16 Türk lideri para sıfırlar mıydı?

Tayyip Erdoğan’ın, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ı karşılarken, 16 Türk devletini temsil eden tarihi kıyafetler içindeki 16 kişinin bulunduğu merdivenlerden inişi içerde ve dışarıda çeşitli yorumlara yol açtı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Onun değerlendirilecek bir yönü olduğu kanaatinde değilim. Ama merak ettiğim bir konu var. Acaba sayın Recep Tayyip Erdoğan bir gün hangi kıyafetle sarayda görünecektir?” diye sordu.
***
Devletin, tarihi sembollerle günümüze taşımasında eleştirilecek bir durum yoktur. Ancak tarihi semboller, Tayyip Erdoğan tarafından günün siyasi amaçları uğruna, üstelik kabaca kullanılmıştır. Bu tür tasarımların aceleye gelir tarafı yoktur. 16 Türk devlet kurucusunu temsil eden 16 kişi arasında fotoğraf vermesi, bugüne kadar uyguladığı iç ve dış politika yüzünden tükeniş noktasına gelen Tayyip Erdoğan’ın sığınacak bir liman aradığının dışavurumudur.

Elbette Cumhurbaşkanlığı forsunda, tarihteki 16 büyük Türk devletinin yıldızı bulunduğu gibi bu tarihe ait çeşitli canlandırmalar da yapılabilir. Meselâ, İstanbul’da Harbiye’deki Askeri Müze’nin yanındaki parkta, 16 Türk devletinin kurucularının heykelleri vardır. Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta da yeni kurulan bir parkın girişinde Oğuz Kağan’dan günümüze kadar Oğuzların ünlü devlet adamlarının heykelleri dikilmiştir. Bütün bunlar, yeni nesillerin tarih bilincini canlı tutmak içindir. Tarihi şahsiyetler, hiçbir iktidar sahibinin yanlış politikalarını veya yolsuzluklarını örtmek için kullanılamaz.
***
16 Türk devletinin kurucularına sığınması, Tayyip Erdoğan’ın Türklüğü inkâr politikalarını da akla getiriyor. Erdoğan, “Türk Milleti” yerine “Türkiyeli” kavramını getirmek isteyen, Anayasa’dan “Türk Milleti”ni çıkarmak isteyen kişidir. Konuyla ilgili her konuşmasında Türklüğü etnik gruplardan biri olarak göstermiştir. Bazı konuşmalarında da “Milleti İbrahim” diyerek milletten ne anladığını sergilemiştir. Bu bakımdan, Türkiye’de Türk tarihini, Türk devlet adamlarını arkasına alacak veya arkasında gösterecek son kişi Tayyip Erdoğan’dır.
Ayrıca, 16 Türk devletinin kurucuları arasında acaba, oğluna “evdeki paraları sıfırla” diye haber gönderen var mıdır?

Çoban köpeği eylemleri

Nevzat Erkeskin, terörün, çoban köpeklerinin koyunları ağıla sokması gibi, insanları belirli davranışlara zorlamak için düzenlendiğini yeniden hatırlatıyor ve herkesten farklı bir değerlendirme yapıyor:
“Batı, Rusya-Çin-İran karşısında ilerleyemediği, aslında yenildiği için tekrar bu katliamlara yani ’çoban köpeği’eylemlerine yeniden döndü. 11 Eylül bahanesiyle nasıl Afganistan, Irak işgal edildi ve kamuoyu yönlendirildiyse, bu son Paris eylemleriyle de dünya kamuoyu yine istenilen emperyalist ağıla sokulmaya çalışılıyor.
İşin özü, Amerika, Rusya-Çin-İran karşısında yenilmiştir. Fakat İngiltere ve İsrail bunu kabul etmek istemiyor. Böyle katliamlarla tekrar Amerika’yı ve kamuoyunu harekete geçirmek istiyorlar. Paris’te yaşanan ve bundan sonra yaşanacak bu benzeri olaylar bir anlamda İngiltere, İsrail gizli servislerinin Amerikan derin devletiyle çekişmesidir. Bu süreçte eğer, İngiltere ve İsrail işbirliği, Amerika’nın aklını yenecek olursa, kapıda nükleer savaş vardır. Bakın bunu bir kaç gün önce Gorbaçov da dillendirdi. Şöyle ki Amerika’nın desteğinden yoksun bir İngiltere ve İsrail hiçtir. Bakalım tercih, akıldan mı yoksa delilikten mi yana olacak...”

Düzeltme
-------------------------------
Alaaddin Demirtaş, gönderdiği mesajda, “Evet, Ali Bulaç AK Partinin bir proje partisi olduğunu açıkladı. Bu olay Merkez Parti Genel Başkanı Abdurrahim Karslı’nın evinde, AKP kurulmadan önce değil, AKP kurulduktan ve üzerinden 12 yıl geçtikten sonra yaklaşık iki ay önce konuşulmuştur” dedi.

Yazarın Diğer Yazıları