Yanlış ve zamansız

- Bugün Anayasa Komisyonu'nda ele alınacak Anayasa değişikliğine 53 yıllık duayen siyasetçi AK Partili Köksal Toptan da karşı çıktı. Toptan, "Terör zirvede iken toplumsal uzlaşma da sağlanmadığından, Anayasa değişikliği yapmak yanlış ve zamansız" dedi.

- Toptan 150 kişilik Hazırlık Meclisi ile sivil Anayasa yapılması için Kemal Kılıçdaroğlu ve Binali Yıldırım'a Anayasa değişikliği paketinin ertelenmesi önerisinde bulundu.

Recep Tayyip Erdoğan'ın Meclis Başkanlığı'na 2007'de aday gösterdiği dönemin AK Parti Milletvekili Köksal Toptan 450 oy alarak tarihi bir rekor ile Meclis Başkanı seçilmişti. Bugün AK Parti'nin akil siyasetçilerinden olan Köksal Toptan ile Anayasa değişikliği ve Başkanlık konusunda bir söyleşi gerçekleştirdik.

-Orhan Uğuroğlu: Anayasa değişikliği ile Başkanlık rejimi geliyor ne dersiniz?

Köksal Toptan: Başkanlık konusunda da bazı yanlış tartışmalar yapıyoruz. Başkanlık gelirse demokrasi gider demek doğru bir yaklaşım değildir. Rejim ya demokratiktir, ya değildir. Rejimin demokratik olmasını sağlayacak sistemler parlamenter sistemi ve başkanlık sistemidir. Biz böyle tartışacağımıza yanlış yapıyoruz.

-Uğuroğlu: Nasıl ve neyi tartışmamız gerekli?

Toptan: Tartışmamız gereken demokratik sistemin nasıl inşa edileceği, diğer bir ifade ile kuvvetler ayrımının nasıl kurulacağı yine diğer bir ifade ile denge denetim mekanizmasının nasıl işleyeceğidir. Başkanlık gelirse krallık gelir, diktatörlük gelir deniyor. Gelmez. Amerika'da Başkanlık var da kral mı?

-Uğuroğlu: Türk tipi Başkanlık nasıl kurulmalı?

Toptan: Türkiye'de demokrasiden vazgeçmek kimsenin aklına gelmez. Muhalefetin Başkanlık sistemi ile "demokrasi gidiyor" demesi hatalı.

-Uğuroğlu: Ne demeli muhalefet?

Toptan: "Arkadaş gel bakalım, yasama organı, yargı organı yani kuvvetler ayrımı erkini nasıl yapacaksınız?" demesi lazım muhalefetin. Yargı bu pakette nerelerde gücünü, tarafsızlığını kaybediyor? Muhalefetin bunun üzerinde durması lazım. Yasama bu değişikliği ile güçleniyor mu zayıflıyor mu? Denetim mekanizması Yasama ve Yargı açısından ortadan kalkıyor diye muhalefetin bakması lazım. Ben muhalefetin yerinde olsam yanlışları ortaya koyarım. İnatlaşmanın kimseye faydası olmaz.

-Uğuroğlu: Türkiye'de böyle olmuyor ki, uzlaşma kültürümüz yok ve CHP tamamen karşı çıkıyor.

Toptan: İktidarın da muhalefetin haklı olarak getirdiği eleştirilere kulak vermesi lazımdır. Çünkü neticede 80 milyon vatandaşı ilgilendiren bir Anayasa değişikliği gündemde. Daha işin başındayız. Diliyorum ki daha vakit varken oturup konuşma uzlaşma imkânı varken liderler terörde bir araya geldikleri gibi bu Anayasa değişikliğini de oturup konuşsunlar.

-Uğuroğlu: Parlamenter rejimin eksikliklerinden Başkanlık sisteminin gerekli olduğu öne sürülüyor.

Toptan: Yasama organının teşkilini demokratik yapabiliyor muyuz? Hayır, liderler karar veriyor. Milletvekilleri öyle seçiliyor.

-Uğuroğlu: Bugün AKP'nin hazırladığı ve MHP'nin onayladığı metin ile kısmi Anayasa değişikliği yapılmak isteniyor. Ayrıca terör zirvede ve her gün saldırıyor, şehitler, gaziler veriyoruz. OHAL var, Millî Seferberlik bile gündemde. Zamanı mı Anayasa değiştirmenin?

Toptan: Katılıyorum değil tabiî yani bu atmosferde Anayasa değişikliğine mesai harcanmasını zamansız ve yanlış buluyorum. Mevcut Meclis ile de sivil anayasa yapamıyoruz. Doğru mu? Doğru. İşte bu yüzden ben dedim ki 150 kişilik Anayasa yapımcısı bir Meclis kuralım. 100 üyesi siyasi parti adaylarından seçim yolu ile gelsin. 50 üyesi de toplumun değişik kesimlerinden yani Türkiye Barolar Birliği'nden, Türkiye Odalar Birliği'nden, işçi ve işveren sendikalarından, Üniversitelerden yani toplumun her kesiminden de 50 üye seçilip gelsin. Bu Meclis'e 2 yıl süre verelim. Bize yeni bir sivil Anayasa yapın diyelim. Türkiye bunu yapmalıdır.

-Uğuroğlu: CHP'yi eleştirdiniz Kemal Kılıçdaroğlu ne yapmalı?

Toptan: Ben olsam Kemal Kılıçdaroğlu'nun yerinde, ki terör konusunda tam destek veriyor hükümete, "Anayasa değişikliği konusunda biz de CHP olarak katkı vermek istiyoruz, biz de fikirlerimizi söylemek istiyoruz. Gelin şu Anayasa meselesini daha sonra konuşalım bugün zamanı değil" desin. Başbakan Binali Yıldırım da "hayır" demez, dememesi lazım. Çünkü terörle mücadele de çok önemli mesele, yeni Anayasa da çok önemli mesele. Ama bunun terörle mücadelede olduğu gibi iyi niyetle mutabakatla yapılması lazım.

-Uğuroğlu: Toplumsal uzlaşma çağrısı da yaptınız ki çok önemli bu. Başkanlık 2019'da tam anlamı ile yürürlüğe girecekse Başkanlığın da demokratik olması için Anayasa değişikliğinin ertelenmesini mi öneriyorsunuz?

Toptan: Tabiî Başkanlık da demokratik olsun. Tabiî ki kuvvetler ayrımı da sağlanmalı. Bakın 15 Temmuz'da Türk halkı demokrasiye sahip çıktı tankların önüne yatarak. Bu çok önemlidir. Ben bundan Türkiye'nin geleceği için pay çıkarıyorum. Türkiye toplumsal mutabakat ile baştan sona yepyeni bir Anayasa yapmalıdır..

Yazarın Diğer Yazıları