Bursa'nın ufak tefek taşları
Gelin size bir futbol takımının hikâyesini anlatayım…
Bursa'nın ilk kulüplerinden Sanatkarlar, İdman Yurdu ve Demirtaş, 1929 yılında Atıcılar Sahasında, Galatasaray - B takımı ile karşılaştı. Bu maçı İdman yurdu 1 - 0 kazandı.
Tabi büyük bir İstanbul kulübünün mağlup edilmesi kentte büyük ses getirdi. Hatta dönemin Bursa Valisi Hulusi Bey, galibiyetin şerefine büyük bir akşam yemeği verdi. O dönem bir Vali'nin futbolculara yemek vermesi şaşkınlık verici bir durumdu.
O dönemki kulüp yöneticilerinden Faik Tinel fırsat bu fırsat dedi ve Vali beyden bir saha yapılmasını istedi. Vali bey olumlu karşıladı ve çalışmalar başladı. Kolordu komutanı Ali Hikmet Paşa o zaman Beylikbahçe adıyla anılan dutluk alanı düzelttirdi.
Atatürk o sıralarda Bursa'ya geldi. Bölge Müdürü Nasuhi Baydar'ı kabul etti. Saha hakkındaki durumu öğrenince Bursa'ya futbol sahası yaptırılması için 1000 Türk Lirası bağışta bulundu. Daha sonra Vali Kemal Gedelek, 2000 Türk Lirası daha temin etti.
Sahanın yapılması için herkes bir işin ucundan tutuyordu.
Balıkesir'den bir bölük getirilmiş ve sahanın etrafı duvarlarla çevrilmiş, sonrasında 400 kişilik beton bir tribün yapılmıştı. Kentte futbola olan ilgi öyle fazla ki tribün yetmemiş yeni Vali Şefik Soyer tarafından tahta bir tribün daha yaptırılmış.
Sonunda 1950 yılına gelindi.
Rahmetli Haşim İşcan'ın valiliği ve rahmetli Faik Tinel'in bölge Müdürlügü zamanında Bursa Atatürk Stadyumu oluşturuldu.1963 yılında Akınspor, Acar İdman Yurdu, Çelikspor, İstiklal ve Pınarspor güç bölünmesi nedeni ile şampiyonalarda başarı elde edilemediğini görmüş ve güçlerini birleştirerek Bursaspor'u meydana getirdi.
Fakat bir ayrıntı var…
Bursa Atatürk Stadı sadece futbolun oynandığı bir yer olmaktan çok daha fazlasıydı. Bütün Milli bayramlar, törenler burada yapıldı. A Milli takımın başarıları, Bursaspor lig şampiyonluğu bu statta kutlandı. Yani demem o ki Bursa Atatürk Stadı hatıraları olan Atatürk'ün kurulmasında katkısı olan bir stattı.
Bugüne geldiğimizde ne mi oldu?
Bursa tarihindeki tüm anılar, hafızası rant uğruna yok edildi.
2007 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi Atatürk Stadyumu'nu, Atatürk Kapalı Spor Salonunu, Atatürk Kapalı Yüzme Havuzunu, Atatürk Anadolu Lisesini, İpekiş Fabrikasını, Yahudi Mezarlığını ve Emniyet Müdürlüğünün kullandığı alanında içine katarak Otel ve Alışveriş merkezi olarak planladı.
Kent Konseyi Başkanı Semih Pala, GÜMÇED, CHP ve meslek odaları, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na itiraz etti. Kurul, bahse konu yerleri (27.06.2007 tarih 2654 sayılı kararı ile) 3. Derece Doğal Sit Alanı ilan etti.
2008 yılında Osmangazi İmar Planında bahse konu yerler "Spor Tesisleri Alanı", "İlk Öğretim tesis Alanı", "Kentsel Sosyal Donatı Alanı" ve ağaçlandırılacak alan olarak belirtiliyordu.
