Yeni sömürge düzeni
Japon Merkez Bankası, döviz piyasasına müdahale etti. Piyasadan 12 milyar dolar kadar döviz çektiği tahmin ediliyor. Nedeni, değer kazanan Yen’in değerini düşürmek. Böylece Yen / Dolar paritesi daha önce 82 iken, müdahaleden sonra 84 oldu.
Japonya, dış ticarette ABD ve diğer ülkelere karşı, Japonya’nın rekabet gücünü artırmak, ihracatın önünü açmak için Yen’in değerini düşürmek istedi.
Yine Brezilya Maliye Bakanlığı, para birimi Real’in aşırı değerlenme sonucunda dış ticaret dengesini tehdit ettiğini söyleyerek, piyasaya real verip, dolar satın alacağını açıkladı.
ABD Merkez Bankası FED’de piyasayı canlandırmak için dolar arzını artırıyor. Bu yolla doların değerini düşürerek, ithalatı azaltıp, ihracatını artırarak, dış açığını düşürmek istiyor.
Euro’nun dolar karşısında değer kazanması, Avrupa Birliğinin tepkisine neden olmuştu.
Dünyanın en büyük ihracatçısı Çin ise ABD’den gelen tüm baskılara karşın, yuan’ın çok sınırlı olarak artmasına izin verdi.
Kore, Tayvan ve Malezya da, paralarının değerini düşürmek için önlem alan ülkeler arasındadır.
Bu ülkeler paralarının değerini düşürmekte başarışlı olurlar veya olmazlar... Ancak neden herkes aşırı değerli milli paradan kaçıyor? Neden herkes parasının değerini düşürmek istiyor? Çünkü milli parası değerlenen ülke, dış ticarette rekabet gücünü kaybediyor. Dış ticaret açığı artıyor. Bu nedenle Milli çıkarlarını düşünen her ülke, aşırı değer kazanmış parasının değerini düşürmek istiyor.
Küresel ekonomide bir ülkenin başka bir ülkeyi, en kolay sömürü yolu, dış ekonomik ilişkiler yoludur.
Milli paranın aşırı değer kazanması, obez bir insana benzer. Dış görünüşü heybetlidir. Ancak herkese yenilir. Aşırı değer kazanmış parası olan ülkelerde dış ekonomik ilişkilerde, kaynak kaybeder. Dış açık verirler... Birinin açık verdiği küresel ekonomide, diğeri fazla verir... Kazanır... Akıllı ve ulusal bilince sahip hükümetleri olan ülkeler obez paradan kurtulup hep kazanır.
Eskiden, bir ülke başka bir ülkeyi harplerle, işgallerle sömürge yapardı. Bu tür sömürgeciliğin maliyeti yüksek idi. Şimdi ise ülkeler maliyeti daha düşük yollarla, içeride ortaklar bulmak yoluyla, diğer ülkeyi ekonomik anlamda sömürge yapabiliyor.
Dünyada Hükümetler ve Merkez Bankaları güçlenen Milli paranın değerini düşürmek için mücadele etmesi, bu sömürüden kurtulmak içindir.
Türkiye’de TL’nin yüzde 26 daha aşırı değerli olduğunu Merkez Bankası söylüyor. Türkiye değerli TL’ye sahip çıkan tek ülkedir. Başbakanımız, Dünyada “TL’nin değer kaybetmesine taraftar değilim. Güçlü TL onurumuzdur” diyen tek Başbakandır.
Değerli TL’ye ihracatçılar da isyan ediyor. Kaldı ki, değerli TL nedeniyle, Kapitülasyonlardan daha fazla zararlı çıktık.
Bugün kaynak kaybımız oldu... Yarın dış açıkların finansmanında kullandığımız dış borçlar için faiz ödüyoruz. Bu borçları geri ödeyeceğiz. Yani bu sömürüden çocuklarımız da nasibini alacak.