENCEFİLİN KALBE VE SOLUNUM YOLLARINA FAYDALARI
Düzenli zencefil kullanımı ile inme ve kalp krizi oranını azaltıcı etkisi görülmektedir.
LDL kolesterol düşürücü özelliği vardır.
Zencefil yağının nefes darlığına da olumlu etkileri olduğu bilinmektedir.
ENFEKSİYONLARA KARŞI ZENCEFİL
Bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara karşı tepkileri hızlandırmaya yardımcı olur.
Zencefilin mantar enfeksiyonlarına karşı en etkili bitki olduğunu kanıtlanmıştır.
Antiseptik etkisi sayesinde, mide ve bağırsak enfeksiyonlarına, hatta gıda zehirlenmelerine karşı da etkilidir.
ZENCEFİLİN AĞRI KESİCİ ÖZELLİĞİ
Sinir uçlarındaki çeşitli uyarı alabilen özelleşmiş hücrelere etki ederek ağrı kesici özelliği olduğu belirtilmiştir. Doğrudan ağrıyı kesici ve ağrıya neden olan iltihaplanmaları hafiflettiği gözlemlenmiştir.
Adet sancısına iyi geldiği gibi adet kramplarında etkilidir.
Artrit (eklem yangısı) üzerinde olumlu etkileri olduğu, yapılan araştırmalarda ayakta diz ağrısını azalttığı ve osteoartritte etkili olduğu gözlemlenmiştir.
ZENCEFİLİN KANSERE KARŞI ETKİSİ
Minnesota Üniversitesinde araştırmalar sonucu; Kolon kanseri üzerinde hücrelerin büyümesini geciktirmesi sonucunda etkileri gözlemlenmiştir. Yumurtalık kanserinde de etkili olduğu bilinmektedir. Günlük tüketim miktarı 1000 miligram veya 1-2 damla kullanılan zencefil yağı.
ZENCEFİLİN TÜKETİMİNE DİKKAT
Zencefilin yararlarının yanında tabi ki de fazla kullanılması sonucu zararları da bulunmaktadır.
Keskin kokusu sayesinde mide ekşimelerine neden olmaktadır, ritim bozukluğu, deri döküntüsü ve depresif etki yaratmaktadır.
Zencefilin kan sulandırma özelliğinden dolayı cerrahi operasyon öncesi tüketimi durdurulmalıdır.
Zencefilin 2 yaşından küçüklere verilmemesi önerilmektedir.
Eğer çocuklar için kullanılacaksa önerilen dozun üçte biri kullanılmalıdır.
Kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte tüketilmemelidir.
Sarımsak, soğan gibi zencefilin kan pıhtılaşmasını önleyici etkileri de araştırmalar sonucu gözlenmiştir.
Hamilelikte tüketim miktarına dikkat edilmelidir. Fazla kullanılan zencefil hamilelikte düşüğe sebep olabilir. Hamile ve emzikli kadınlarda hekim önerisi ve kontrolü altında tüketilmesi önerilmektedir.
Günlük kullanılması gereken dozu 1,2 gr olarak belirtmişlerdir.
ZENCEFİLİ SEVDİREN BİR TARİF
Soğuk havalarda içinizi ısıtacak, bağışıklığınızı güçlendirecek bir tarif: İstediğiniz bir miktar taze zencefili bir kavanoza rendeleyin. Üzerine bal ve limon suyu ekleyerek buzdolabında bekletin. Gün içerisinde 1-2 bardak ılık suyunuza ekleyerek tüketebilirsiniz.
ZENCEFİL NASIL KULLANILIR?
Zencefil Türk mutfağında hem taze kökleri hem de toz baharat formuyla iki şekilde de kullanılıyor. Taze zencefil, acı bir tada sahip olduğundan genellikle tek başına çiğ tüketilmiyor. Bunun yerine rendelenerek veya dilimlenerek çay, günlük takviye edici karışım ya da yemek ve hamur işi çeşitleri gibi tarifler için farklı tatlarla bir araya getiriliyor. Toz zencefil ise tüketime hazır yiyecek ve içeceklere veya yemeklere doğrudan ilave edilebiliyor.
ZENCEFİL KULLANIM ALANLARI
Ev yapımı tarifler: Balık, tavuk, kırmızı et yemeklerinde, hamur işlerinde ve içeceklerde kullanılıyor.
Gıda sektörü: Gazoz vb. içeceklere ve kek, kurabiye gibi hazır atıştırmalıklara ilave ediliyor.
