ABD'nin Sır Olmayan Projesi ve Türkiye

ABD, LİBYA''DA KADDAFİ''Yİ 1981''DE DEVİRMEK İSTEDİ

1981 Ocak ayında, ABD İstihbarat Örgütü CIA''ya (Central Intelligence Agency-Merkezi İstihbarat Teşkilatı) Libya diktatörü Kaddafi hakkında bir şeyler yapması söylendi. Bunun üzerine CIA, Libya operasyonlarını bu ülkenin sınır komşusu Çad üzerinden yürütmeye karar verdi. Afrika''nın bu en yalnız ve en fakir ülkesinin yönetimi, bu amaçla kontrol altına alınacaktı. Bu konuda, ajanlık yapması için Çad''ın Savunma Bakanı iken yönetimle ters düşen ve iki bin savaşçısıyla Batı Sudan''a geçen Habre seçildi. ABD''nin resmî politikası, çatışan hizipler arasında uzlaşma sağlanmasına yönelikti, fakat gerçek tümüyle farklıydı. ABD, sırf Kaddafi''nin düşmanı olduğu için Habre''yi desteklemiş ve 1982''de Çad iktidarını ele geçirmesini sağlamıştı. Oysa ABD halkı, Çad adında bir ülkenin varlığından bile habersizdi.(1)

ABD''li düşünür Noam Chomsky, "Halkın geneli, neler olup bittiğini bilmez. Hatta neyi bilmediğini de bilmez" demişti. Çok doğru söylemiş…

KANLI SONBAHAR FIRTINASI

ABD, 1982''de Libya lideri Kaddafi''yi devirmeyi başaramadı, ancak "Büyük Ortadoğu Projesi" kapsamında, "Arap Baharı" gerçekte ise "Kanlı Sonbahar" fırtınasıyla hedefine 30 yıl sonra 2011''de ulaştı. Hem Kaddafi''yi devirdi, hem de Libya''yı parçalamayı başardı. Şimdi parçalanmış ve iç savaşın hüküm sürdüğü bir Libya var.

Dönemin ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, 2019''da CBC NEWS TV''ye yaptığı röportajda, sekiz yıl önce öldürülen Kaddafi''yle ilgili olarak, "Geldik, gördük, öldü" diyecekti. Bu sözcükler, Julius Sezar''ın (MÖ 100-MÖ 44), Zela Savaşı zaferini anlatan Roma Senatosu''na yazdığı mektubunda yer alır. "Veni, vidi, vici", yani "Geldim, gördüm, yendim" diyordu Sezar mektubunda… Clinton, belli ki Sezar''dan esinlenmiş… ABD, NATO''yu ve bazı ülkeleri de arkasına alarak, ne yazık ki Türkiye''nin de katılımıyla Kaddafi''yi devirmiş ve parçalanmış bir Libya''yı Dünya''ya hediye etmişti. Afganistan''da, Irak''ta ve Suriye''de yaptığı gibi…

Sözde "Arap Baharı", gerçekte "Kanlı Sonbahar" fırtınası, 2011''de Libya lideri Kaddafi''yi devirdi. 2011''den bugüne iç savaş yaşayan Libya, devletlerin güç mücadelesi alanına dönüştü. 19 Mart 2011''de, Fransa, İngiltere ve ABD Libya''da hava saldırılarına başladı. 26 Nisan 2011''de, NATO, Kaddafi''ye bağlı hedeflere hava saldırıları düzenledi.

Türkiye, TBMM''den tezkere henüz çıkmamışken, Libya''ya müdahale için dört fırkateyn, bir yardımcı gemi ve bir denizaltı ile NATO''ya katkı sağladı. Tarihinde bir iç savaşa taraf olmayan Türkiye, enerji kaynaklarının kontrolünü ve Libya''nın parçalanmasını hedef alan ABD''nin, Fransa''nın ve İngiltere''nin yanında yer almış oldu.

ABD''NİN SIR OLMAYAN PROJESİ

Aslında ABD, en yetkili ağızdan ve çok sayıda belgelerle hedeflerini açıkça belirtmekten çekinmemişti. Büyük Orta Doğu Projesi (BOP) çok açıktı. Tüm belgeler ve tarihî süreç görmezden gelinse bile, NATO Eski Komutanı ABD''li Orgeneral Wesley Clark, 2007 yılında TV''de yaptığı bir röportajda ABD''nin hedeflerini çok anlaşılır bir dille anlatmıştı. Pentagon''da bir generalle konuşmasını şöyle aktarıyordu: "11 Eylül''den 10 gün sonra, Pentagon''a gidip Savunma Bakanı Rumsfeld ve yardımcısı Wolfowitz''i gördüm. Alt kata indim. Generallerden biri beni içeri çağırdı… O sıralar Afganistan''ı bombalıyorduk. ''Hâlâ Irak''la savaşa girme durumunda mıyız'' diye sordum. ''Daha da kötüsü'' dedi. Masasına uzandı, bir kâğıt aldı. ''Bunu az önce yukarıdan aldım. Beş yıl içerisinde Irak''la başlayan sonrasında Suriye, Lübnan, Libya, Somali ve Sudan''la devam edip İran''la bitecek yedi ülkeyi nasıl ele geçireceğimizi anlatan bir not'' dedi."(2) Irak, Suriye ve Libya''nın parçalanmasına yönelik Pentagon planını, NATO eski Komutanı ABD''li Orgeneral 2007''de, yani "Kanlı Sonbahar" fırtınasının başlangıcından dört yıl önce canlı yayında söylemişti.

EN OLUMSUZ ETKİLENEN ÜLKE TÜRKİYE

ABD''nin sır olmayan ve çok açık olan bu projesinden en olumsuz etkilenen ülke, Türkiye oldu.

- 911 kilometrelik Suriye ve 378 kilometrelik Irak sınırı olmak üzere, toplam 1300 kilometrelik sınırı, terör üreten bir coğrafya durumuna getirilmiştir.

- Dünyada en fazla göçmene ev sahipliği yapan ülke konumuna getirilmiştir.

- Suriye''de Hatay''la 130 kilometre sınırı bulunan İdlib, ABD tarafından Küçük Afganistan''a dönüştürülmüştür

Jeopolitik, ülke coğrafyasını dünya politikasında kullanma sanatıdır. Coğrafi konumu yönünden dev bir ülkedir Türkiye. Ancak ortaya çıkan tabloda, Türkiye''nin jeopolitik açıdan ağırlığı coğrafi konumuyla uyumlu mu sorusu anlamlı?

Stratejide yapılan hata günlük önlemlerle düzeltilemez… Hamurda maya ne ise stratejide lider odur. Beş bin yıllık yazılı tarihin hükmüdür bu…

......

Kaynakça:

(1) Tim Weiner, Legacy of Ashes-The History of the CIA (Enkaz Devralmak-CIA Tarihi), 2007.

(2) https://www.globalresearch.ca/we-re-going-to-take-out-7-countries-in-5-years-iraq-syria-lebanon-libya-somalia-sudan-iran/5166 (Erişim, 21 Haziran 2022).

Yazarın Diğer Yazıları