Yerli ve milli bankacılık
Yerli ve milli! Bu cümle başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere tüm AKP'lilerin en çok kullandığı kelime.
Kulağa hoş geliyor.
Her şeyin yerli ve millisine sahip olmak. Bir Türk olarak insan bunu duyunca gurur duyuyor.
Yerli ve milli uçağımız, yerli ve milli silahımız, tankımız, arabamız ve telefonumuz. Daha buradan sayamayacağım binlerce ürünün yerli ve millisini yapacağız.
17 yılık AKP iktidarında bakıyorsunuz ortada ne yerli ne milli var. 2020'de havada olacağı iddia edilen yolcu uçağının artık adı bile anılmıyor. Seçim öncesi açıklanan proje uçtu gitti.
Yerli ve milli diye diye pirinç ve ekmeklik buğdayı bile ithal ettik.
Üstüne üstlük soğanı ve patatesi bile ithal eden bir ülke haline geldik.
Çelişki mi?
Elbette çelişki! Söylenen ile uygulanan çok çok farklı.
Bir taraftan ağzından yerli ve milli kelimesini düşürme diğer taraftan bırak kullandığın eşya ve araçları gırtlağından geçen her lokma ithal olsun.
Aynı çelişkiyi bankacılık sektöründe de yaşıyoruz. Paranın dini ve ırkı olmaz diye yabancıya kontrolsüz bir şekilde satışına izin verilen bankacılık sektörü de aynı durumda. İlk olarak Demirbank ile başlayan yabancılaşma sektörü resmen esir almış durumda.
Daha krizin adı bile anılmadan kriz var diye yüzlerce şube kapatıp binlerce çalışanının sokağa atan hep yabancılar oldu.
Kriz ve dijitalleşme adı altında banka şubeleri sesiz sedasız kapatılıyor.
Geçen hafta bir haber oldukça ilginçti.
OYAK Bank'ı satın alarak Türkiye'ye giren dünya devi ING, Rize'de ki tek şubesini de kapatmıştı. 351 bin 143 nüfuslu şehirde artık bu bankanın şubesi olmayacak. Buradaki müşteriler yaklaşık 100 kilometre ötedeki Trabzon'a bağlandı.
Tabii ki özel sermayeli bir banka istediği şehirde şube açar istediğini kapatır. Bu banka yönetiminin kararıdır. Ancak Karadeniz'in en önemli şehrinde bir bankanın şube kapatıp gitmesi hele de bu şehir Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın memleketi ise çok anlamlıdır.
Bankanın başında Pınar Abay var. Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli kadın yönetici. Erkek yönetici egemenliğinin var olduğu bir sektörde kadın yönetici olarak o koltukta oturmak kolay değil. Abay güçlü ve başarılı bir kadın. Özellikle ING Hollanda nezdinde çok etkili bir isim. Abay'ın Rize şube kapatma kararı Türkiye'de yaşanan krizin boyutunu ortaya koyuyor.
Anadolu Bank başarısı
Son dönemde bankacılık sektöründe yerli ve milli duygusunu yaşatan tek olumlu haber Anadolu Bank'tan geliyor.
Sektörde yabancı kontrolündeki bankalar başta olmak üzere büyük bir bölümü şube kapatıp personel çıkartırken, yüzde 100 yerli sermayeli Anadolu Bank krizde insana yatırım yapıyor. Anadolu Bank'ın başında genç ve pırıl pırıl bir isim var. Namık Ülke. Genel Müdür Namık Ülke, krizde küçülme yerine büyümeyi tercih eden yerli ve milli bir genel müdür.
Türkiye'ye karış karış dolaşarak yabancı sermayeli bankaların şube kapattığı şehirlerde yeni şube açıyor, işsiz bankacıları iş veriyor. Önceki hafta Şanlı Urfa'da şube açan banka BDDK'ya 5 yeni şube açılışı için başvuruda bulunmuş.
Anadolu bank, 2018 sonunda 14,2 milyar TL ile kapadığı Toplam Varlıklarını yüzde 4,5 büyüterek 14,9 milyar TL'ye çıkartmış. Toplam Varlıkların içinde yer alan Finansal varlıklar da aynı dönemlerde 2,8 milyar TL'den 2,9 milyar TL'ye çıkarmayı başarmış. 2018 ilk çeyreğinde 290 milyon TL olan brüt karlılığını yüzde 30 artırarak 377 milyon TL'ye yükselmeyi başaran bankanın 2018'in ilk çeyreğindeki 76 milyon TL olan karlılığını da 108 milyon TL'ye çıkarmış durumda. İki çeyrek karşılaştırmada çoğu bankada karlar düşer iken Anadolu Bank'ta yükselmesi olumlu karşılanıyor.
Anadolu Bank başarı hikayesinden şu sonucu çıkartıyoruz. Yerli ve milli söylemi eğer gerçekten samimi düşüncelerle söylenip yola çıkılıyorsa ortaya güzel sonuç çıkıyor. Yok söylem sadece dilde kalınca da nohuttu, patatesi, soğanı ve hatta ekmek ununu bile ithal edersin.