Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ
Yavuz Selim DEMİRAĞ

CHP'nin Tezkere Soruları...

Cumhuriyetimizin kurucu iradesi olan CHP''nin, Türkiye''nin milli politikaları ve terörle mücadele konularındaki hassasiyetini kimse tartışamaz. "Komşularla sıfır sorun"un yerini "Tümü ile neredeyse çatışma" haline dönen dış politikanın yanlışlarına karşın sınır ötesi operasyon tezkerelerine CHP "Evet" oyu vermekten geri durmadı. "Hayır" dediği ünlü "1 Mart Tezkeresi"nin TBMM''den çıkmayışı o dönem ki 98 AKP''li milletvekilinin haklı tavrı idi.
Anayasa hükümlerine aykırı olarak gündeme getiren son tezkere kabul edilmiş olsa da yakın tarihimizin kilometre taşlarından birisi olacak. Memleket AKP hükümeti sona erdiğinde yolsuzluk, yoksulluk, yasakların yanında söz konusu tezkereleri de sorgulayıp, yargılayacak.
Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ve çalışma arkadaşlarını kutluyorum. Kendi adıma bir çırpıda 140 ayrı soru hazırlamıştım. CHP özetleyip 14 soruyu Türk Milleti ile paylaşırken, ne saraydan ne de Dışişlerinden bir tek soruya henüz cevap verilmiş değil. Ne de olsa "Hesap vermek" gibi bir alışkanlıkları yok.

Dilerseniz söz konusu 14 soruyu paylaşıp, altlarına kısa cevaplar ekleyelim.

1 - Suriye''ye asker göndermek için ilk izin tezkeresini çıkardığımız 2014 yılında Suriye politikası neydi, bugünkü tezkere için yürütülen Suriye politikası nedir?
Kardeşim Esad''dan, "Düşmanım Esed"e dönüşen Suriye politikası yüzünden resmi rakamlara göre kaybımız 80 milyar dolar. Ve 4 milyon Suriyeli sığınmacı.

2 - Süreç içindeki tüm tezkereler bir yıl için çıkartılırken, bu son tezkere neden 2023 sonuna kadar uzanan 2 yılı kapsıyor?
Suriye öncesinde Kuzey Irak için 6 aylık tezkereler çıkarken, 910 km lik sınırımızın bulunduğu Suriye için 1 yıla çıktı. 2 yıllık tezkere 2023''ün sonuna kadar süreceğine göre değişen, artan şehit ve sığınmacı sayısı olacağı ortada.

3 - Son tezkerelerde yer alan Fırat''ın doğusu vurgusuna ne oldu?
"Fırat''ın Doğusu" diye bir kavramdan söz edilemediği gibi "Defacto" ile kurulan terör örgütlerinin kontrolündeki fiili Kürdistan kurulmuş bile.

4 - Barış Harekatı''nın ana hedefini oluşturan; Fırat''ın doğusunda "145 kilometre uzunlukta 30 kilometre derinlikte güvenli bölge"ye ne oldu?
Fırat''ın doğusundaki 145 km uzunlukta 30 km derinlikteki bölge, ne Irak merkezi hükümetinin ne de Suriye''nin kontrolünde. ABD kontrolündeki Barzanistan ile YPG bölgeye çöktü bile.

5 - Bizzat Milli Savunma Bakanı açıklamıştı; "güvenli bölge için mutabakat sağlanmıştı, Suriyeli mülteciler, bölgeye yerleştirilecekti". Üzerinden 2 yıl geçti, güvenli bölgeye, Suriyeli mültecilerin taşınması projesine ne oldu?
Güvenli Bölgeye Suriyeli mülteciler yerleştirilmediği gibi, Arap, Türkmen diğer etnik gruplar bölgeyi terk ettirilip, kürtleştirme operasyonu devam ediyor. Suriyeliler ise Türkiye''ye yerleşmeyi sürdürüyor.

6 - Tezkerede atıf yapılan Astana sürecinde verdiğimiz taahhütlere ne oldu? İdlip''teki terör unsurlarını ayrıştırıp, temizleye bildik mi?
Rusya ısrarla Astana sürecindeki taahhütlerin yerine getirilmediğine vurgu yapıp, İdlip''deki terör unsurlarına Türkiye''nin el altından destek verdiği iddialarına hükümetten cevap yok.

7 - Astana sürecine dayanarak İdlip çevresinde kurduğumuz 12 gözlem kulesinin akıbeti ne oldu?
İdlip''te 12 olmak üzere toplam 26 gözlem noktasından çekile çekile geri kalan 5 noktanın güvenliğinin hali ortada. Lojistik destek bile izinsiz veremiyoruz. Askerimizin yemeği, suyu problem. Aylarca banyo yapamayan, silahlarına mühimmat bulamayan askere sürekli saldırılar gerçekleşiyor.

