Kurtarırken batıran faiz
Bir bankanın reklamlarını izlerken insanın mutlu olmaması mümkün değil. Güneş, bembeyaz kumlar ve masmavi bir deniz. Arka fonda ise tropik ağaçlar. Ve de bu güzellikler içerisinde sanat dünyasının sevilen sanatçılarının başarılı oyunları.
Buraya kadar her şey güzel. Reklamın çekiciliği ile kendilerini adada deniz, güneş, kum üçlüsünün cezbedici kollarına bırakanlar hesap ekstreleri geldiğinde, şeytan çarpmışa dönüyorlar.
Nasıl dönmesinler ki. Ekstrede gördükleri aylık yüzde 5.15 faiz ile bir anda cenneten cehenneme yatay geçiş yapıyorlar.
Ülkemizde faizler, Avrupa’yı ve de dünyayı sarsan krize rağmen yüzde 10’u aşamadı. Yani bankaya vadeli para yatırdığınızda bankanın size vereceği en fazla aylık faiz, yüzde 0.7-8 arası. O da hatırlı müşteri iseniz.
Aylık yüzde 5.15 faiz ise yıllık yüzde 62 eder...Yani yıllık vadeli faizin 6 katından fazla. Buna da pes derler. Acaba, bu bankalar aynı faizi yurt dışındaki müşterilerden alabilirler mi?
Cevap; tabii ki hayır.
Alması da mümkün değil.
Ama olsun.
Reklam güzel.
Deniz.
Kum.
Güneş
Bol Hindistancevizi...
Bu güzelliğe havlu atacak olursanız, hesap ekstrenizde aylık yüzde 5.15’i görürsünüz.
Bonus olarak da bireysel emeklilik, hayat sigortası, dosya parası, vergiler, damga parası veriliyor.
Gülünç olan, bu faizin müşterilere “Kurtaran hesap” adı altında sunulması.
Uygulamanın “Kurtaran hesap” olarak değil, “Batıran hesap” olarak tanımlanması, BDDK’nın da bu tür faizlere müdahale etmesi gerekir.
Aldatan kampanya
Tüketiciyi aldatan kampanyalar sadece bankalara özgü değil. Nisan ayı içerisinde oldukça detaylı işlediğimiz Vestel klimaları konusu da aynı kategoride.
Okuyucularımızdan bu konuda çok sayıda şikayet mail’i geldi.
Şikayetlerin ortak noktası; bayiden alınan klimaların kapasitesinin yanlış olması.
Örneğin; bayiden 18 BTÜ klima alan tüketici eve geldiğinde klimanın tam performans göstermediğinden şikayet ediyor. Servisi aradığında, “Klimanız 18 değil, 16 BTÜ” cevabını alıyor.
Tüketici bayiyi aradığında ise aldığı cevap daha da ilginç: “Klimanın üzerinde 18 BTÜ yazıyor.” Tüketici biraz dişli çıkınca da polemik sertleşiyor:
“Broşürün içinde klimanın 18 değil, 16 BTÜ olduğu yazıyor. Almadan önce okusaydınız.”
Aynı şikayetler, diğer eco plus klima modelleri için de geçerli.
15 BTÜ yazan klima gerçekte 13 BTÜ,
12 BTÜ yazan klima, 10.5 BTÜ,
9 BTÜ yazan klima 8 BTÜ gücünde...
Vestel, kampanyalarında ve fotoğraflarında klimaların gerçek BTÜ’sünü kullanmayıp, akıl karıştıran rakamları kullanıyor.
Eğer amaç fotoğraf ile klima satmak ise başarılı olmuş. Elbette tüketicilerin bu fotoğraflar ile yanıltılması, Vestel bayilerinin tüketicilere doğru bilgi vermeyerek mağdur etmeleri, dikkate alınmazsa...