Kemençemin teline süreceğim reçine!

Trabzon
Trabzon’da Usta Otel’den çıkıp Uzun Sokak’a girdiğimde CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin’i Trabzonlularla selamlaşırken gördüm. Bir çay ocağında oturup kısa bir sohbette bulunduk. Sohbete katılanlardan birini “Trabzon’un barometresi” olarak tanıttılar. Ona göre nüfusu 220 bin azalan Trabzon’da AKP üç, CHP iki, MHP bir milletvekili çıkaracak. Trabzon’un nabzını tutan gazeteci dostlara göre ise sonuç AKP iki, CHP iki, MHP iki şeklinde
olacak.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Trabzon milletvekili adayı Volkan Canalioğlu, “Trabzon’un şimdiki belediye başkanı Gümrükçüoğlu, seçim çalışmaları sırasında, ‘Trabzon’un nüfusu, Volkan Canalioğlu’nun Belediye Başkanlığı döneminde azaldı’ diye propaganda yapıyor. Dolayısıyla milletvekili sayısının düşmesine ben sebep olmuşum. Diyelim ki öyledir. AKP’li belediye başkanlarının bulunduğu Konya gibi illerde de nüfusun azalmasına ve milletvekili sayısının düşmesine ben mi sebep oldum? Ülkenin ekonomisini yok eden, üretimi durdurup, yılda 20 milyar dolarlık tarım ürünü ithalatı yapan da ben miyim?” diyor ve Kılıçdaroğlu’nun “Bu paranın beş milyar dolarlık bölümü Türk çiftçisine verilseydi, bırakın Türkiye’yi bütün Orta Doğu’yu beslerdi” sözlerini
hatırlatıyor.

***


Trabzon’da AKP’nin ağır topu Faruk Özak’ın eski gücünde olmadığı, ancak ikinci sıradaki Erdoğan Bayraktar’ın çok çalıştığı söyleniyor. MHP’de ise Koray Aydın’ın gelişinin, partiyi toparladığı belirtiliyor.
Trabzonlu CHP’liler, özellikle Of ilçesi kadın kollarının hazırladığı pankartların bazılarını aynen veriyorum:
“Kemençemin teline, Süreceğim reçine, Şifreyi versen bile gelmem senin peşine.”
“Trabzon’un üstünde, Görünüyor yıldızlar, Çabuk gel Kemal abi, Gitsun habu hırsızlar.”
“Sakla kimse görmesin, Yüreğinde acını, Sandıkta soracağım Yolsuzluğun ahını.”
Yaylanın çimenine, Dolu yağıyor dolu, Hoş geldin Trabzon’a, Kemal
Kılıçdaroğlu.”

***


Bu arada bir gün önce Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeniden gündeme getirdiği “kabak” meselesi hâlâ konuşuluyor.Tayyip Erdoğan, Giresun mitinginde Karadeniz fıkrası gibi bir olay anlattı:
“Bulancak Ezeltere köyünde CHP’li siyasetçiler çalışma yapıyormuş. Bir teyze de kabak kesiyor tencereye atıyormuş. CHP’liler ’Teyze kabak çorbası mı yapıyorsun’ diye sorunca Şükriye teyze, “Yok oğlum, biz kabak çorbasını Halk Partisi zamanında yapardık. Bunu ben hayvanlara kesiyorum’ diye cevap vermiş.”
Kılıçdaroğlu, Erdoğan’dan bu sözleri naklettikten sonra, “İyi, güzel de, cumhuriyet tarihinde ilk defa bu hükümet zamanında kurbanlık koyun ithal edildi. Hayvan kalmadı ki kabak yedirelim” dedi ve “Giresun neden küçüldü?” diyerek başta SEKA kağıt fabrikası olmak üzere kapanan 15 kadar fabrika ve kurumu tek tek saydı. 9 yıllık AKP iktidarı döneminde, Giresun’da 9900 esnafın kepenk kapattığını, 15 bin işçinin de işsiz kaldığını anlattı.
Ordu’daki CHP mitingi için “1977’den beri ilk defa bu çapta büyük bir miting yapıldı” yorumları yapıldı. Giresun ise bir bayram günü gibi süslenmişti ve sokaktaki, evinin penceresindeki halkın ilgisi coşkuluydu. “Karadeniz’de Kılıçdaroğlu mayası tuttu” diyebiliriz.
Aslında Doğu Karadeniz, AKP iktidarında bir bütün olarak küçüldü. Kemal Kılıçdaroğlu bu durumu rakamlarla açıkladıktan sonra AKP’nin “İstikrar sürsün, Türkiye büyüsün” sloganını hatırlatıyor ve “Bu mu büyüme, bu mu istikrar” diye soruyor...

Yazarın Diğer Yazıları