Farmakoloji: Pastil, şurup, takviye edici kapsül vb. ürünlerde ham madde olarak kullanılıyor.
Kozmetik: Esansiyel yağı veya ekstraktı cilt ve saç bakım ürünlerinin formüllerine ekleniyor.
Aromaterapi: Ortam kokusu veya masaj yağı olarak kullanılıyor.
ZENCEFİL NE İŞE YARAR?
Zencefil, ev yapımı tariflerde genellikle yemeklere keskin ve ferah bir aroma kazandırmak amacıyla tercih ediliyor. Soğuk içeceklerde ferahlatıcı özelliği daha da ön plana çıkan bu bitki, belirgin aroması ve güçlü bileşenleri sayesinde sıcak içeceklerde de duyuları canlandırıcı bir özellik kazanıyor. Zencefilin hazır gıdalarda kullanımı da aynı şekilde kendine özgü güçlü aromasından faydalanmak adına oluyor. Zencefilden elde edilen uçucu yağlar ve özler ise ilaç, kozmetik ve aromaterapide hedeflenen sonuçların sağlanmasına katkı sağlıyor.
ZENCEFİL HANGİ MADDELERİ İÇERİR?
Taze zencefil besin değerlerine göz atıldığında ilk olarak yaklaşık yüzde 80 oranında su barındırmasıyla dikkat çekiyor. Oldukça düşük karbonhidrat (yüzde 17.8) ve yağ (yüzde 0.75) oranına sahip olan bu kök bitkinin içeriğinde doymuş, tekli doymamış ve çoklu doymamış yağ asitleri, 10 çeşit mineral ve farklı alt türleriyle birlikte 4 çeşit vitamin bulunuyor. Ayrıca zencefil, doğada var olan 20 çeşit aminoasidin 18’ini de içeriğinde barındırıyor.
ZENCEFİL NASIL TÜKETİLİR?
Zencefil kullanımı taze ve kurutulmuş toz formuna göre doğal olarak birbirinden farklılaşıyor. Bu doğrultuda;
Rendeleyip suyun veya sütün içine ilave ederek tüketebilirsiniz.
Rendeli veya dilimli olarak demleyebilir, zencefil çayı elde edebilirsiniz.
Sütlü tatlılarda daha hafif bir lezzet elde etmek için kullanabilirsiniz.
Tavuk, balık ve et yemeklerine pişme esnasında ilave edebilirsiniz.
Yemek soslarına ekleyebilirsiniz.
Rendeledikten sonra üzerine doğal bal ilave ederek günlük takviye edici karışımlar hazırlayabilirsiniz.
Suya ve süte ekleyerek tüketebilirsiniz.
Dilediğiniz tüm yemeklere, çorbalara, salatalara ve soslara ilave edebilirsiniz.
Tek veya karışık bitki çaylarının içine ekleyebilirsiniz.
Ekmek veya tatlı hamur işi tariflerinizde değerlendirebilirsiniz.
Bal veya farklı malzemelerle karıştırarak, dahilen veya haricen kullanabileceğiniz macunlar elde edebilirsiniz.
Bal, süt, yoğurt vb. malzemelerle birlikte doğal yüz bakım maskeleri hazırlayabilirsiniz.
ZENCEFİL NE KADAR TÜKETİLMELİDİR?
Taze zencefil tüketiminin günde en fazla bir küçük yumru, toz zencefilin ise günde en fazla 2 gram ile sınırlandırılması öneriliyor.
ZENCEFİL KAÇ KALORİDİR?
Taze zencefilin 100 gramı 80 kalorilik enerji değerine sahip olurken, bu değer toz zencefilde 335 kaloriye ulaşıyor. Ancak bir yumru taze zencefilin 50 gram olduğu düşünüldüğünde bu, bitkiyi kök halde tüketenler için günde sadece 40 kaloriye denk geliyor. 2 gram toz zencefil tüketiminde de bu değer 6,70 kalori oluyor.
Mucizevi arı ürünlerini birbirinden değerli bitkilerle buluşturan Apitera serisinde, zencefilli bir ürün seçeneğinin de olduğunu biliyor muydunuz? Hem de kış aylarının diğer vazgeçilmezleri olan limon, tarçın, karanfil ve karabiber ile birlikte! Bal ve propolisle gücüne güç katan Apitera Zen’i denemek için şimdi tam zamanı...