Taksim için bayrak sohbeti!
Kosova’nın Prizren şehrinde, 1951 yılında kurulan Doğru Yol Türk Kültür Sanat Derneği’ndeyiz. Derneğin genç başkanı Tahir Luma, Türkiye’den gelen, başta Prof. Dr. Mustafa Erkal olmak üzere Aydınlar Ocağı’nın 180 mensubuna hitaben konuşuyor..
Bir ara söz, arkasındaki Türk bayrağına geliyor. Tahir Luma, “Bu bayrak 1. Kosova Savaşı’nda doğdu, size emanettir. Biz, Osmanlı 1912’de çekildikten sonra burada 100 yıldır nöbetteyiz” diyor...
İnsan ister istemez Türkiye’de yaşanan olayları düşünüyor. Her ne kadar içlerinde bazı akillerin de bulunduğu bölücüler şimdilerde “Bizim bayrakla bir sorunumuz yok” diyorsa da Türk bayrağının adını değiştirmeyi önerdiklerini biliyoruz. Üstelik kurmayı tasarladıkları devletin bayrağı da var..
***
Şimdi toplam nüfusu 1.9 milyon olan Kosova’da resmi rakamlara göre 19 bin Türk yaşıyor. Kosova hükümetinde bir Türk bakan ve üç Türk bakan yardımcısı var. Prizren şehri, Türk-İslam kültür kodlarını muhafaza ediyor ve yaşıyor. Fakat her yerde olduğu gibi burada da misyoner çalışmaları devam ediyor.
Kosova Türk Aydınlar Ocağı ve Filizler Atatürkçü Türk Kültür Sanat Derneği Başkanı Ferhat Derviş ile bu konuları konuştuk. Sözünü hiç esirgemiyor:
“Biz 28 Haziran 1389’dan beri buradayız. Son savaş sonrası Türkiye yanımıza geldi çok sevindik, ’artık bu topraklarda yalnız ve yetim değiliz, yanımızda ana ülke var’dedik.
Fakat Kosovalı Türk gençlerinin Türkiye’de okuma şartları değiştirildi. Kosova’daki okullarımızda 12-13 yıl Türkçe eğitim alan öğrencilerin, Türkiye’de önce Türkçe sınavına tabi tutulma kararı verildi ama Kosova’da kurulan Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nde üç ay Türkçe kurs görenler bu sınava tabi tutulmuyor! Ben 44 sene eğitimde çalıştım. Böyle bir uygulamayı sahtekârlık olarak kabul ederim. Çok ayıp! Türkiye adına bunu yapanlar ’Balkan Kontenjanı’diyerek Türk çocuklarının Türkiye’de okumalarını engellemek ve Kosova’daki Türkçe eğitimi yok etmek istiyor?
Türkiye Balkanlar’da intihar etmeye mi karar verdi? Yunus Emre Merkezi’nin kuruluş amacı bu topraklarda Türklüğü yok etmek midir?
Kosova’da Türkçe eğitim biterse, Türkçe biter ve Türkler biter.
Türkler biterse, İslam da yok olur.
Kosova’da Türk milliyetçileri ve milliyetçi dernekler bile bile dışlanıyor. Balkanlara taşınan cemaatler buradaki Türk toplumlarına zarar vermektedir. Türkiye’den gelen bu insanlar Kosova’daki 600 Hıristiyan misyonerden daha tehlikeli olmaya başladı.”
Görüldüğü gibi AKP, Türkiye’deki milli kimliği yok etme siyasetini, Bulgaristan Türkleri’nden sonra, zaten bir avuç kalan Kosova Türkleri üzerinde de devlet kaynaklarıyla da beslenen sözde İslami, özde Türk düşmanı gruplar marifetiyle sürdürüyor.
Programı ABD’den gönderilen AKP iktidarı ve İngiltere’nin kurduğu dinî gruplar, Kosova’da doğan Türk bayrağını, önce Kosova’da mı yok etmek istiyor?
***
Kosova Türkleri’nin ciddi bir meselesi daha var. Kosova, Sırbistan’dan ayrılıp bağımsız devlet olunca, Kosovalıların emeklilik hakları sona erdi. Sırbistan, sadece Kosova’da kalan az sayıda Sırp’a, emekli maaşlarını ödüyor. Sahi AKP iktidarının önde gelenleri, “iki ayyaş” ın kurduğunu iddia ettikleri cumhuriyeti, İnebolu AKP gençlik kolları başkanının söylediği gibi “Anıtkabiri de yıkarak” çökertmeye çalıştıklarına göre bunda başarılı olurlarsa, Türklerin emeklilik haklarını da sona erdirirler mi? Öyle ya 19 bin Türk kalan Kosova’da bile Türk kimliğine karşı çalışan bir iktidar, rejimi değiştirirse, Türkiye’de Türkleri açlığa mahkum etmez mi?
Taksim’deki eylemci gençler, romantik tutumları bir kenara bırakıp, bu meseleleri gündemlerine almalı.. Bu sohbeti onlar için yazdım..