TİM çare mi?
Türkiye İhracatçılar Meclisi, ihracat rakamlarını her ay bir ilde açıklıyor. En son rakamlar Doğubeyazıt’ta açıklandı.
Açıklanan rakamlar aslında çok da önemli değil. Bu rakamlar yazılı olarak da kamuoyuna duyurulur. Fakat burada akıllıca bir operasyon yapılıyor. Bu operasyon özellikle doğu ve ekonomisi az gelişmiş illerimizde yapılıyor.
Burada amaç o ilin sorunlarına dikkat çekmek ve ekonomisini canlandırmak.
İhracatçılar Meclisi’nin ihracat rakam toplantılarına yaklaşık 5 yıldır katılıyorum. Ancak son iki yıldır bu toplantıların çok büyük önem kazandığı görülüyor. İstanbul’dan Iğdır’a uçarken, Doğubeyazıtlı iş adamlarının heyecanı dikkatimi çekti.
Adeta büyük bir zafer kazanmışçasına mutlu ve heyecanlılardı.
3 yıldır TİM toplantısının Doğubeyazıt’ta yapılması için çaba harcayan iş adamı Emin Güleç, adeta zafer kazanmış kumandan edası ile “Bu toplantı için çok uğraştık” diyor.
TİM’in Doğubeyazıt’a gelmesi onlar için çok büyük anlam taşıyor. Çünkü bölgede yıllardır yaşanan terör, halkı fakirleştirmiş ve işsizlik had safhaya ulaşmış.
Gerek bölge iş adamları gerekse bölge halkı TİM’den çok şey bekliyor.
Bu beklentiyi, Artvin’de, Kastamonu’da, Adıyaman’da ve daha bir çok ekonomisi zayıf illerde de gördüm.
Bu iller adeta TİM’i çare olarak görüyorlar.
Bölge halkı politikacılardan bir şey istemiyor. İstediği sanayicilerin bölgeye gelmesi. Burada yatırım yapıp işsizliğin önüne geçilmesi.
TİM’in ikinci kez başkanı seçilen Mehmet Büyükekşi’nin özellikle hükümetten istediğini alabiliyor olması bölge iş adamı ve halkı için bu önemi daha da artırıyor.
Doğubeyazıt toplantısına çok sayıda gazetecinin de katılması, bölge halkının dertlerini sıralamasına neden oldu.
TİM’in illerde yaptığı ihracat toplantılarında sorunlar yerinde tespit edilip, çözümü için hükümete iletiliyor. Başkan Büyükekşi, gittiği her ilde hiç bir siyasetçinin görmediği ilgi ve alakayı görüyor.
Buradan şu sonucu çıkartıyorum:
Türkiye’de siyasetçiler maalesef halkın sorunlarını çözecek politikalar üretemiyorlar. TİM, halk ile politikacılar arasında çok iyi köprü vazifesi kurmuş durumda.
Doğubeyazıt, işsizliğin ve çaresizliğin en fazla olduğu illerden biri. İran sınırına yakın olmasına rağmen halen iş potansiyeli yok denilecek kadar az. Bölge halkı hükümetten, bu bölgeye parasal destek yerine iş kuracak iş adamına vergi muafiyeti getirilmesini istiyor. Geçmiş yıllarda bol keseden dağıtılan teşvikler maalesef birilerinin cebine girmiş, yok olmuş.
Bu sadece Doğubeyazıt’ın sorunu değil. Bu tüm Türkiye’nin genel bir sorunu.
TİM, doğu için, dahası Türkiye için doğru bir adım atmış. Bu toplantıların daha da etkili olması için mutlaka ilgili bakanlıkların üst düzey yetkilileri de hazır olmalı. Ankara’da oturarak sorunların çözülmediğini artık anlamalılar. TİM’in yakaladığı bu rüzgar çok iyi kullanılmalı.