Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Hem kundakçı hem itfaiyeci...

"Savaş Sanatları"nın yazarı Sun Tzu neredeyse iki bin yıl önce "Kundaklama" ile ilgili şöyle diyor: "Beş tip kundaklama vardır. İlki askerleri, ikincisi erzakları, üçüncüsü erzak konvoylarını, dördüncüsü zırhları, beşincisi düzeni kundaklamaktır..." Sun Tzu: "En üstün mükemmellik düşmanın direncini savaşmadan kırmaktır" der. Kırmızı Kedi Yayınları''ndan 2010''da çıkan "Kadim Çin''in Askeri Klasikleri/Sun Tzu''nun Savaş Sanatı" kitabını tüm okuyucularımıza tavsiye ediyorum. Savaş Sanatının farklı taktikleri var. Dünü bilmeden, düşmanı tanımadan savaşı kazanmak mümkün değildir. İbrahim Okur, kitabın ön sözünde Sun Tzu''nun: "Yerel casus, dahili casus, ikili oynayan casus, gözden çıkarılabilir (ölü) casus ve canlı casus, Onlar hükümdarın hazineleridir" sözlerini hatırlatarak başlıyor eserine...

Günümüzde hiç gidip görmediği, tarihî ve demografik yapısını bilmediği coğrafyaların haritası önünde sözde "Stratejist"lere televizyon ekranlarında sık rastlıyoruz. İbrahim Okur, kitaba İkinci Dünya Savaşı sonrasında Rusya ve İngiltere''nin işgaline uğrayan İran''ı mercek altına alarak başlamış. Şah Rıza Pehlevi''nin tahtan indirilişi yerine oğlu Muhammed Rıza''nın getirilişi, küresel güçlerin petrol sahalarını ele geçirişine dikkat çekiyor. İran halkının yoğun baskıları ile Başbakanlığa getirilen Dr. Musaddık''ın, İran petrollerinin millîleştirildiğini açıklamasından sonra bu ülkede cirit atan ajanların oyunları ile ülke karıştı. Dr. Musaddık yüzde 99 oy ile ipleri ele geçirdi. Ancak 1953''teki darbe ile tutuklanışını hatırlatmış. Prof. Dr. Davit Harvey ve ''Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları'' adlı kitaba atıfta bulunmuş. İran''daki rejim değişikliği esnasında dünyanın diğer ülkelerindeki gelişmelerle ilişkilerine ışık tutan yazar, birçoğumuzun unuttuğu konuları da hatırlatıyor. Ufuk turu attırıyor bir nevi.

Kundakçıların itfaiyeci kılığında yaptıklarını yazarken çetelere de dikkat çekiyor. Zaire''de Çavuş Mobutu Sesu Seru ve büyük katliamların yaşandığı Sierra Leone''de Sosyalist Saika Stewens Koltan, altın, elmas ve uranyum çetelerinin emperyalizmin emrinde neler yaptıklarını da kaleme almış.

İbrahim Okur''un bu incelemesi aslında 1500 sayfanın üzerinde, şimdilik 384 sayfa ile özetlemiş. Kitabı baştan sona okurken birçok not çıkardım. Dünyanın farklı ülkelerinde rejim değişiklikleri, farklı isimlerin göreve getiriliş yöntemleri ve sonuçlarına dair çarpıcı örnekler var.

Okuyan, yazan, yorumlayan insanlarımızın kafasına takılan binlerce sorunun cevabı var bu kitapta. Ve Türkiye''ye yansımaları da...

13 Devletin 20. Yüzyıl Ekonomi-Politik Tarihi

-Kleptokratların en ünlüsü katolik çavuş Mobutu Sesu Seru Kongo''ya nasıl başkan yapıldı?

-On dört yıl Etiopya''yı yöneten sosyalist Mengistu''nun açlık felaketindeki rolü nedir?

-Katolik ajan Marcos, Filipinler''in başına nasıl geçirildi?

-Haiti''yi kendilerinin dev bir banka hesabı gibi gören Duvalier ailesini kimler başa getirdi?

-Endonezya Kleptokratı Suharto koltuğa nasıl kuruldu?

-Katolik Pinochet, Şili''yi nasıl zimmetine geçirdi?

-Namlı uyuşturucu baronu Pablo Escobar, Kolombiya''yı nasıl ve kimlerin yardımıyla yönetebildi?

-Kolombiya''daki halk ayaklanmasının perde arkasında neler var?

-Halkının sömürüden kurtulmak için umut bağladığı Siaka Stevens, orduyu neden dağıttı ve Sierra Leone halkını nasıl soydu?

-Katolik Trujillo ABD Deniz Piyadesi iken Dominik''te koltuğa nasıl oturdu?

-Rusya''da, Yeltsin ve medyanın yarattığı yeni Çar, Putin''in çeteleşme faaliyetleri nasıl tırmandı?

-Çin Komünist Partisi hem kapitalist hem de komünist olmayı nasıl sürdürüyor?

Ve daha neler neler... İbrahim Okur''un kitapları dağıtım şirketlerinin tekeli yüzünden her yerde bulunamıyor. Demokrasilerde çare tükenmez. İnternetten mutlaka ulaşabilirsiniz. www.ibrahimokur.com ve bilgi@ibrahimokur.com adreslerine ısrarla not bırakın, yazın. Kitaplarınız en kısa sürede ulaşacaktır.

Sayın İbrahim Okur''a Türk fikir hayatına kazandırdığı eserler için kucak dolusu sevgiler sunuyorum.

Yazarın Diğer Yazıları