Yeni bir millet yaratmak, kimin işi Tayyip Bey?

Tayyip Erdoğan, Türkiye halkının milli kimliği olan Türk kimliğini, Anayasal olarak ortadan kaldırmaya karar vermiş de Atatürk’ten söylev örnekleri vererek fikrine destek arıyor. Aynen şöyle diyor:
“1920’de Meclis’in açılışından bir hafta sonra Atatürk kürsüde der ki: ’’Meselenin bir daha tekerrür etmemesi ricasıyla bir iki noktayı arz etmek isterim. Burada kastedilen zevat yalnız Türk değildir. Yalnız Çerkez değildir, yalnız Kürt değildir, yalnız Laz değildir. Fakat hepsinden mürekkep anasırı İslamiyedir. (Yani İslam’ın unsurlarıdır) Ve samimi bir mecmuadır. (toplumdur)”
Ben üniversitelerimize, bilim insanlarımıza da samimi bir çağrıda bulunuyorum. Kayıkçı kavgasına dönüşen bu kavgalarda toplumu aydınlatacak kavramları izah eden çalışmalar mutlaka yapılmalıdır
Hepimiz aslında aynı şeyi söylüyoruz. Hepimiz kardeşlik diyoruz. Milli birlik ve kardeşlik projesini bu nedenle ısrarla işliyoruz
Tek millet, tek bayrak, tek devlet diyoruz.

***


Bir imparatorluğun enkazının içinden, üstelik Anadolu’nun büyük bir bölümü de işgal altındayken, ayrı ayrı kendi etnik devletlerini kurmak isteyenleri, Türk Milleti adı altında toplayan kim peki? “Ne mutlu Türküm diyene” diyen kim? Milli devleti kuran kim? Atatürk, kendisine niçin Atatürk soyadını seçti?
Anlaşılıyor ki Tayyip Erdoğan, 1923 sonrasını kabul etmiyor.. Türkiye’yi 1923 öncesine; 1920’ye çekmek istiyor.. Bugün, tıpkı 1920’deki gibi Anadolu işgal altındaymışçasına, bazı etnik gruplar kendi kimlikleri ile siyasi bir varlık haline gelmeye çalışıyor. Erdoğan ve onun gibi milli kimlikten rahatsızlık duyanların meselesi şu ki Türklüğü sadece bir ırk olarak görüyorlar. Etnik olarak Türk boylarından herhangi birinden değillerse, Türk kimliğini dayatma olarak hissediyorlar. Fakat Türkiye halkını birleştiren kimlik olan Türklüğün karşısına “İslam” ı bir siyasi kimlik olarak dikmenin de çözüm olmadığını görüyorlar. Ne diyecekler milletin adına? CIA’nin kontrolündeki Farrakhan gibi “İslam milleti” mi diyecekler? Öyle derseniz, Türk Arap, Fars, Pakistanlı, Endonezyalı aynı millet mi olacak? Öyle ya onlar da anasırı İslam değil mi? Yani Yahudi milleti gibi.. Oysa, İslam dini evrenseldir. Kur’an’a göre hüküm verecek olursanız, milletleri, kavimleri yaratan da dillerini yaratan da Allah’tır.. Elbette herkesin dili, etnik kimliği saygıdeğerdir. Fakat milli kimlikte birleşmiş olmak, kimsenin etnik kimliğini yok etmek değildir ki..

***


Bedevileri çeyrek asırda cihan devleti yapan güç, Kur’an’da ve Kur’an dilinde birleşerek Arap milleti haline gelmeleri değil miydi? Sonradan Arap kimliğinden uzaklaştıkları için parçalanarak ABD ve Avrupa’nın sömürgesi olmadılar mı?
Hangi etnik gruptan olurlarsa olsunlar, Türkler de kendi kimliklerinden uzaklaşırsa, un ufak olmaz mı?
Evet geçmişte hatalı uygulamalar vardır. Fakat insaf; bugünkü Başbakan bile “Türkiye Cumhuriyeti’ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk’tür” hükmünü hala anlayamamışken, cumhuriyetin eski kadrolarını sorgulama hakkına sahip miyiz?
Bence de mesele, sosyal psikoloji yöntemleri ile çözülürdü. Ancak, bir ülkenin başbakanı bile kendi milli kimliğine karşı bayrak açmışsa, o ülkeye hiçbir üniversite, hiçbir bilim adamı çözüm getiremez.
Erdoğan, Türklüğü niçin sadece bir ırkın adı olarak gördüğünü kendi vicdanında çözümlemezse onu hiçbir bilim adamı ikna edemez.
Erdoğan’ın tek doğrusu, “Tek millet, tek bayrak, tek devlet” te ısrar etmesidir. Fakat milli kimliği tanımamak suretiyle, bu ilkeleri bizzat kendisi zedeliyor.
Yeni bir millet yaratmak Allah’a mahsustur Sayın Erdoğan! Bunu, yandaş bilim adamlarına da yandaş hukukçulara da yaptıramazsınız..

Yazarın Diğer Yazıları