Mısır ile normalleşme süreci
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır’a resmi ziyaret gerçekleştirdi.
Bu ziyaretle Bakan Çavuşoğlu, 10 yıl aradan sonra Türkiye'den Mısır'a giden eden ilk dışişleri bakanı oldu.
Çavuşoğlu, Türkiye, Rusya, Suriye ve İran'ın katılacağı bakan yardımcısı düzeyindeki dörtlü toplantının 3-4 Nisan tarihlerinde Moskova'da yapılacağını duyurdu
Diğer yandan, Mısır ile normalleşme sürecinde hızlanma olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, büyükelçilerin tekrar atanmasıyla ilgili bir karar alınabileceğini söyledi.
Bu gelişmelerle birlikte Mısır ile normalleşme sürecinin hızlandığını söyleyebiliriz.
Ancak, Erdoğan’ın Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’ye yönelik “kişisel duygularla” yaptığı açıklama Türkiye’nin hem bu ülke ile hem de bölgesel olarak 10 yıl kaybetmesine sebep oldu.
AKP iktidarının uyguladığı dış politika nedeniyle yanlış Mısır politikası sürecinde Türkiye Doğu Akdeniz’deki deniz yetki alanlarına ilişkin bölgedeki ülkeler tarafından ciddi zorlanmalar yaşadı.
Mısır’la kurulan olumsuz ilişkiler sebebiyle bu ülke ile deniz yetki anlaşması imzalama olanağı bulamayan Türkiye, Mısır’ın iç karışıklık yaşayan komşusu Libya ile bu yola girdi. Hafter karşısında düşmek üzere olan Trablus hükümeti ile anlaşma imzalayan Türkiye, anlaşma imzaladığı hükümeti yıkılmaktan kurtarmak için mücadele verdi.
Doğu Akdeniz’de İsrail ve Mısır kontrol bölgelerindeki doğalgazın Avrupa’ya Yunanistan üzerinden ulaştırılmasını içeren ancak kimsenin uygulanacağına inanmadığı proje ile Ankara tehdit edildi, Türkiye karşıtı bir platform oluşturuldu.