Düşük profilli Başbakan'a koordinatör markajı!..
29 Nisan post modern sivil darbenin ardından havuz epey şenlendi. Aman Allah'ım!.. Aynı anda 3 gazete 5 televizyona çıkanlar mı?.. Dizi dizi, boy boy röportaj verip "paralel" ile mücadele için nasıl yeni talimatlar verdiklerini anlatanlar mı?.. Başkanlık sistemini yağlayıp yıkayanlar mı?.. R.Erdoğan'ın nasıl büyük ve güçlü lider olduğundan yalayıp yutanlar mı?.. En düşük profil olduğunu ispat etmek için her köşesini gösterenler mi?.. Kısacası taklacılığın bini bir para AKP'de...
Ha!.. Bunların alayının düşük profilli Başbakanlık için de mücadele ettiğini sanmayın. Her birinin ayrı koltuk kapma derdi var. Kiminin sıkıntısı daha derin; çizilmemek!..
Ankara'da bugünlerde çokça anlatılan meşhur bir siyaset hikâyesi ile başlayalım AKP'deki son kulis havasını yansıtmaya;
Padişah efendi günün birinde çok hiddetlenmiş, ülkenin en büyük meydanında sadrazam idam edilmiş. Cansız bedeni meraklı bakışlar altında sehpada sallanıyor. Meydanın kenarındaysa uzunca bir başka kuyruk. Vatandaş dayanamamış sormuş: "Kim bu kerli ferli heyecanlı adamlar" diye. Cevap: "Sadrazam olmak için kuyruğa girenler."
Saray darbesi ile mecburiyetten jübilesini yapan Ahmet Hoca sonrası AKP'de yeni dönem fiili başkanlık sistemine uygun olması için Saray Strateji İletişim ve Algı Merkezi (SİSAM) harekete geçti.
"Yeni dönem" AKP için üç farklı liste çalışması yapılıyor.; 1-MKYK/MYK. 2-Başbakan/Bakanlar Kurulu. 3-Meclis Grup Başkanvekilleri/Komisyon Başkanları.
Saray ve AKP'deki ağırlıklı söyleme bakarsak; listenin başında şu an için Başbakan ve Genel Başkan olarak 27 Ağustos kongresinde kendisine söz verilen Binali Yıldırım var. Hafta başından itibaren ağırlıklı olarak konuşulan; "Erdoğan, Bekir Bozdağ'a parti içinde çok tepki alınca İstanbul'da havalimanı denetimine Binali Yıldırım ve Berat Albayrak'ı yanına alarak gitti. Albayrak için vakit daha erken." Numan Kurtulmuş'a ise ondan sonra Başbakan olacağı sözü verildiği iddia ediliyor... Bu arada, partide "İslamcı", "Millî görüşçü" cephede kırılma kopma derinleşirse de tekrar şansın Kurtulmuş'a dönebileceği ifade ediliyor. Saray kulislerinde "dönüşümlü Başbakanlık" bugünlerde çokça konuşulmaya başlandı. Emevilerde de böyle bir gelenek vardı. İki nesil sonrası kimin tahta çıkacağı vasiyet ediliyordu. Taht kavgaları çıkmasın diye!..
Saray, sadece düşük profilli bir Başbakan ve Genel Başkan seçimine gitmeyecek. Yeni atanacak Genel Başkan ve Başbakan saray ile tam ve mutlak uyum içinde çalışacak ve gerekli koordinasyonu sağlayacak. Ancak, bu kez iş sıkı tutulacak!.. Zamanla, Genel Başkanın kameralardan gözü döner, bakışı bulanır diye Genel Merkez, Başbakanlık ve Meclis'te saraya bağlı doğrudan koordinatörler atanacak.
Saltanat kulislerinde dün saat 18.00 itibarıyla göstergeler şöyleydi;
Saray-AKP koordinasyonunu yeni dönemde de hukuki ve siyasi işlerden sorumlu genel başkan yardımcısı olması beklenen Mehmet Ali Şahin yapacak. Şayet, Numan Kurtulmuş kabinede yeni döneme rıza göstermez ise bu göreve gelme ihtimalide var. AKP sözcüsü ise Yalçın Akdoğan olur ise şaşırmayın. Yalçın Akdoğan bu göreve gelirse Mehmet Ali Şahin'in önüne geçebilir. Koordinasyonu doğrudan o sağlayabilir. Çalışma sürüyor. Mehmet Ali Şahin ile ilgili şöyle bir kulis bilgisini de paylaşalım;
"29 Nisan'da yetki devrini içeren MKYK toplantısında Mehmet Ali Şahin, 'usul ve yöntemde hata var. Bunu izah edemeyiz' dedi. Bu naif çıkış bile reisin öfkesini çekmeye yetti. Şahin'in biatını yenilemesi gerekiyor."
Ahmet Hoca'nın gidişinin önünü açan isimlerden biri olan Genel Sekreter Abdulhamit Gül yeniden teşkilat başkanı olacak. Mustafa Ataş'ın yerini alacak. Hocayla çalışmak zorunda kalan Ataş ise partide geri plana çekilecek. Genç isimlerden Fatih Şahin, Mustafa Muş, Hamza Dağ ve İsmail Karaosmanoğlu genel merkezde önemli görevlere getirilecekler. Fatih Şahin'in genel sekreter olması bekleniyor. "Bu gençleştirme hareketi ile Berat Albayrak'ın önünü açmaya yönelik prova yapılıyor" deniyor.
Saray-Başbakanlık arasındaki koordinasyonu ise Ömer Çelik yapacak. Ömer Çelik, biat kadrosundan, Başbakan Yardımcısı olacak. Çelik'in yeni dönemde muhtemelen Yalçın Akdoğan'ın ya da Numan Kurtulmuş'un yerine Başbakan Yardımcısı olması bekleniyor. Hükümet sözcüsü olması beklenen Ömer Çelik, Başbakanlık ile saray arasında koordineyi sağlayacak. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in gitmesine kesin gözle bakılıyor. Yerine düşünülen isim Numan Kurtulmuş, Binali Yıldırım'ın altında olmayı kabul ederse!.. Pasif kalmayı tercih ederse kesin kabine dışı kalacak Lütfi Elvan'ın yerini de alabilir. Ahmet Hoca zamanında tırpan yiyen Nihat Zeybekçi ve Nurettin Canikli de yeni dönemde Bakan olarak görev alacaklar.
Saray-Meclis arasındaki koordinasyonu ise Mustafa Elitaş sağlayacak. Bir kereliğine bakan yapılan Elitaş bu başkanlık sürecinde yeniden Meclis'te olacak. "Ahmet Hocanın adamları", Naci Bostancı, Coşkun Çakır, İlknur İnceöz grup başkan vekilliğine veda edecek.
Anlayacağınız; saray, işi şansa bırakmıyor tam sağlama alıyor. Ve hatta!.. "Binali Yıldırım Başbakan olursa, kadrosu saray tarafından belirlenecek. Ali Sarıkaya, Etyen Mahçupyan, Osman Sert, Kerim Özkul hataları yaşanmayacak" deniyor.
Pelikan evlerinde neşe bin 500!..