AKP iktidarı, kimi ayaklar altına alıyor?

Tayyip Erdoğan’ın, “Bu süreçte kimse bizim karşımıza Kürtlükle çıkmasın, kimse bizim karşımıza Türklükle de çıkmasın. Biz her türlü milliyetçiliği, ayaklarının altına almış bir iktidarız” sözleri büyük tepkilere yol açtı ama Türkiye’yi Türk devleti olmaktan çıkarmak isteyen güçlerin propagandası için kurulan medyada, bugüne kadar kendisini milliyetçi diye ortaya koyan birisi, sanki Başbakan “birleştirici sözler” söylemiş gibi yorum yaptı. Hatta aynı kişi, Atatürk’ün cumhuriyeti kurarken belirlediği “Türk ulusu” nun yapay olduğunu ama “Türkiye milleti” nin 12-13’üncü yüzyıldan beri var olduğunu iddia edebildi. Yani millet adının yerine ülke adını kullandı! Gazetelerde ise Anadolu’nun Türk vatanı olduğunu ispat eden tarih verileriyle dalga geçenler var..

***

Konu ile ilgili “Ülkeyi yönetenler, tarihi, özellikle yakın tarihi bilmek zorundadır” başlıklı geniş bir makale yazan tarih profesörü Mehmet Saray ise Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na gönderdiği mektuptan bahsediyor.
Prof. Dr. Saray, mektupta diyor ki; “Birinci Dünya Harbi’ni bitiren Mondros Mütarekesi imzalandığı günlerde Mustafa Kemal Paşa, Suriye ve Irak Cephesini müdafaa eden Yıldırım Orduları Grup Komutanlığı yapıyordu.
Yanında kolordu komutanı olarak vazife gören sınıf arkadaşı Ali Fuat Paşa’ya şu sözleri söyler: ’Ali Fuat, bu devletin çöküşünü, Anadolu’da Türk milletine dayalı milli bir devlet kurmak suretiyle önleyebiliriz. Onun için halkımızı buralardan göç ettirip Anadolu’da toplayalım ve mücadelemize öyle devam edelim.’
Milli Mücadeleyi veren, sivil-asker, herkes tarafından benimsenen bu fikirle, yani Türk milletine dayalı bir milli devletin kuruluşu için mücadele verilmiştir. Kuruluş fikri ile birlikte, bu mücadeleyi veren insanların çoğunluğunu Türk milletinin teşkil etmesi dolayısıyla bu devlete Türk Devleti denmiştir.
Balkanlarda, Kafkaslarda ve Orta Doğu’da, düşman saldırısından büyük acılar çeken ve çoğunluğu Türk olan Müslüman kardeşlerimiz, Anadolu’daki Türk kardeşlerine sığınmışlardı. Bu kardeşlerimizin de katkılarıyla verilen mücadelede düşmanlarımız yenilmiş ve zafer kazanılmıştı.Yokluk içinde kazanılan zaferden sonra kurulan bu devlete hiç kimse niçin ’Türk Devleti’deniyor diye itiraz etmemiştir. Çünkü itiraz edecek bir sebep yoktu.”

***

Prof. Dr. Saray, mektubun tam metnini verdikten sonra soruyor:
* “Yeni bir devlet kurulurken yeni bir anayasa yapılır. Dünyanın her tarafında olduğu gibi, Atatürk ve arkadaşları da böyle yapmıştır. Sizler, yeni bir rejim, yeni bir devlet mi kuruyorsunuz? Bunun için mi yeni bir anayasaya ihtiyacınız var?
* Yoksa 2003 yılında Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Arie Oostlander’in raporunda belirttiği ’Atatürk ideolojisinin Türkiye’nin AB üyeliği hedefine uymadığını’belirten sözlerinden dolayı mı Anayasadan Türk ve Atatürk adlarını çıkarmak istiyorsunuz?
* İktidar partisini yönetenlerin bitmeyen başkanlık hırsını tatmin etmek ve terör örgütünün seçtirdiği sözde milletvekillerinin kabul edilemez isteklerini gerçekleştirmek için ortaya koyacağınız anayasayı, ülke nüfusunun yüzde seksenini oluşturan ve ‘ben Türküm’diyen insanların kabul edeceğini mi zannediyorsunuz?
* Türk adını nasıl inkar edebilirsiniz? Siz hiç Fransa’da Fransız yok Fransalı var, Almanya’da Alman yok Almanyalı var, İngiltere’de İngiliz yok İngiltereli var dendiğini duydunuz mu? O ülkelerin insanları ve devlet adamları hiç böyle bir şey düşünebilirler mi? Dünyayı, lütfen kendimize güldürmeyelim.”

***

Prof. Dr. Saray’ın ifadelerinden anlaşıldığı ve MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman’ın da belirttiği gibi “AKP iktidarının ayaklar altına aldığı, doğrudan Türk milletidir. Türk milli onuru, Türk istikbal ve istiklalidir.”

Yazarın Diğer Yazıları