Gaziantep Belediyesi'nin torba ihaleleri

Ben ticarette her firmanın bir uzmanlık alanının olmasını ve sadece uzman olduğu konular hakkında iş yapması taraftarıyım. Bu herhangi bir sosyolojik bulguya ya da bir felsefi düşünceye veyahut ekonomik bir parametreye dayanmıyor. Gözlemlerime göre konuşuyorum. Bu sayede kalitenin ve uzmanlığın oluşacağına inanıyorum.

Neden böyle bir giriş yaptım?

Anlatayım...

Belediyeler almak istedikleri ürün veya hizmet karşılığında ihaleler açarlar. Açtıkları ihalelerden önce yaklaşık maliyeti belirlerler. Ciddi iştir. İhalenin her kalemi için o işin ehli kişiler katılır veya davet edilir.

Daha önce HalkTV canlı yayınında Gaziantep Belediyesinde yapılan bir ihaleden bahsetmiştim. İhale numarası 2017/388937. İhale konusu "Destek sağlık hizmeti satın alma işi.'' İhaleyi, GAMA-GAZİ SAĞLIK HİZ. İNŞ. TURZ. BİL. AR-GE FAAL. SAN. ve TİC. A.Ş., ÖZEL NOKTA SAĞLIK HİZMETLERİ SAN. TİC. LTD. ŞTİ. adlı şirketler 60 milyon 134 bin TL bedel ile aldı.

İhale açık ihale olarak yapıldı.

Burada sorun yok.

Ancak...

Türkiye'deki bütün hastaneler ilaç ihalesini ve tıbbi malzeme ihalesini kalem kalem almak üzere ilana çıkar. Yani 1603 kalem malzeme tek firmadan alınmaz, ihale kalemlere bölünür ki rekabet ortamı oluşturulur, kalemlere bölünür ki en iyi ve en hesaplısı alınır. Vatandaşın parası da hizmet için kasada kalır.

Yukarıda bahsettiğim ihale tam 1603 kalem iş. Yani yok yok. Röntgen cihazı, tel raf, hasta karyolası, anestezi cihazı, MR cihazı, ambulans vs, vs.

Şartnamede inanılmaz bir liste var. İhaleyi düzenleyen Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tüm bu kalemleri tek bir ihalede istiyor. Dolayısı ile rekabet ortamı oluşmuyor. İhaleye girebilecek firma sayısı 1-2 oluyor.

Bunu anlatmıştım.

Şimdi aynı ihale tekrarlandı. İhale numarası 2019-235974. İhaleyi yine aynı firmalar bu kez 66 milyon 210 bin TL bedelle aldı.

Ne var ihale detaylarında?

Cerrahi operasyonlar, laboratuvar hizmeti, güvenlik, radyoloji, ayakta ve yatarak tedavi, madde bağımlılığı, ambulans gibi hizmetlerde görevlendirelecek toplamda 271 personel, yine omuz çarkından hasta yataklarına oksijen ünitelerinden yıkama cihazına varana kadar 186 kalem sarf malzemesi ve ilaçlar...

İlaç satmaya ruhsatlı firmalar belli değil mi?

Cihazlarda belli başlı firmalar ile ithal ediliyor. Neden kalem kalem ihale yapılmıyor da hepsi toplu halde torba ihale gibi yapılıyor?

İlaç ve tıbbi malzeme alımı ihalesinin ayrı, hizmet alımının ayrı yapılması gerekmez miydi?

Sonuçta...

Bu şekilde yapılan bir ihalede rekabet şartlarının oluşması beklenemez. O zaman da akıllara hemen şu geliyor. Bu ihaleler adrese teslim mi yapıldı?

Bu sorularımızın cevabını takip edeceğim. Araştıracağım. Konunun muhataplarının cevap hakkı olduğunu tekrardan belirtirim.

Bu arada;

31 Temmuz-04 Ağustos tarihleri arasında Burhaniye 1. Kitap Fuarında olacağım.

01 Ağustos Perşembe günü saat 19:00'da kitabım ŞAKİ'yi imzalayacağım ve

2 Ağustos Cuma günü saat 22:30'da "Yolsuzluklar" konulu panelde konuşmacı olacağım.

Sonrasında kısa bir tatil yapıp tekrar sizlerle buluşacağım.

Yazarın Diğer Yazıları