Memura zam oyunu...

2012 ve 2013 yılı memur zamları için Hükümet ve memur sendikaları anlaşamadı. Sürpriz olmazsa, bugün, memurlar işi bırakacak. Hükümet de Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na gidecek.
Aslında, Anayasaya memur için toplu sözleşme hakkı konuldu ve fakat aynı zamanda memurun yargıya gitme hakkı elinden alındı. Son kararı Kamu Görevlileri Hakem Kurulu verecek. Bu karar kesin olacak.
Hükümetin 2012 yılı için son zam teklifi, 3.5+4 oldu. Memur sendikalarının son isteği ise 7.5+7.5 oldu. Yani Hükümet memura, enflasyon kadar zam diyor... Memur ise enflasyon artı büyümeden refah payı istiyor.
1) Hükümetin ilk 6 ay için yüzde 3.5 ve son 6 ay için de yüzde 4 zam teklifi, 12 ay olarak her ay maaşlara yüzde 5.06 oranında zam yapılması demektir. Merkez Bankası’nın 2012 enflasyon hedefi yüzde 6.5’tir. Ancak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bu hedefin tutmayacağı bugünden belli olmuştur. Yani gerçekte Hükümetin teklifi enflasyonun altındadır.
2) Memurun 7.5 +7.5 zam isteği ise 12 ay olarak, her ay ortalama yüzde 11.15 artış demektir. Memurun istediği bu zam enflasyonu karşılıyor. Aynı zamanda da büyümeden düşük pay verilmiş oluyor. Çünkü tahminen 2012 yılında enflasyon en az yüzde 8 ve 4, büyüme de en az yüzde 4 olur. Bu durumda memura, büyümeden pay artı enflasyon kabaca yüzde 12 zam yapılması gerekir.
Toplu sözleşme görüşmelerinde bugünkü şartlar altında masanın bir tarafına, hükümete göre daha az avantajla oturmaktadır. Bunun iki önemli nedeni vardır...
Birisi, memurlar çok dağınıktır. Tek bir yerde organize olamamıştır.
Söz gelimi; 7 memur sendikası var... En büyüğünün üye sayısı 505 bin, en küçüğünün ise 3 bin 500 dür. İdeolojik yapılanma, bu sendikalar arasında haksız rekabet yaratıyor. Siyasi iktidar da bu ayrışmayı kullanıyor.
İkincisi ise, yargıya gitme hakkının Anayasa ile önlenmiş olmasıdır.
Anayasanın değişen 52. maddesine göre bu sene memur, ilk defa toplu sözleşme yapacaktır. Aynı maddeye göre, ’’Toplu sözleşme yapılması sırasında uyuşmazlık çıkması halinde taraflar Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’na başvurabilir “ denilmektedir. Bu kurulun kararı kesindir. Bu sene ilk defa 11 kişilik bu kurulun kararını göreceğiz.
Ne var ki kurulun 7 üyesini doğrudan veya dolaylı olarak Bakanlar Kurulu seçiyor. 4 üyesini ise Memur Konfederasyonları seçiyor. Bu kurulun kararı kesin oluyor. Memur beğenmezse yargıya gidemiyor. Oysa ki Anayasa değişmeden ve toplu sözleşme hakkı verilmeden önce memur yargıya gidebiliyordu.
Hükümet memuru zam oyunu ile oyalıyor... Memuru enflasyona yedirmem diyor... Ancak enflasyon farkını bir yıl sonra veriyor... Büyümenin refah olduğunu söylüyor ve fakat büyümeden memura zam yapmıyor... 3,5 artı 4, yedi buçuk zam yapacağım diye gösteriyor, gerçekte ise zam oranı her ay yüzde 5.06’dır.
Sonuç olarak Hükümetin, bu sene ve gelecek sene memura büyümeden pay vermeyeceği açıktır. Aslında memura refah payı verilmeyeceğini daha önce de dolaylı yollardan açıklamıştı. Söz gelimi bir ay önce Maliye Bakanı bütçe açığının çözümü için konuşurken, memura düşük zam yapılacağını duyurmuştu.

Yazarın Diğer Yazıları