VPN pazarı olmak
Sosyal medya engelleme ile ilgili haberlerden hemen sonra fark ettiyseniz girdiğiniz her internet sitesinde mutlaka bir tane VPN reklamı var.
VPN nedir?
Sanal özel ağ, uzaktan erişim yoluyla farklı ağlara bağlanmayı sağlayan İnternet teknolojisi. VPN sanal bir ağ uzantısı oluşturduğu için, VPN kullanarak ağa bağlanan bir cihaz, fiziksel olarak bağlıymış gibi o ağ üzerinden veri alışverişinde bulunuyor.
Daha da açık bir şekilde internete yurtdışında bir bilgisayar üzerinden girmek.
Bire bir bağlantı türü. VPN hizmeti, bilgisayarımızdaki bir portu (bağlantı noktası) kullanarak VPN sunucusuna bağlanıyor ve internet trafiğini şifreleyip engellenen sitelere girmemizi sağlıyor.
Bir dönem youtube engellendiğinde de bu hizmeti veren şirketler adeta bayram etmişti. Türkiye, İran ve bazı Arap ülkeleri bu şirketler için büyük bir pazar.
Son 3 gündür tartışmalar bu şirketlerin kâr iştahını kabarttı ve Türkiye'ye özel VPN satışına başladılar.
Aslında Türkiye'nin bu iş için pazar olarak görülmesi bile utanç verici.
Hemen aklınıza şu soru gelebilir: İktidar istese VPN'ni de engelleyemez mi?
Zaten bir süredir bazı VPN şirketleri yasaklanıyor. Ancak teknoloji o kadar hızlı gelişiyor ki, yasaklar hızına yetişemiyor.
VPN hizmetleri bunun için iki ana port kullanıyor: UDP 1194 ve TCP 443. Port demek bir nevi kapı anlamına geliyor. Yani çıkış noktası.
Son yapılan engellemede bazı VPN sunucularının IP adresleri ve UDP 1194 portu engellendi. Örneğin Private Internet Access (PIA) kullanıyorsanız, artık VPN'e UDP ile bağlanamıyorsunuz. VPN ayarlarında "TCP ile bağlan" seçeneğini işaretleyerek bu engeli aşabilirsiniz. Peki TCP ile bağlan da engellenemez miydi?
Elbette isteseler engellerler. VPN ayarlarında hızlı bağlantı için UDP 1194 portu ve TCP için de 443 portu kullanılıyor. Bu aslında, güvenli web sitesi bağlantıları için SSL şifreleme desteği sağlayan HTTPS protokolünün kullandığı porttur.
Türkiye ve dünyada TCP 443 internet bankacılığı gibi güvenli hizmetlerde, şirketler ve devlet dairelerinde kullanılıyor. Dolayısıyla Türkiye'de TCP 443 portunu genel olarak engelleselerdi, bankada online havale yapmak bile mümkün olmayacaktı. Aynı şey UDP 1194 için de geçerli.
Geriye kalıyor tek bir yol o da VPN şirketlerinin internet sitelerine erişimin engellenmesi. Genelde bilinen şirketler olduğu için ip adresleri kolayca tesbit ediliyor ve hemen engelleniyor. Şu an çok sayıda VPN şirketinin sitelerine erişim engellenmiş durumda.
Aklınıza şu gelebilir, Türkiye'de kaç kişi TCP, port, UDP, https ve SSL'yi biliyor?
Bilmesine gerek yok. Küçücük programlar bunu sizin yerinize yapıyor. Tıkla ve bağlan. Ben sadece sistemi anlatmak için detay verdim.
Siteler bunu da Türkiye'ye yönelik farklı ip adresleri ile Google reklamları üzerinden ulaşıyorlar.
Kısacası teknoloji ile şu aşamada baş etmek mümkün değil.
O halde bizi yönetenler neden bu işe giriyor? Koskoca bir ülke yabancı VPN şirketlerinin pazarı haline geliyor?
Ben bu konuda bir şey söylemiyorum. Söyleyeceğim tek şey, engellemelerin para etmediği sadece ülkenin karanlık ve sansürcü bir görünüm aldığıdır.