Banka müşterisinin parasını çalar mı?
Paranızı en güvenli şekilde hırsızlardan korumak için ne yaparsınız? Tabii ki götürüp bankaya yatırırsınız. Peki paranızı güven için yatırıdığınız bankanız paranızı ‘çalarsa’ ne düşünürsünüz?
Banka vatandaşın parasını çalar mı? İşte Türkiye’de akıllara durğunluk veren bu çelişki yaşanıyor.
İlk kez bu köşede geçen yıl eylül ayında gündeme getirdiğim yasa dışı işlemin önü, BDDK’nın hassasiyeti kesilmişti.Gündeme getirdiğim bu konuyu suç duyrusu olarak kabul edip harekete geçen BDDK bazı bankaların şubelerinin müşteri hesaplarında duran paralardan her ay 50 lira ile 100 lira arasında bir parayı tırtıkladığını tesbit etmişti.
Banka şubeleri bu işlmemi bankacılık hizmet geliri adı altında yapıyordu. Onbinlerce hesaptan her ay sonu milyonlarca liralık haksız bir kazanç bankaların kâr hanelerine yazılıyordu. Bu işlemi yapan banka sayısı parmak sayısı kadar azdı ama ortaya çıkan toplam rakam milyonlarca liraydı. Nitekim BDDK 3 Ekim 2014 tarihinde bir tebliğ yayınlayarak bu işlemi kesin bir şekilde yasakladı.
Banka genel müdürlükleri de tüm şubelere bir uyarı yollayarak müşteri hesaplarından bu tür paraların kesilmemesini istedi.
AYNI TAS AYNI HAMAM
Aradan daha bir yıl bile geçmeden BDDK’nın müşteri odaklı yaptığı incelemelerde müşteri hesaplarından halen açıklaması imkansız kesintiler tesbit edildi. BDDK bunun üzerine bankalara bu müşteri hesaplarını ve kesinti yapılan miktarları bildirerek savunma istedi.
Banka genel müdürlükleri de şubelere bu paraların neden alındığını sordu.
Banka şubeleri geçen hafta sonu itibariyle bu paraları neden kestiklerini kendilerince genel müdürlüklerine izah etmeya çalıştı.
Ancak ortaya o kadar abuk subuk bir durum çıktı ki, bankalar bunu BDDK’ya nasıl izah edecek doğrusu merak ediyorum. Çünkü izahı yapılamayan milyonlarca liralık bir tırtıklama var ortada. Banka genel müdürlükleri, şubelerine bu paraların acil iade edilmesini istedi.
Şubeler bu paraları müşteri hesaplarına iade etmeye başladılar.
Tüm bunlar paralarını güvenerek bankaya yatıran vatandaşların bilgisi dışında oluyor.
Düşünebiliyormusun paranızı hırsızlardan korumak için bankalara yatırıyorsunuz ama orada paranız her ay biraz daha azalıyor.
NEDEN YAPIYORLAR?
Bankalar son dönemde kârlılıklarının azalmasıyla birlikte kontrolü iyice kaybetti. Şubelere 2014 yılı kâr hedeflerinin yüzde 100’e yakın bir fazlalıkla kâr hedefi veren bankalar, şube müdürlerini adeta yanlışa itiyor. Çünkü daralan pazara rağmen bankalar şubelerine verdiği kâr hedefini oldukça yüksek tutuyor. Bu da ortaya bu tür suistimallerin çıkmasına neden oluyor.
BDDK’nın büyük hassasiyet ile sürdürdüğü bu çalışmaların tüm bankalarda olmaması sevindirici bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Bir kaç yabancı sermayeli bankada daha çok görülen bu suistimailin nasıl bir ceza ile cezalandırılacağı kamuoyu tarafından merakla bekleniyor.