Yoksulluğu yaratanlar da yoksulluktan şikayetçi

Dünyada, zengin-fakir farkı açılıyor... Zengin ülke ile fakir ülke arasındaki fark, zengin bölgelerle fakir bölgeler arasındaki fark, zengin insan ile fakir insan arasındaki fark büyüyor.
Zengin-fakir farkının açılması, herkesi korkutuyor... Çünkü Türk Atasözüdür... “Biri yer, biri bakar... Kıyamet ondan kopar”
Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, “2009’da 59 milyon kişi işsiz kalacak, 90 milyon kişi aşırı yoksullaşacak” diyor.
IMF Başkanı, Dominique Strauss -Kahn ise daha umutsuz konuşuyor... “Toplumsal ve siyasi istikrarsızlık artacak... Savaş da görülebilir” diyor.
Başbakan Erdoğan da geri kalmıyor... “Bir yerde refah artarken diğer yerde sefalet arttı. Dünyadan yükselen çığlığı artık duyalım” şeklinde konuşuyor.
Dünyada fakirliği küresel süreç yarattı. Küresel süreç mimarları olan IMF ve Dünya Bankası fakirlikten şikayet ediyor. Türkiye’de fakirliği önce IMF, Kemal Derviş eliyle yarattı. Sonra AKP aynı politikayı harfiyen takip etti.
İnsanlar çıldırmış olmalı... Kendi yarattıkları yoksulluktan şikayet ediyorlar.
Türkiye, büyüme oranı olarak, en fazla küçülen ekonomi oldu. Bundan sonra da fakirleşme devam edecek. Çünkü, elindeki kârlı şirketleri spekülatif sermayeye kaptırdı. Kârlı kamu altyapı yatırımlarını yabancılara sattı. Yabancı şirketler yeni yatırım yapmadı... Kurulu ve işleyen şirketleri ve altyapı yatırımlarını aldıkları için de yeni istihdam yaratmadılar. Türkiye ise dövizi aldı kullandı... Şimdi bu şirketler kazandıklarını dışarı götürüyorlar.
Yani, artık yabancılara çalışıyoruz.
AKP iktidarında, yabancı sermaye yurt dışına 32.2 milyar dolar kâr çıkardı.
2003- 2009 ARASINDA 6.5 YILDA AKP İKTİDARINDA YURT DIŞINA KÂR TRANSFERİ
PORTFÖY YATIRIMLARI .......21.7 MİLYAR DOLAR
DOĞRUDAN YATIRIM ...........10.5 MİLYAR DOLAR
TOPLAM KÂR TRANSFERİ.....32.2 MİLYAR DOLAR
Türkiye’de işsiz sayısı, harp yılları dahil, 6 milyona çıkmamıştı... AKP iktidarında çıktı. İşsizlik yoksulluk demektir. AKP’nin orta vadeli planı işsizliği azaltacak bir yaklaşım içinde değil.
Yetmedi... parası olan da Türkiye’de fiziki yatırım yapmıyor. Borsaya gelen sıcak parayı, kârlı şirketleri satın alan spekülatif sermayeyi, yabancı sermaye saymak doğru değil. Doğru olanı, fabrika açan, risk alan, fiziki yatırım yapan sermayedir. Böyle bir sermaye ise Türkiye’ye gelmiyor... Tersine yerli sermaye çıkıyor.
AKP resmi kayıtlara göre 10,1 milyar dolar yerli sermaye dışarıda başka ülkelerde yatırım yapmak için gitti. Gittiği ülkeler arasında Mısır ve Bulgaristan var. Gayri resmi çıkışların ise bunun 4 katı kadar olduğunu tahmin ediyorum.
Çıkan sermaye ile Türkiye’de yatırım yapılsaydı ortalama 500 bin kişiye iş sağlanırdı.
Yerli sermaye neden çıkıyor?
Hükümete güven yok...
AKP İslami sermayeye öncelik veriyor. Yandaş sermaye oluştu. Yandaş olmayan sermayenin vergiyi kullanarak üstüne gidiyor.
Spekülatif yabancı sermaye ve sıcak paraya vergi avantajı sağlıyor. Yerli sermayeye karşı haksız rekabet doğdu. Yerli sermaye yabancı sermaye ile rekabet edemiyor.
İstihdam vergi ve primleri yüksek,
Kredi faizleri dünya ortalamasından çok yüksek, enflasyonun düşmesine rağmen, bankalar aylık faiz uyguluyor.

Yazarın Diğer Yazıları