Kazık fiyatlı satın alımlarla kimler zengin edildi?

Sosyal yardım uygulamaları, özellikle seçim dönemlerinde gelir düzeyi düşük "yoksul" diye tanımlanan yurttaşlarda oy kazanmak adına "rüşvet" gibi kullanılan bir araç haline getirildi. Ama aslında yoksulluk, toplumsal barış ve huzurun korunması ve sürdürülmesi için mücadele edilmesi gereken önemli bir sorundur.

Bu konuda yayınlanmış çok makale okudum. Hepsinin sonunda mutlaka yurttaşların insani duygularının "suistimal" edilmesi yer alıyor.

Bugün sizlere anlatacağım durum tam da bu.

Ankara Büyükşehir Belediyesi her yıl yurttaşlara sosyal yardımda bulunuyor. Sosyal yardımda dağıtılacak olan yardım malzemelerini listeliyor, yaklaşık maliyeti belirliyor ve ihaleye çıkıyor. Buraya kadar her şey gayet normal. Normal olmayan durum ise verilen ihalelerde firmaların verdiği fiyatlar.

Her yıl ihtiyaç listesi aynı.

Zeytin, peynir, salça, makarna, yağ, un, çay, reçel, helva, nohut gibi 21 kalem malzeme var listede sadece 2018 yılında 24 kalem malzeme olmuş.

En son ihaleyi gelin birlikte inceleyelim.

İhale tarihi 13.11.2018.

İhale Kayıt No:2018/493070.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı düzenliyor. İhale konusu "Gıda ve Temizlik malzemesi alımı" ihaleyi, Üç-El Tarım Ürünleri Toh. Ltd. Şti adlı firma alıyor. Firma, 121 milyon teklif ile ihaleyi alıyor.

Bu verdiğim bilgileri EKAP ihale arama sayfasına girip rahatlıkla görebilirsiniz. Hatta şartnameyi indirip istenilen listeyi de tüm ayrıntıları ile de görebilirsiniz.

Devam edelim…

Üç-El firması ihale için teklif verdiğinde istenilen gıda maddeleri ile ilgili markaları taahhüt ediyor. Mesela zeytin Güngör marka olacak, beyaz şeker Yayla marka olacak, kuru fasulye Yayla marka olacak, nohut Yayla marka olacak vs... gibi.

Burada belirttiğim "Yayla" markasını bir kenara yazın.

İstenilen miktarlar öyle az değil dostlarım. Mesela zeytin 2 kilogramlık paketler halinde 300.000 adet, makarna 500 gramlık paketler halinde 3 milyon adet, nohut 2 kilogramlık paketler halinde 300.000 adet her kalem böyle.

İhale sonuçlanmış firma ihaleyi kazanmış. İhale kalemlerine ve firmanın taahhüt ettiği markalara göz attım. Birim fiyatları bana yüksek geldi ve araştırmaya koyuldum. Türkiye'de hatırı sayılı büyüklükte market zincirleri olan bir firmadan fiyat teklifleri aldım. Mesela, ihaleyi alan firma 2 kilogramlık Gemlik zeytini için 300.000 paket birim fiyat olarak 28 TL fiyat vermiş. Yani toplam 8 milyon 400 bin TL.

Bursa Gemlik'te zeytin üreticisinden 2 kilogramlık teneke kutuda zeytin fiyatı aldım. Perakende fiyatı 27 TL.

Peki…

300.000 adet olur ise ne olur diye sordum hesap yaptı birkaç saat sonra döndü 20 TL'ye veririz dedi. Yani 300.000 pakete ödeyeceğimiz rakam 6 milyon TL.

Nohut; firma 2 kilogram paketler halinde 300.000 paket için 12 TL fiyat vermiş. Toprak Mahsulleri ofisinden PTT kargo ile 2 kilogramlık orta boy nohutu perakende de 8 TL'ye iri boyunu ise 11 TL'ye alıyorsunuz!

Bakın perakende diyorum!

Sözleşmede nohut boyu 9 milimetre deniyor. Küçük boy 8 milimetreye kadar olan büyük boy ise 9 milimetreden başlıyor. Fiyatı 11 TL.

Bunları anlatıyorum çünkü nasıl ufak hamleler ile cebinizden para alındığını göstermek istiyorum.

Mesela yeşil mercimek; firma teklifinde 1 kilogramlık 300.000 adet için 7 TL birim fiyatı vermiş. Toprak Mahsulleri Ofisi ise PTTAVM.com aracılığı ile 1 kilogram mercimeği perakende de 4,50 TL'ye satıyor. Toptan markette 5,75 TL perakende satış fiyatı.

