Türkiye asla ateşkes yapmamalı
Halkını katleden eli kanlı başkanı Başer Esad görevi bırakıp, halkın oylarıyla gerçek demokrasi kurulmadan Suriye'de kan ve gözyaşı bitmez.
Amerika ve koalisyon ülkeleri, İran ve Rusya Suriye'den çekilmeden Suriye'de barış ve demokrasi gelmez.
Birleşmiş Milletler'in ateşkes kararının sadece 1 ay "insani ateşkes" kararı alması Suriye'ye barış ve huzur getirmez.
Dünya devlerinin Suriye üzerindeki elleri devam ettikçe Suriyelilerin çilesi, can kaybı bitirilemez.
BMGK'nin 15 üyesi oy birliğiyle Suriye'de bir ay 'insani ateşkes' kararı aldı. Kararda, Suriye genelinde insani yardımların "güvenli, engelsiz ve sürdürülebilir" bir şekilde ulaştırılabilmesi ve "durumu ağır hasta ve yaralıların" tahliye edilebilmesi için tüm taraflardan "gecikmeden" çatışmaları en az 30 gün durdurmaları talep edildi.
Esad rejiminin Doğu Guta'ya yönelik bombardımanları bu karara rağmen sürdü. Merkezi İngiltere'de bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi hava saldırıları sonucu dün 17'si Duma'da olmak üzere en az 32 sivilin öldüğünü bildirdi.
Peki, Rusya neden Esad'ın bu katliamına göz yumuyor?
Putin, neden ısrarla Esad'ın görevden alınmasına itiraz ediyor. Bugün Esad gitse yerine Rusya'nın kabul edeceği bir isim gelir ve Rusya'nın Suriye ile siyasi, askeri ve ekonomik ilişkileri de devam eder.
Gelelim Türkiye'nin durumuna.
Suriye'de 19 ülke ve sayısı dahi bilinmeyen terör örgütleri cirit atarken topraklarında bulunan Türk ordusu kadar haklı başka bir ilke yoktur.
Çünkü Türk ordusu ülkesine yönelik 40 yıla yakındır süren terör olaylarına neden olan PKK/PYD/YPG adlı terör örgütlerinin kökünü kazımaya sonuna kadar kararlıdır.
Birleşmiş Milletler kararı insani açıdan alındığına göre Türkiye'yi bağlamamaktadır. Çünkü Türkiye sivil insanlara yönelik bir askeri harekât yürütmemekte, teröristlere karşı mücadele vermektedir.
Kaldı ki Türkiye ülkesine kuzey Suriye'den sığınan 3,5 milyon sığınmacının ülkelerine dönmesinin de yolunu açmak, teröristlerden temizlediği yerleşim bölgelerine barış ve huzur getirmek için de Suriye'dedir.
Bir haftada 500 masum katledildi
Doğu Guta, Astana anlaşmalarında gerginliği azaltma bölgeleri arasında yer almıştı. Ancak Esad rejimi, geçen yıl nisan ayından itibaren bölgeyi yoğun bombardımana altına aldı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre bölgede şu ana kadar 120'den fazlası çocuk olmak üzere can kaybı 500'ü geçti.
Türkiye'nin tek bir sivile bile zarar vermeden yürüttüğü askeri harekâtın başarısını bu açıdan da değerlendirmek gerekir.