Türkiye''de kaçak yollarla toplamanın cezasının 109 bin 503 TL olduğu ''beyaz altın'' salebin kilogramının tazesi 300, tozunun bin 800 TL''den satıldığı bildirildi.
Yabani orkide olarak da bilinen salep, dondurma ve tatlı yapımında kullanıldığı gibi lezzetiyle de Anadolu kültüründe geleneksel içecekler arasında yer alırken, tıbbi alanda da kullanıldığı biliniyor.
SALEBİN FAYDALARI
-Adet düzensizliğine iyi gelir.
- Regl sancılarına iyi gelir
- Beslenme üzerinde olumlu etki sağlar
- Vücut sıcaklığını dengede tutar
- Direncinizi ve kuvvetinizi artırır
- Sinirlerinizi yatıştırır
-Kabızlık ve şişkinliği giderir.
-Sindirimi kolaylaştırır.
-Hemoroid şikayetlerinin azaltılmasında etkin rol oynar.
-Hafızayı ve zihni güçlendirir.
-Göğüs hastalıklarını giderir.
-Basur hastalığının tedavinde kullanılır.
-Öksürük ve bronşiti giderir.
SALEP YAPMAK İÇİN GEREKEN MALZEMELER:
1 litre süt
1 tatlı kaşığı (silme) saf toz salep (aktarlarda bulabilirsiniz)
1,5 yemek kaşığı toz şeker
Üzeri için;
Tarçın
Salep tarifi;
SALEP TARİFİ:
Bir tencereye sütü, toz salebi ve toz şekeri alın. Bir çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırarak sütünüzü pişirin. Süt kıvam alana kadar karıştırmayı bırakmayın. Kıvam aldığı zaman salep kokusu yayılır. İşte bu anda salebinizi ocaktan alın ve bardaklara paylaştırın. Üzerine tarçın serpip sıcak servis edin.
SALEP NASIL TÜKETİLİR?
Geleneksel şekilde salep tüketmek istiyorsanız öncelikle saf salep, toz şeker, vanilya ve süt gibi başlıca malzemelerinizi hazır edin. Daha sonra sütü ocakta kanatmaya başlayın. Sütünüz kaynarken diğer yandan salep, toz şeker ve vanilyayı bir kapta harmanlayın. Toz karışımı tencereye ilave edin. Sonra hızlı şekilde karıştırarak pişirin. Tüm malzemeleri ekledikten sonra hızlı şekilde çırpma teliyle karıştırın. Kendine has koyu kıvamını aldıktan sonra ocağı kapatın. Ardından da üzerine toz tarçın serpiştirerek servis yapın. Afiyet olsun.