Yani firmanın verdiği fiyatlar ile birçok üründe perakende olarak dahi daha düşük fiyata alınabiliyor. Sadece yukarıda örnek olarak yazdığım 3 kalem mal için benim aldığım fiyatlar ile ihaleyi alan firmanın verdiği fiyat arasında 4 milyon 350 bin TL fark var. Gıda toptancısından benim aldığım fiyatlar ile ihale konusu firmanın fiyatları arasında ise tam 27 milyon TL fark var.

Firma neticede teklif verenler arasında en düşük fiyatı vermiş işi almış. Teklifinde markalarını belirtmiş ve fiyatım bu demiş. Peki, Belediye bu ihale için yaklaşık maliyeti ne çıkarmış dersiniz? 125 Milyon TL.

Bu fiyatı nasıl çıkardı?

Kimlerden fiyat aldı?

İhaleye giren diğer firmalar ne teklif verdi?

İşte sorun da tam burada başlıyor. İhale açık usul olmasına ve 6 firmanın doküman almasına rağmen teklif veren sadece ÜÇ-EL firması olmuş ve yaklaşık maliyetten %3,31'lik kırım ile ihaleyi almış.

Aynı ihale 10 ay önce de yapılmış. 14 firma ihale evrakı almasına rağmen 6'sı teklif vermiş 4'ü geçerli sayılmış. İhaleyi 92 milyon TL bedel (ve 2017/554787 ihale numarası ile) Yayla Argo Gıda almış. Evet evet Yayla.

Yazımda bir kenara not edin demiştim ya. İşte bu yüzden. Yayla Argo Gıda, 2018 yılında yapılan ihaleye girmemiş ancak ÜÇ-EL firmasının verdiği teklifte bir çok ürün için taahhüt ettiği marka YAYLA iki şirketin ortakları aynı.

Neden özellikle YAYLA markasına ve karşı fiyat olarak Toprak Mahsulleri Ofisi'ne takıldım biliyor musunuz? Çünkü YAYLA ARGO 2018 yılında Toprak Mahsulleri adına pirinç ithal eden firma.

2017 yılında yapılan ihale 21 kalem ve bedeli 92 milyon TL 10 ay sonra yapılan 2018 ihalesi 24 kalem bedeli 125 milyon TL. Arada 3 kalem fark var. O üç kalemin toplamı ise 6.6 milyon TL.

Nasıl oluyor da aynı ürünler aynı adetler ile 10 ay içerisinde 35 milyon TL daha pahalı olmuş?

Belediye yetkililerinden bir kişi sormamış mı bunu?

İşin daha ilginci Melih Gökçek döneminden itibaren bu tür büyük ihalelerin tamamı 4 firma arasında paylaşılmış. 4 firma ihalelere girip birbirine yakın teklif vermişler ve sıra ile almışlar.

Kim bu 4 firma peki?

Üç-El Tarım Ürünleri Tic.Ltd.Şti

Yayla Argo Gıda Sanayi

Orpaş Gıda (Pasifik Gayrimenkul ile birleşti daha sonra)

Tunç Aracılık İnş.Ltd.Şti

Üç-El Tarım Ürünleri ve Yayla Argo Gıda Sanayinin ortağı aynı kişi Ahmet Nedim Koyuncu. Tunç Aracılık firmasının sahibi Türken ve Soner Kunar.

Orpaş Gıda sahibi Fatih Erdoğan, Mehmet Erdoğan, Şenol Kasımdın. Hemen soy ismine bakıp Cumhurbaşkanı ile akraba sanmayın. Hemşerisi ancak akrabası değil. Orçay'ın da sahibi olan Pasifik gruba ait bu firma. AKP Milletvekili Asuman Erdoğan'ın eşi olur kendisi. Asuman Erdoğan'da, 2013 yılında bu şirketin ortaklarındandı.

Peki, bu firmalar Ankara Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesinden toplamda ne kadar ihale almışlar dersiniz?

İşte rakamlar:

YAYLA ARGO 2016/17 yıllarında 157 milyon TL

Üç-El Tarım 2015 ve 2018 yıllarında 190 milyon TL

Orpaş Gıda 2011/2013 yılları arasında 4 ihale toplamı 142.7 milyon TL

Tunç Aracılık 2014 yılında 63 milyon TL

Yani uzun lafın kısası Melih Gökçek yönetimi, rant elde edebileceği her şeyden yararlanarak piyasa koşullarının çok üzerinde paralara her alanda satın almalar yapmış.

İstediği firmaları, istediği adamları zengin ederek kendi çevresini ihya etmiş. Kim bilir belki de böyle yaparak kendisine "tapan" adamlar bile edinmiştir.

Ama insan sinirlenmeden de edemiyor.

Arkadaş bari garip gurebanın aşının ekmeğinin üzerinden para kazanmayın ayıptır.

Ah Melih Gökçek ah!

Yoksulun, asgari ücretle çalışan vatandaşın, okumaya çalışan öğrencilerin, torununa harçlık veremeyen yaşlıların ahı var üzerinde.

Yazarın Diğer Yazıları