Gevşek federasyon için yedekleme
Erken seçim?...
"Nereden çıktı" demeyin!..
Uzun süren Kurban Bayramı tatili öncesinde kapalı kapılar arkasına sıkıştı. Yüksek sesle dillendirilemedi. Başbakan Binali Yıldırım'ın liderler zirvesinde CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye ince bir yoklama çektiği Ankara derin kulislerinin bilinen gerçeği.
Bayram tatili sonrası iç siyasetin diğer gündem maddeleri ile birlikte erken seçim tartışmalarının da hararet kazanacağı ortada. Bu hafta içinde dar kapsamlı anayasa çalışması çerçevesinde liderler zirvesi bekleniyor. 1 Ekim'de çalışmalarına başlayacak Meclis'in en önemli gündem maddesi de anayasa değişikliği olacak.
AKP içinde sürdürülen çalışmalar neticesinde gündeme sürpriz paketler gelebilir. İktidar partisine elverişli seçim avantajları sağlayacak seçim sistemlerini de içeren...
Kafanızı "FETÖ" operasyonlarından, savaş senaryolarından kaldıramadığınız bir gerçek. Fakat, R. Erdoğan'ın ABD'de Reuters Haber Ajansı'nın sorularını yanıtlarken araya sıkıştırdığı şu cümlelere dikkat;
"Parlamentoda belediye meclislerindeki gibi her partinin kendi yedek milletvekili listesi olması faydalı olabilir; eksilme olursa bu listeden gelir, boşluk olmaz."
Bu neyin sinyali?.. BM gündemi ile ne alakası var?.. Suriye ve Irak operasyonları ha keza!..
AKP içinde yapılan çok önemli bir çalışmanın ilk somut işaret fişeği. Hazırlıkta, belediye başkanları ve milletvekillerinin görev süreleri de var. Olası liderler zirvesinde Binali Yıldırım'ın muhalefete daha kapsamlı bir yoklama yapması da bekleniyor.
İktidar partisi, yedek milletvekili önerisini şu meşhur anayasa uzlaşma komisyonu çalışmaları sırasında getirmişti. Kabul edilmemişti. Şöyle;
"Siyasi partilerin seçim çevrelerindeki milletvekili aday listelerinde bulunup da seçilemeyen adaylar bulundukları sıra esas alınarak yedek milletvekili sayılırlar. Ayrıca siyasi partiler genel seçimlerde her seçim çevresinde en az bir olmak üzere seçilecek milletvekili sayısının beşte biri oranında, bağımsız adaylar ise bir yedek milletvekili adayı gösterirler. Milletvekilliklerinde boşalma olması halinde boşalan üyelikler öncelikle o seçim çevresindeki asıl aday listesinde bulunup da seçilemeyen yedek milletvekilleri ikame olunur. Bir seçim çevresinde tüm milletvekilliklerinin aynı parti adayları tarafından kazanılmış olduğu hallerde, yedek milletvekili listesindeki adaylar sırayla boşalan milletvekilliğine ikame olunur. Boşalan milletvekilliğinin bağımsız adaylardan olması halinde, bu milletvekilinin oy pusulasında gösterilen yedek milletvekili adayı, boşalan milletvekilliğine ikame olunur. İkame gerçekleşmedikçe yedek milletvekilliği için hiçbir hak oluşmaz."
Kabul edilen öneri ise; sayısı 100 olan Türkiye Milletvekilliğiydi.
Unuttuğunuzu sanmıyorum!.. AKP'de "FETÖ"cüleri tasfiye genelgesi çıkarılmıştı. Milletvekillerinden deve dişi gibi belediye başkanlarına kadar listeler sarayda hazırlanmıştı. Kıyıdan köşeden yoklamalar yapıldı. Tepkiler ölçüldü, riskler hesaplandı!.. Erken seçim doğal seleksiyon için çare olabilir mi?.. Yine, bir taşla iki kuş değil sürüyü indirme plan ve projeleri yapılıyor saray saflarında... Toplumun çeşitli kesimlerinin sinir uçlarına dokunma operasyonları da diğer halka.
"Bu kadarını yazdın. Bari bir de tarih ver" derseniz... Daha erken!.. ABD'deki Başkanlık seçiminin sonuçlarının görülmesi gerekiyor. Rakka ve Musul operasyonları da kritik eşikler arasında.
R. Erdoğan Başbakanlığı döneminde, başkanlık sisteminin önerildiği ve AKP'nin anayasa uzlaşma komisyonuna sunduğu teklifler sonrasında yaptığı çıkışlarda da yedek milletvekilliğini sık sık gündeme getirmişti. Erdoğan, örnek olarak Avrupa ülkelerini göstermişti. İskandinav ülkelerinde doğan ve gelişen sistemin Avrupa'da Federal Meclis'lere nasıl evrildiği ortada. Yedek milletvekilliğinin bir sonraki aşaması ne olacak?.. Boşalan milletvekillerinden dolayı ara seçimin kaldırılması için bir çare mi?.. Meclis çalışmalarına katılmayan, tembellik eden milletvekilleri için sopa mı?..
Yoksa!.. Gevşek federasyon sisteminin alt yapı çalışması mı?..
Yedek milletvekilliğinin mantığı federal meclistir. R. Erdoğan ve AKP'nin kafasında baştan beri bu var. Çok ağır süreçlerden ağır bedeller ödeyerek geçtik. Başaramadılar. Farklı bir senaryoya geçtik. Yine deniyorlar. Bol hamasetli bol milliyetçi söylemli. Uzun bir yazı konusu ama işin aslına bakılırsa ne FETÖ ile ne de PKK ile geçekçi ve tam manasıyla bitirici bir mücadele yapılıyor!..
Kısaca;
PKK, FETÖ Meclis'te... 15 Temmuz hain darbe girişiminin tepeden tırnağa şeması hâlâ ortada yok. FETÖ'nün siyasi figürleri AKP'de ve devletin en tepelerinde rahat koltuklarında ikamet etmeye devam ediyor. Bebek katili Öcalan'dan hâlâ medet umuluyor. Kandil'deki eli kanlı it sürüsünün başları da hayatta ve Türkiye'ye posta koymaya devam ediyor...
Neymiş efendim?..
Erken seçim... Yedek milletvekilliği...
Her gördüğünüz takım elbiseliyi Devlet Bahçeli mi sandınız?..