Daha sonra 2009-2010 sezonunda Bursaspor Türkiye Lig şampiyonu olunca, Bursa Atatürk Stadı'nın UEFA ve FIFA kriterlerine uygunluk açısından plan değişikliğine gidildi. 2011 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında bir protokol imzalandı. Protokole göre 45 bin kişilik UEFA ve FIFA kriterlerine uygun stadyum yapılacaktı. Yeni stadyum Acemler bölgesinde yapılacaktı. Bursa Belediye Meclisi ve Koruma Bölge Kurulu onayladı. Devletin yapması gereken stadı Bursa Büyükşehir Belediyesi yaptı!
Yeni stadyumun Acemler Bölgesinde yapılmasına karar verildikten sonra; genişletilen Atatürk Stadyumu alanı, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun (01.07.2010 gün ve 5934 sayılı) kararı doğrultusunda Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nin (16.09.2010 tarih ve 769 sayılı kararı ile) plan değişiklik öncesi sınırlarına geri döndürüldü.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Atatürk Stadyumu ve çevresindeki araziye kafayı takmış olacak ki bu gelişmelerden sonra bir daha plan çalışması yapıldı. Söz konusu alan Rekreasyon alanı, kültürel tesis alanı, özel sağlık tesis alanı olarak yeniden düzenlendi.
Bursa Kültür varlıkları Koruma Kurulu bu kararın bazı yerlerini değiştirerek uygun buldu.
Bursa Büyükşehir Belediyesi (20.05.2014 tarih ve 518 sayılı kararı ile) İmar değişikliği yapmış ve Sit alanı olan Bursa Atatürk Stadını tekrar yıkma kararı aldı. Bursa Atatürk Stadyumu ve çevresini koruma ve yaşatma derneği, CHP Belediye sözcüsü Erdal Aktuğ, Recep Çohan, Türkiye Amatör Futbolcular Federasyonu Bursa Başkanı Niyazi Aşır, Bursa Barosu, Türk Mühendis ve Mimarlar Odası Birliği Bursa İl Koordinasyonu kurulu bu imar değişikliğine yine itiraz ettiler. Ancak, Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi 9 red 61 kabul oyu ile imar değişikliğini olduğu gibi kabul etti.
Plana itiraz sonuç vermeyince dava açıldı.
İdare Mahkemesi tarafından plan iptal edildi. Bursa Büyükşehir Belediyesi Atatürk Stadyumu'nun doğal dokusuyla yaşatılmasına yönelik yeni proje hazırladı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe şu bilgileri verdi:
"Özellikle kapalı tribün kısmı kalacak. Diğer tribünlerin de sadece üstte kalan kısımları yıkılacak. Böylelikle 15 bine yakın insanın oturabileceği amfi tiyatro şeklinde tribünü olan, aynı zamanda Bursaspor'un hatırası olarak saha ile birlikte stat da yaşatılmış olacak. Bu alanda hem sportif aktiviteler yapılabilecek hem de bayramlarda törenler, şenlikler, festivaller ve çevresiyle birlikte yüz binlerin toplandığı mitingler yapılabilecek. Bursa ayrıcalıklı meydan, yaşam alanı kazanırken, Atatürk Stadı'nın tüm izleri de yaşatılacak."
Yeni yapılan stadın açılmasından sonra Mustafa Kemal Atatürk'ün yapımı için bin lira bağışta bulunduğu ve 1948 yılından beri futbol karşılaşmaları ve resmi törenlere ev sahipliği yapan Atatürk Stadyumu'nun 2016 yılında yıkılmaya başlandı. Yerine Meydan, Otopark, Kültür merkezi gibi yerler yapılması planlandı.
Yıkım yapıldı ve yeni inşaat başladı. Ama gelin görün ki Recep Tayip Erdoğan'ın talimatı ile yapılan proje iptal edildi ve yerine Millet Bahçesi yapıldı.
Çocuk oyuncağı gibi değil mi?
Tarih ve anılar yap-boz ile yok edildi. Şimdi Bursa Atatürk Stadı'nın yerine 39 milyon TL daha verilerek TOKİ tarafından Millet Bahçesi yapılıyor!
Türkiye'nin en borçlu belediyelerinden biri olan Bursa Büyükşehir Belediyesi tarihimizi, hatıralarımızı ve vergilerimizi nasıl yok ediyor görüyorsunuz.