Neden istifa ediyorlar
Bankacılık sektöründe ilginç şeyler oluyor. Bir süredir bankaların üst yönetimlerinde ciddi bir istifa furyası var.
İstifa derken yapılan açıklamalar istifa olduğu için öyle diyoruz. Bankacılık sektöründe üst yönetim için bu bir genel uygulamadır. Üst yönetimden biri işten de atılsa hatta plazanın 10 katından bile atılarak kovulsa yine de "görevinden ayrıldı" diye açıklama yapılır.
Böyle olunca bize de görevinden ayrıldı demek düşüyor.
Son 5 ayda yaklaşık 5 bankanın üst yönetimden görevden ayrılma oldu.
Ayrılanların tamamı genel müdür yardımcısı. Hepsinin ortak noktası ticari ve kredilerden sorumlu olmaları.
Bankalar için ticari krediler çok önemlidir. Bu kadar hassas bir birimin durduk yere genel müdür yardımcılarının kovulmaları ya da istifa etmeleri çok anlamlı. Bunların arasında mesela hiç bireysel veya insan kaynaklarından sorumlu genel müdür yardımcısı yok.
Belki komplo teorisi olacak ama sanki bir el bu genel müdür yardımcılarının istifasında etkili olmuş.
Tabii ki, bu ispatlanacak bir durum değil. İddia olarak kalıyor. Bu nedenle hep kafaları karıştıracak bir olay.
Özince istifası
Ersin Özince, Türkiye'nin en önemli bankacılarından biri. Yıllardır İş Bankası'nın üst yönetiminde bir duayen bankacı. Bankanın birçok krizden güçlenerek çıkmasını sağlayan iyi bir orkestra şefi. Nitekim son 1 yıldır bankaları ciddi anlamda olumsuz etkileyen yaşadığımız krizden de en az etkilenen bankalardan biridir İş Bankası.
Bunda Ersin Özince'nin tecrübesi asla inkâr edilemez.
Kısacası Ersin Özince, İş Bankası için önemli bir yöneticidir. Cuma günü bankanın genel kurulunda ilginç bir şekilde istifa etti. Piyasalar Ersin Özince'nin istifasını akşam İş Bankası tarafından KAP'a gönderilen genel kurul notlarının arasındaki satırlardan öğrendi.
Hafta sonu bankacılık dünyası bu soruya yanıt aradı: Ersin Özince neden istifa etti?
Özince'nin istifasını daha önce çeşitli bankalardan ayrılan genel müdür yardımcılarıyla aynı kategoriye konulur mu derseniz bana göre evet!
İstifa nedeni için eminim Özince, genç arkadaşlarına yer açmak ve biraz dinlenmek için yaptığını açıklayacak. Tabii ki İş Bankası'nın en büyük hissedarı olan Munzam Sandığı'nın yönetim kurulu başkanlığı görevini sürdürecek.
Başka istifalar gelecek mi?
Hafta sonu yaptığım bazı görüşmelerde, önümüzdeki haftalarda başka istifalarında olabileceğini duydum.
Mesela yerli sermayeli bir bankanın genel müdürü ile yine yabancı sermayeli bankanın genel müdürünün istifasının an meselesi olduğu konuşuluyor.
Her iki bankanın ortak noktası geçmişte kullandırdıkları büyük krediler. Şu anda adeta "olsa dükkân sizin" diyerek ticari kredilerden uzak duran bu iki banka sadece küçük bireysel krediler ve bol bol sigorta satışı ile biliniyor.
Bir süre önce Hazine Bakanı Beraat Albayrak, geçen ay isim vermeden bazı bankaları uyarmıştı. Bu uyarıyı söz konusu iki bankaya yaptığı iddia ediliyor.