8 - Gözlem kulelerinin kaç tanesini, hangi gerekçeyle boşalttık? TSK kontrolünde bulunduğu söylenen 5 gözlem kulesinin güvenliği nasıl sağlanıyor? Bu gözlem kuleleri için politikamız nedir?
26 gözlem noktasından 5 e indi. 145 km uzunluk 30 km lik derinlik ile 3250 metre karelik alandan çekilip sınırlarımıza kadar ricat etmiş durumdayız. Gözlem noktalarında giriş-çıkışlar izne tabi. Lojistik destek konvoyları da her fırsat da saldırıya uğruyor.

9 - Büyük önem atfettiğiniz M4- M5 otoyollarının güvenliği ne oldu? Askerlerimiz Rus askerleriyle birlikte devriye yapıyor mu?
M4-M5 otoyollarının kontrolü hemen her gün el değiştiriyor. Rusya destekli Suriye merkez güçleri dilediği zaman kontrolü ele geçiriyor. Tıpkı ABD çekilmeden diplomatik görüntülerle yapılan devriye görevlerinde olduğu gibi, zaman zaman Rus güçlerinin fotoğraf çektirme kaydı ile devriye yapılıyormuş gibi yapılıyor.

10 - Suriye''de 33 askerimizi şehit eden Rusya''ya nasıl bir karşılık verildi?
33 askerimizin şehadeti yanında yaralanıp gazi olanların sayısı açıklanmış değil. Hangi uzuvlarını kaybettiği de belirlenmedi. Rus uçaklarının imha ettiği araç-gereç ve silah envanteri de gizleniyor. Karşılığında diplomatik kriz, Moskova''da saatlerce kapıda beklendi.

11 - Son dönemde Suriye''de şehit edilen askerlerimizin kimler ve hangi odaklar tarafından katledildiği neden açıklanmıyor?
Lafa gelince İHA''lar ve SİHA''lar ile "Bilmem ne kadar terör unsuru etkisiz hale getirildi" söylemlerinin iflası bu soruda ortaya çıkıyor. Medyaya servis edilen özel operasyon görüntüleri yayınlanırken, şehit edilen askerlerimizin YPG, PKK, İŞİD ya da Rus güçlerince vurulduğu ise gizleniyor.

12 - Suriye''de askerlerimizin yakılarak öldürülmesi talimatı veren IŞİD militanı Türkiye''de neden serbest bırakıldı?
IŞİD tarafından diri diri yakılan iki askerimizin görüntüleri "Montaj" denilerek inkar edilmişti. İnfazı yapanlar, emir verenler belirlenmesine rağmen "Öfkeli Müslüman gençler" olarak tabir ettikleri IŞİD''liler Kilis, Gaziantep, Hatay gibi illerimizde resmen ticaret yapıyor ve yargılanmıyor. Vahşice yakılan askerlerimizle ilgili halen resmi makamlar kulağının üzerine yatıyor.

13 - IŞİD sadece Suriye''de mi hedef?
IŞİD ve diğer unsurların isim değiştirmesi, profesyonel katillerden oluşan grupların para karşılığı saf değiştirmesini bütün dünya bilirken, günü kurtarmak için sırtlarının sıvazlandığını dünya izliyor. Suriye''den Libya''ya taşınan IŞİD unsurlarının daha sonra Afganistan''da Taliban iktidarı için kullanıldığı gerçeği ile yüzleşilmiyor.

14 -Tüm bu yaşananlar sonrasında; Suriye''den Türkiye''ye yönelik olası yeni göç dalgasına karşı sınırlarımızı nasıl koruyacağız? Hangi tedbirleri uygulayacağız? Bir planınız var mı?
Kevgire dönen Suriye sınırında bayramlaşmaya gidip-gelenleri dünya görüyor. Avrupa ülkeleri geri almıyor. Lakin canım memleketimde yaptırım yok. Suriye''deki muhtemel operasyonlar sonrası 3 milyon sığınmacının sınırlarımızı aşarak, Anadolu''ya, Trakya''ya kadar uzanacaklarına dair istihbarat raporlarına karşı tedbir planı yok. Yeni göç dalgası asıl Milli Beka meselesi iken, hükümet ve irili ufaklı ortakları için beka koltuğun ötesine geçmiyor.
14 sorunun cevabını özetlerken, tezkerenin 2 yıla çıkarılmasının 2023 seçimlerinde kaybedecekleri seçimi de erteleme girişimi olduğunun altını çizmek istiyorum.

Yazarın Diğer Yazıları