Temmuzda yatırım araçlarının reel getirisi

Geçtiğimiz hafta TÜİK, Temmuz ayında, yatırım araçlarının cari ve reel getirisini açıkladı. Cari getiri, enflasyonu da içerdiği için yanıltıcı oluyor.
Reel getiri, gerçek getiriyi ifade ediyor.
Aslında küreselleşme süreci yatırım kavramını da dejenere etti... Türkiye’de borsa, altın, döviz gibi araçların alınmasına da yatırım denilmeye başlandı. Oysaki teknik anlamda yatırım sermaye stokuna yapılan ilavedir. Örneğin yeni bir fabrika kurmak, yeni bir yol yapmak yatırımdır.
Paranın gelir getirici bir alacağa, mevcut olan bir menkul ve gayrimenkul değerlere tahsisi ise plasmandır. Örneğin, altın, döviz, emlak veya kurulan bir fabrikayı satın almak bir plasmandır. Özetle plasman sermaye stokuna bir ilave değil, sermaye stokunun el değiştirmesidir.
Plasmanların reel getirilerini hesaplamada, TÜİK’in ilan ettiği TÜFE esas alınmıştır. Temmuz 2009’da aylık TÜFE oranı yüzde 0.25 ve Temmuzdan Temmuza yıllık TÜFE oranı ise yüzde 5.9 olarak alınmıştır.
Temmuz ayı içinde, en çok kazandıran İMKB ve en çok zarar ettiren plasman ise Altın oldu.
Borsa, aylık bazda yüzde 8.2 reel getiri sağladı. Ancak geçen sene Temmuz ayına göre Temmuzda daha yüzde 39.2 oranında reel kaybı vardı.


TÜFE’ye göre plasmanların reel getirisi (YÜZDE)
YATIRIM ARACI AYLIK YILLIK
Mevduat faizi( NET) 0.5 3.9
BORSA 8.2 -39.2
DOLAR -2.4 14.0
EURO -1.6 3.6
ALTIN -3.3 8.4


Mevduat aylık bazda yüzde 0.5 ve yıllık bazda yüzde 3.9 oranında net reel getiri sağladı. Bu getiri mevduat faizinden yüzde 15 stopaj kesildikten sonra kalan reel getiridir.
Doların aylık reel kaybı yüzde 2.4 oldu. Euro ise aylık bazda yüzde 3.6 oranında reel getiri sağladı. Euro Temmuzda dolar karşısında değer kazandı.
Son bir yılda ise Dolar Euro karşısında değer kazandı. Geçen sene Temmuz ayında bir Euro, 1.56 Dolar iken bu Temmuz ayında 1.40 oldu. Bunun içindir ki aylık bazda Euro’nun daha yüksek reel getiri sağlamasına rağmen, Dolar yıllık bazda daha yüksek reel getiri sağladı.
Yıllık bazda, Doların reel getirisi yüzde 14 ve Euro’nun reel getirisi ise yüzde 3.6 oldu.
Son bir yılda artan altın fiyatı da, Temmuz ayında geriledi. Altın Temmuzda yüzde 3.3 reel kayıp getirdi. Buna karşılık, yüzde 18.4 ile son bir yılda en yüksek reel getiri sağladı.
Küreselleşme, dünyayı kumar masası haline getirdi. Dünya reel ekonomiyi unuttu. Her gün indi-çıktı heyecanı içinde, borsalar ve finans sektörü, özellikle de spekülatif fonlar yeniden ekonomiye hakim oldu. Bu nedenlerdi ki sistem, kriz öncesine göre daha kırılgan oldu. Ekonomik kriz insanların aklını başına getirmedi.

Yazarın Diğer Yazıları