Türkülerin birliği adına!

Niğde’de AKP’li belediye, kent meydanını yeniden düzenlerken Atatürk ve İnönü büstlerini ve ardından 22 Türk büyüğünün heykellerini bir gece aniden ortadan kaldırdı. 22 Türk büyüğünün heykellerini, geçmiş dönemde MHP’li belediye dikmişti. Heykelleri yapan, değerli dostum, Ruhi Tuna, İran Azerbaycanı’ndan büyük bir Türk sanatçısıdır.
Bir defasında, yaptığı Atatürk büstlerinden birini rahmetli Turan Yazgan Hoca ile birlikte Kazakistan’a götürmüştük. Bişkek’ten gece vakti Almatı’yı geçerken, bir kontrol noktasında polis, arabada beş “nefer” bulunduğunu, ama bizim dört neferlik pasaport verdiğimizi söylemişti. Polis, kırılmasın diye arka koltukta aramıza aldığımız Atatürk büstünü de canlı sanmıştı..


***


Aslında Atatürk hep canlıdır. Hep aramızdadır. O, Türk devletinin temeli olduğu gibi, yeni nesillerin de heyecan kaynağıdır. Fakat bunu algılayamayanlar, meydan düzenlemesi adı altında toplumun tepkisini ölçmek için Atatürk heykelini bile kaldırmaya teşebbüs edebiliyor.
Buna karşılık, Fethiye’nin MHP’li Belediye Başkanı Behçet Saatçi, yeni meydan ve sahil yolu projesi çerçevesinde, şehitler abidesinin yanına, Atatürk ve Türk çocuğu heykeli diktirdi.. Heykelin etrafındaki altı sütun hem Bilge Kağan ve Kül Tigin anıtlarını, hem de Atatürk’ün altı ilkesini, merdivenler ise Türk tarihinin büyük adımlarını temsil ediyor..
Fethiye’de Türk kültürü ve evrensel kültür adına çok ciddi adımlar atılıyor. Helen devam etmekte olan Uluslararası 6. Fethiye Kültür ve Sanat Günleri’ne ben de davetliydim. Benim söyleşimi, Türk Yerel Hizmet-Sen Genel Başkanı İlhan Koyuncu’nun önerisiyle Aksaz’da Türk Kamu-Sen ve Kamu Çalışanları Vakfı’nın düzenlediği geniş katılımlı pikniğe aldılar. Konuşmama, “Şu mavi gökyüzünün altında, şu mavi denizin kıyısında, şu yemyeşil ağaçların gölgesinde çocuklarımızın top koşturmasını, etli pilav yememizi, hatta nefes almamızı, bize, yani Türk Milleti’ne çok görenler var” diye söze başladım... Niğde’deki olay da bunun delillerinden biridir. Siyasi iktidarın elemanları, küresel haçlı seferinin askerleri gibi hareket ediyor, Türklükle ilgili ne varsa akıllarınca bu coğrafyadan kazımaya çalışıyorlar. Fakat sonunda kendilerinin siyasetten tamamen kazındıklarını görecekler...


***


Diğer taraftan Antalya Düzlerçamı mevkiinde düzenlenen Yörük Şenliği’nekatılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Atatürk’ün Milli Mücadele sırasında söylediği “Arkadaşlar, gidip Toros Dağları’na bakınız. Eğer orada bir tek Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda duman tütüyorsa şunu çok iyi bilin ki bu dünyada hiçbir güç asla bizi yenemez” sözlerini hatırlattı..
Fakat Muğla, Büyükşehir olduktan sonra, Yörük köylerinde, evlere su saati takılmaya başlandı ve araziden de şehirdeki gibi vergi tahakkuku için hazırlıklara başlandı. Yani, Toroslar’da dumanı tüten tek bir Yörük çadırı bırakmamaya azimli olanlar var! Buna karşılık, Yörükler, Türkiye’nin en örgütlü sivil toplum kuruluşlarını oluşturmuş durumda... Değil AKP, ABD gelse, Yörüklerle baş edemez...


***


Fethiye’de Türk Kültür Kurultayları çerçevesinde, geçtiğimiz Nevruz’da bir de Türkü kurultayı düzenlenmiş. Kurultaydaki bütün konuşmalar, kitap haline getirilecek. Fakat ben sabredemedim. Kurultay’daki bütün konuşmaların görüntülerini Behçet Saatçi’den aldım. Tabii aklıma Türk Dünyası’nın müzik hafızası Bünyamin Aksungur’un yıllar önce Kastamonu Türk Dünyası Günleri’nde yaptığı Yakutistan’dan Balkanlara türkülerin birliğini anlatan konuşması geldi.
Kısacası, AKP’nin işi, Atatürk’ün ve yakın zamanda CHP’li ve MHP’li belediyelerin yaptıklarını bozmaktır. Ancak, buna nefesleri yetmeyecek, türkülerin birliğini bozamayacaklar; hep birlikte göreceğiz...

Yazarın Diğer Yazıları