KEFİR NEDİR?
Kefir, kefir mayası adı verilen özel bir maya kullanılarak sütün fermente edilmesiyle ortaya çıkan, tadı ekşimsi, ayran benzeri bir içecektir.
Kefirin sağlığa birçok yararı olduğu bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır.
Sütün yararlarının tamamına sahip olmanın yanında, kefir aynı zamanda probiyotik özelliğe sahiptir.
KEFİRİN FAYDALARI
-Alerjileri azaltır
Alerji ve astımın çeşitli biçimlerinin tümü vücuttaki iltihaplı problemlerle bağlantılıdır. Bazı çalışmalar kefirin iltihaplı hücreleri azaltabileceğini gösteriyor. Akciğerleri ve solunum yollarını rahatsız eden ve ayrıca mukus birikimine neden olan alerjilere karşı kefirde bulunan canlı mikroorganizmalar, bağışıklık sisteminin alerjik reaksiyonları doğal olarak bastırmasına yardımcı olur.
Ayrıca vücudun tekrarlayan alerjilere tepkisini değiştirmeye de yardımcı olurlar. Bazı çalışmalar, bu alerjik reaksiyonların bağırsakta belirli bakterilerin eksikliğinden kaynaklandığını göstermektedir. Probiyotik alımının alerjik belirtilerde azalma sağladığı bilinmektedir.
-Kilo vermeye yardımcı olur
Kalorisi düşük ve doyurucu olan kefir, kilo vermek istiyorsanız ideal bir içecektir. İçerdiği probiyotikler sayesinde kefir besin emilimlerine yardımcı olur. Meyveli su kefiri de diyetiniz sırasında harika bir vitamin kaynağıdır.
- Sindirim sistemini güçlendirir
-Genç kalmayı ve uzun yaşamayı sağlar
- Tansiyonu dengeleyici özelliğe sahiptir
- Kefirde bulunan B12, B1, biotin ve K vitaminleri genel sağlığa katkıda bulunur.
- İyileşme sürecini hızlandırır.
- Kanser hücrelerinin büyümesini engeller.
- Sedef hastalığına iyi gelir.
-Egzama tedavisinde kullanılır.
-Enflamatuvar hastalıklara karşı etkilidir.
- Tümörlerin büyüklüğünü azaltır.
12- Kalp hastalıklarını tedavi eder.
- Bağırsaklardaki tıkanıklığı tersine çevirir.
- Kan damarlarını temizler.
- Enerji verir.
- Kendinizi iyi hissetmenizi sağlar.
- Akciğer enfeksiyonlarına karşı etkilidir.
- Metabolizmayı çalıştırır.
- Kilo vermeye yardımcıdır.
- Aknelere iyi gelir.
- Saçı canlandırır.
- Diş eti hastalıklarının tedavisinde etkilidir.
- İlaçların yan etkilerini azaltır.
- Antibiyotik kullanımı sonrasında vücuttaki iyi bakterileri korur.
- Sindirim sistemindeki mikrofloranın korumada görev yapar.
- Tansiyonu düzenler.
- Kan şekerini düşürür.
- Yağ asidi ve kolesterol seviyesini düşürür.
- İshale iyi gelir.
- Şişkinliği azaltır.
-Bağırsak hareketlerini hızlandırır.
-Strese karşı etkilidir.
- Uyku sorunlarını çözer
-Depresyon sürecinde kullanılabilir.
KEFİR NASIL YAPILIR?
Kefir tanelerini büyük marketler ya da aktarlardan temin edebilirsiniz.
Malzemeler:
1 litre süt
1 yemek kaşığı kefir tanesi
Cam kavanoz
Plastik süzgeç
Evde kefir yapılışı
Önce sütü kaynatın ve kaymağını üzerinden alın. Ardından süte kefir tanelerini ekleyin. Kullandığınız kabın metal olmamasına dikkat edin. Tahta kaşıkla iyice karıştırın. Kabınızın üzerini temiz bir bez ile kapatın. 20-25 °C''de kalacak şekilde karanlık bir ortamda 2 gün kadar sütü bekletin. Bu sürede süt pıhtılaşacaktır. Mayalanmış olan bu sütü plastik bir süzgeç ya da tülbent yardımıyla süzün. Dilerseniz kefirinizi bu şekilde tüketebilir, dilerseniz içine meyve taneleri ekleyebilirsiniz.
KEFİRİN ZARARLI OLABİLECEĞİ DURUMLAR NELERDİR?
Faydaları saymakla bitmeyen kefirin aşırı tüketiminin zarar verici etkisi olduğu durumlar da söz konusu olabilir. Bu tür durumlarda, kefiri mutlaka doktorunuza danışarak tüketmelisiniz.
- Çok nadiren de görülse, kefir, bağırsak, mide krampları ve kabızlığa yol açabilmektedir.
- Kefir, AIDS ve benzeri türde bağışıklık hastalıklarından muzdarip kişiler için de zararlı olabilir. Bu tip hastalıklar genelde zayıf bağışıklık sistemlerinde ortaya çıkabildiği üzere, kefir, aktif büyüyen bakteri ve maya içerir, bu yüzden de maya ve bakterilerin, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde farklı enfeksiyonlara yol açabildiği bilinmektedir.
- Hamile veya emziren kadınların tüketmemesi tavsiye edilmektedir.
- Şeker hastalarının tüketmemesi gerekmektedir.
- 1 yaşını doldurmamış bebeklere verilmemesi gerekmektedir.