Et manipülasyonu
Et fiyatları 50 liraya ulaştı.
Önce Ramazan sebebiyle talep çok dediler. Ramazan Bayramı geçti bu kez Kurban Bayramı için fiyatlar yükseliyor denildi.
Fiyatlar son 5 yıldır hep bu bahanelerle yükseldi durdu.
Bir ara Tarım Bakanı meydanlarda görünmeye başladı.
Et fiyatlarındaki manipülasyona son vereceklerini ve ithalata başlayacaklarını söyledi.
Bakanın bu açıklamasını yaptığında 1 kilo dana kuşbaşının fiyatı 25 liraydı. Aradan 1 yıl geçti ve et fiyatları 50 liraya ulaştı.
Et ithalatı yapıldı ama fiyatlar yine düşmedi.
Bu kez et fiyatlarındaki yükselişe gerekçe olarak döviz kurlarındaki yükseliş gösteriliyor.
Türkiye bugün 1 kilo eti yaklaşık 17 dolara alıyor. Dünyanın neresinde 17 dolara et satılıyor?
Hiçbir ülkede bu fiyatı bulamazsınız.
Almanya'da 1 kilo et yaklaşık 7 Euro. 25 lira bile değil. Bu ülkede insanların geliriyle kıyasladığınızda fiyatların ne kadar düşük olduğunu görürsünüz.
Ya Türkiye'de?
Türkiye'de emeklilerin yüzde 92'sinin maaşı 1300 TL'nin altında.
Bir emekli 50 lira vererek nasıl et alabilir? Ayda kaç kez et alıp mutfağına sokabilir ki?
Kontrolsüz fiyat politikası ve tarımda yanlış uygulamalar maalesef ülkemizde dar gelirli insanları et alamaz duruma getirdi.
Büyük oyun
Türkiye'de maalesef son 10 yıldır birileri ısrarla halkın gıdası üzerinde oyunlar oynuyor.
Benim bu konuda en büyük korkum etin de alkol ve sigara gibi kaçak yollarla Türkiye'ye girmesi.
Biliyorsunuz alkol ve sigaradaki yüksek vergi nedeniyle bu ürünler kaçakçıların gözdesi durumunda.
3 liraya satılması gereken sigarayı 8 liraya satarsan elbette kaçakçılar tam gün mesai yapar.
Yine alkol olayı Türkiye'nin en büyük sorunu. Yurda Bulgaristan üzerinde giren kaçak içki marketlerdekinin yarı fiyatına satılıyor. En kötüsü ise artık sahtesi yapılmaya başlandı. Son bir yıl içerisinde sahte içkiden ölen veya hastalanan insan sayısı yüzlerle ifade ediliyor.
Tüm bunların nedeni bir ürünün fiyatının gerçek değerinin üzerinde satılmasından kaynaklanıyor.
Et fiyatlarının aşırı yükselmesi göreceksiniz ki kaçağı artıracaktır.
Kaçakta en büyük tehlike hastalıklı hayvanların piyasaya sürülmesi.
Çevre ülkelerde kilosu 6 dolara kadar satılan etin, ülkemizde 17 dolar karşılığında satılması kontrolsüz kaçakçılığı artıracaktır.
Göreceksiniz önümüzdeki günlerde kaçak et haberlerinin arttığını.
Türkiye artık bu konuda politikasını değiştirmeli. Öncelikle kaçağın önüne geçmesi için denetimin yeterli olmadığını çok iyi anlamalı. Vergi ve kontrolsüz fiyat artışı olduğu sürece kaçak olacaktır. Yakalananlar bana göre yüzde 10 bile değil.
Et fiyatlarının kontrol altına alınması için Et ve Balık Kurumu daha etkin bir piyasa oyuncusu olarak görülmeli. Özellikle fiyat manipülasyonunun çok olduğu yerlerde Et ve Balık Kurumu çok sayıda satış mağazası açmalı. Yıllar önce Et ve Balık Kurumu'nun satış mağazaları bir bir kapatıldı. Oysa insanlar bu mağazalardan güvenle, sağlıklı ve ucuz et alıyorlardı.